OBEZİTE TEDAVİSİNDE TÜP MİDE AMELİYATI

Obezitenin tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemlerden biri olan tüp mide ameliyatıyla mide hacmi yüzde 80-85 oranında küçültülüyor. Laparoskopik olarak gerçekleştirilen bu yöntemle iştah azalmasına bağlı olarak da kilo kaybı görülüyor.

Obezite, günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biri. Obezite tanısı konduğunda ise çoğunlukla diyet ve egzersiz tavsiye ediliyor. Hormonal bir hastalığı olmayan, diyet ve egzersiz programlarıyla yeterince kilo veremeyen veya program sonrasında, kaybettiği kiloları geri alan hastalar için obezite cerrahisi öneriliyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Can Küçük, obezite cerrahisinde sık kullanılan yöntemlerden tüp mide (Sleeve Gastrektomi) ameliyatı hakkında bilgi verdi.

Tüp mide ameliyatı, son yıllarda obezite cerrahisinde sıklıkla kullanılmaya başlandı. Yıllardır daha komplike bir ameliyatın ilk aşaması olarak uygulanan bu yöntem, tek başına da etkili bir obezite ameliyatı olarak kabul edildi ve kullanımı arttı. Uluslararası Obezite ve Metabolizma Cerrahisi Derneği (IFSO) standartlarına göre 18-60 yaş arasında, vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan veya 35-40 yaş aralığında, bir yandaş hastalığı (şeker, hipertansiyon, eklem problemleri, uyku apnesi vb.) olan hastalar bu ameliyat için uygun kabul ediliyor.

Kilo verme dışında yararları da var

Tüp mide ameliyatı; midenin bombe kısımlarının tamamen çıkarılıp atılarak, sanki yemek borusunun devamıymış gibi bir tüp haline getirilmesi işlemidir. Böylece mide hacmi yüzde 80-85 küçültülmüş oluyor. Ameliyattan sonraki ilk iki yıl içinde, hastaların büyük bir kısmı fazla kilolarının yarısından çoğunu kaybediyor. Bu arada hastaların bir kısmında da obeziteyle ilişkili hastalıkların (diyabet, kolesterol yüksekliği, eklem rahatsızlıkları, hipertansiyon, uyku apnesi vb.) büyük oranda düzelme görülüyor.

Neden kilo veriliyor?

Tüp mide ameliyatında, iki şekilde kilo kaybı oluyor:

1. Mide hacminin yüzde 80-85 oranında küçültülmesiyle mekanik bir kısıtlanma ve mide hareketlerinin azaltılmasına bağlı kilo kaybı yaşanıyor.

2. İştah artırıcı bir madde olan Ghrelin’in üretildiği midenin fundus bölgesi çıkarıldığından, iştah azalmasına bağlı kilo kaybı görülüyor.

Tüp mide ameliyatı, “kapalı” yöntemle (laparoskopik) yapılıyor. Bu cerrahi müdahale sırasında sadece karın üzerine dört adet küçük kesi açılıyor ve bu kesilerden sokulan özel aletler yardımıyla cerrahi operasyon gerçekleştirilerek mide küçültülüyor. Tüp mide ameliyatının önemli artılarından biri, hastanın toparlanma sürecinin kısa olması.