Mutlu ülkeler, kirlilik, elektrikli araç (Köşe yazısı 15.09.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Bazen burada, güncel ve ilginç araştırmaların sonucu paylaşıyorum.

İşte o araştırmalardan üçü daha.

Dünya Mutluluk Raporu’na göre dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya olurken, Türkiye’nin mutluluk sıralamasında 74’üncü olduğu görüldü.

Ajans Press, ITS Medya, PRNet’in yaptığı araştırmalara göre; Birleşmiş Milletler(BM) Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Rapor da ilk sıraya yerleşen ülke ise Finlandiya olarak belirlendi. Finlandiya’yı sırasıyla Norveç, Danimarka, İzlanda, İsviçre, Hollanda ve Kanada’nın takip ettiği saptandı.

2018 yılı içerisinde gerçekleştirilen medya incelemesinde, mutluluk endeksi ile ilgili 6 bin 984 haber çıkışı tespit edildi. Mutluluk seviyesini belirlemek için çeşitli unsurlar kullanılırken, bunların başında kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla, sosyal yaşam, sağlıklı ömür beklentisi, yaşam tercihlerini yapabilme özgürlüğü, cömertlik ve yolsuzluk algısı gibi kavramlar yer aldı. Rapor, 156 ülke baz alınarak hazırlanırken 2015 ile 2017 yılları arası verileri yansıttığı görüldü. Listenin son sırasında yer alan ülke ise Burundi olurken, dünyanın en mutsuz ülkesi olarak kayıtlara geçti. Burundi’yi de Orta Afrika Cumhuriyeti bir ön sıradan takip ederken, Güney Sudan, Tanzanya, Yemen, Ruanda, Suriye, Liberya, Haiti ve Malavi gibi ülkelerin son 10’da yer aldığı tespit edildi. Listenin 74’üncü sırasında yer alan Türkiye’nin önünde yer alan ülke ise Belarus olarak tespit edilirken, bir gerisinde bulunan devlet Pakistan olarak kaydedildi.

Dünyanın en kirli şehirleri açıklanırken, Numbeo web sitesinde yer alan verilerden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, dünyanın en kirli şehirleri arasına Türkiye’den üç şehrin girdiği görüldü. Bu iller arasında 73,66 endeks ile Ankara, 67,11 endeks ile İstanbul, 62,75 endeks ile de İzmir yer aldı. Böylelikle, listede Ankara’nın 73’üncü, İstanbul’un da 106’ncı sırada yer aldığı saptandı.

Raporda, dünyanın en kirli şehri ise 97,79 endeks ile Afganistan’ın Kabil şehri olarak kaydedildi. Kabil’i 97,67 endeksi ile Hindistan’ın Ghaziabad şehri ikinci sıradan takip ederken, Makedonya’nın Kalkandere şehri 97,57 endeks ile üçüncü sıradan izledi.

İlk 10’da yer alan diğer şehirler ise Hindistan’dan Faridabad, Nepal’den Katmandu, Mısır’dan Kahire, yine Hindistan’dan Kanpur,  Vietnam’dan HoChiMinh City, Pakistan’dan Karaçi, Bangladeş’ten Dhaka olarak belirlendi.

Gerçekleştirilen medya araştırmasında haber çıkışlarının son yıllarda artışa geçerek medyanın da önemli çevre başlıkları arasında yer aldığı gözlendi.2015 yılında 7 bin 30 olan haber sayısı, 2016’da 7 bin 188 geçtiğimiz yıl ise 9 bin 775’e çıktı.

Bu yıl içerisinde hava kirliliğini konu alan 10 bin 295 haber çıkışı tespit edilirken bu rakamın son yılların en yüksek seviyesine çıktığı görüldü.

Elektrikli araç sayısı her geçen gün artarken, haziran ayı itibarıyla Avrupa’daki elektrikli araç sayısının 1 milyonu aştığı saptandı.

EV-Volumes verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Avrupa’nın bu alanda 1 milyonluk sınırı geride bırakan ikinci bölge olduğu görüldü.

Çin’de ise sadece geçtiğimiz yıl 1 milyon elektrikli araç satışına rastlanırken, Çin’in zirveyi kimseye kaptırmadığı gözlendi. ABD’de bu alanda büyük bir pazara sahip olurken, 900 binlik elektrikli araç satışının gerçekleştiği kaydedildi.

Gerçekleştirilen medya incelemesinde, 2017 yılından itibaren elektrikli araçlarla ilgili 9 bin 970 haber yansıması tespit edildi. Raporda, 2018 yılının ilk yarısındaki verilere yer verilirken, Avrupa’da sadece 6 ay içinde 195 bin elektrikli araç satışının gerçekleştiği ortaya çıktı.

Bu rakamlar geçen yılla kıyaslandığında da yüzde 42’lik bir artış olduğu saptandı. 2018 yılının ikinci yarısında da bu artışın devam edeceği öngörüler arasında yer aldı.

Avrupa’da elektrikli araç satışıyla liderliği elinde bulunduran ülke Norveç olarak görüldü. Norveç’i Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa’nın takip ettiği belirlendi.

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçları Platformu (TEHAD) verilerinden alınan bilgilere göre ise Türkiye’de 2018 yılının ilk 6 aylık döneminde gerçekleştirilen elektrikli ve Hibrid otomobil satış adedi 2 bin 263 olarak görüldü.

Böylelikle 2017 yılının aynı dönemine oranla yüzde 61,5 artış gerçekleştiği gözlendi.