NASA’nın ‘Uzayda Okyanus arama’ çalışması

“Suyun olduğu yerde hayat vardır” diyen bilim insanlarının uzaydaki arayışında en büyük odaklarından birisi suyun uzaydaki varlığı. Jüpiter’in uydusu Europa’da buzulların tespit edilmesinin ardından, gezegende bir okyanus olabileceği ihtimali üstünde duran bilim insanları, bu koşullarda çalışabilecek robotlarla test çalışmaları yapıyor.

Mars’ta Curiosity aracıyla çalışmalarına devam eden NASA’nın bir sonraki gezegen keşif görevi Jüpiter’in uyduları olacak. Uyduların iklim şartlarını inceleyen bilim insanları, olağanüstü koşullarda görev yapabilecek robotlar üstünde çalışıyor.

Jüpiter’in uydusu Europa uzay çalışmalarındaki en büyük heyecan kaynaklarından birisi. Europa’ nın kalın buz tabakasının altında bütün uyduyu kaplayan bir okyanus olduğu ve bu sebeple Europa’da yaşamın mümkün olabileceği düşünülüyor. Ancak bu gezegende hava sıcaklığı sıfırın altında yüzlerce dereceye kadar çıkabiliyor.

NASA, bu gezegen için yaptığı çalışmaları “Okyanus gezegenleri keşfetmek” başlığıyla duyurdu. Kalın buz tabakasını eriterek delebilecek ve metrelerce kalınlıktaki buzlardan okyanus olduğu tahmin edilen yüzeye erişebilecek imkanlar aranıyor.

Ayrıca NASA’nın yeni robotundaki dikkat edilen noktalardan birisi ise kolların erişim kapasitesinin daha yüksek olması. NASA robotları şu ana kadar 2-2.5 metre çevresine kadar ulaşabiliyordu. Yeni robotun uzun robotik kollarının 10 metreye çıkması planlanıyor.

Daha uzaktaki hedefler için ise fırlatma kapsülü kullanılacak. Fırlatılan kapsül, düştüğü yerin verilerini bilgisayara aktaracak.