Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nde tüketiciler günü paneli

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı ile Kayseri Ticaret İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa 15 Mart “Dünya Tüketiciler Günü” nedeniyle bir panel düzenlendi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonu’nda düzenlenen “Vatandaşın Yasal Düzenlemeler Karşısında Sahip Olduğu Tüketici Hakları” konulu panele Kayseri Ticaret İl Müdürü Alaattin Fırat, Şube Müdürü Fethi Kuş ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Okur konuşmacı olarak katıldı.

Panelin oturum başkanlığını yapan İİBF Dekanı Prof. Dr. Ali Kaya yaptığı açılış konuşmasında, günümüzde herkesin her şeyden haberdar olduğu bir dünyada yaşadığımızı belirterek, “Artık dünya küresel bir köy haline geldi. Dolayısıyla bu köyde önemli olan tüketicilerin tatmin edilmesi, mutlu edilmesi ve kendisini mutlu hissetmesini sağlanmasıdır” dedi. Kayseri Ticaret İl Müdürü Alaattin Fırat da talep edilen kuruluşlarda tüketicilerin bilgilendirilmesine yönelik bu tür etkinliklerin düzenlendiğini belirterek, İl Müdürlüğünün çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Şube Müdürü Fethi Kuş ise tüketici işlemleri ve uygulamalarında yasal prosedürler, tüketici hakları hakkında öğrencileri bilgilendirdi.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Okur ise panelde Tüketici Hakem Heyeti Kararlarının İcrası konulu bir sunum gerçekleştirdi. Tüketicilerin etkin bir şekilde korunmaları için Ülkemizde 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çıkarıldığını ve tüketici uyuşmazlıklarının çözümü için “Tüketici Hakem Heyetleri” ve “Tüketici Mahkemeleri” kurulduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Mustafa Okur, Kanunun, korunmaya muhtaç ve daha zayıf konumda olan tüketicinin korunmasını amaçladığını söyledi. Mal ve hizmet piyasalarında tüketici ve satıcı arasında yapılan her türlü işlem uygulamaların Tüketiciler Kanunu kapsamına girdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Mustafa Okur konuşmasında özetle şu bilgileri verdi. “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun uygulanmasından doğan uyuşmazlıkların değeri 2016 yılı için 3.480 TL’nin altında olanları Tüketici Hakem Heyetlerinde, 3.480 TL ve üzerinde olanları ise Tüketici Mahkemelerinde çözülür. Tüketici Hakem Heyetlerine başvurular, başvuru tarih sırasına göre en geç altı ay içinde görüşülür ve karara bağlanır. Tüketici hakem heyetleri başvurunun kabulüne, başvurunun reddine, başvurunun kısmen kabulüne, kısmen reddine karar verebilir. Taraflar, tüketici hakem heyetinin kararlarına karşı tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine itiraz edebilirler. İtiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir. Başvurunun reddine ilişkin kararların icrası mümkün değildir. Ancak, başvurunun kabulüne ilişkin kararların icrası mümkündür. Hakem heyeti kararları ilâm niteliğinde bir belge olduğundan, tüketiciler lehlerine olan başvurularının kabulüne ya da kısmen kabulüne ilişkin kararları Türkiye’nin herhangi bir yerindeki icra dairesine başvurarak icraya koyabilirler. Hakem heyetine karşı tüketici mahkemesinde itiraz edilmesi kararın icrasını durdurmaz, ancak kararın mahkeme tarafından iptal edilmesi halinde icranın iadesi gerekir.”

Öğrencilerin sorularını cevaplandıran konuşmacılara panel sonunda birer plaket takdim edildi.