MÜSİAD’da bayrak değişimi

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Kayseri Şubesi’nin 21. Olağan Genel Kurulu, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Belediye Başkanları, oda yöneticileri, il protokolü ve üyelerin geniş katılımıyla 28 Ocak 2015’te Radisson Blu Hotel’de gerçekleşti.

Genel Kurulda, MÜSİAD Kayseri Şubesinin Yönetim Kurulu oybirliği ile seçildi. Yeni yönetim kurulu şu kişilerden oluştu:

Nedim Olgunharputlu, Abdullah Yüksel, Ahmet Kürtüncü, Bilal Neşeliler, İsmail Özen, Kemal Lekesiz, Kemal Olgaç, Kemal Tekelli, Mehmet Kütahneci, Mustafa Dulda, Mükremin Arpacık, Osman Hakkoymaz, Özgür Doğan, Suat Altın, Veysel Bayar

Genel Kurul Gala Programı, görevi devreden Başkan Ahmet Çolakbayrakdar’ın açış konuşmasıyla başladı. Çolakbayrakdar; camianın büyüklerinden “MÜSİAD’ın emeklisi değil rahmetlisi olur” tabirini öğrendikleri ifade ederek, toplantının, Ülkemiz ve MÜSİAD için hayırlı olması temennisinde bulundu. Ayrıca yönetimde birlikte çalıştıkları sanayici ve iş adamlarına teşekkürlerini iletti.

Konuşmasına davetlileri selamlayarak başlayan yeni Şube Başkanı Nedim Olgunharputlu; MÜSİAD’ın ilk şubesinin Kayseri’de kurulduğunu söyleyerek, kurucu Başkanlık görevini yapan rahmetli babası Ahmet Olgunharputluyu’da andı.

Olgunharputlu; MÜSİAD çatısı altında, 21 yıl boyunca Kayseri ve ülke adına güzel hizmetlerin yapıldığını belirtti. Yönetim olarak hedeflerinin büyük olduğunu, bu nedenle istikrarla, azimle, sebatla çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Kayseri şubesinin, MÜSİAD’ın felsefesini kavrayan ilk şubelerden biri olduğunu söyleyerek, bugüne kadar görev yapan tüm başkanlara teşekkür etti, yeni dönemde görev yapacak başkan ve yönetime de başarılar diledi.

Olpak konuşmasını şu şekilde devam etti:

‘Kökü Mazi ’de olan Ati’ fikrinin en somut temsilcilerinden biri olan MÜSİAD, bugün hamdolsun, 11.000 üyesiyle, 45.000 işletmeyi temsil eden, yaklaşık 1.600.000 kişiye istihdam sağlayan, Türkiye’de 85 noktada, yurtdışında 63 ülkede 159 noktada irtibatı olan, güçlü bir Sivil Toplum Kuruluşudur.

Tüm bu uğraş ve emek, işadamlarımızın, dünyada hak ettiği yere gelebilmesi içindir. Medeniyetimizin değerlerinin yeniden canlanması, ülke içinde ve tüm dünyada ticaret ve işbirliği ağlarının artması içindir. Çünkü biz, bu topraklara karşı sorumlu olduğumuzu düşünüyoruz.

Küresel bir marka olarak yolumuzda ilerlerken, gücümüzü siz değerli Üyelerimiz ve Dostlarımızın gayret ve desteğinden alıyoruz. Bu vesileyle, bu, kadim ve gönüllü yürüyüşümüzde, kurucu genel başkanımızdan en yeni üyemize kadar, bize destek veren, gönlünü ve yüreğini koyan herkese, candan teşekkür ediyor, vefat edenlere Cenab-ı Hak’dan rahmet diliyorum.

Olpak, ülke ekonomisine yönelik değerlendirmede bulunarak şunları ifade etti:

2014 yılı, küresel ölçekli siyasi ve ekonomik belirsizliklerin artış gösterdiği bir yıl olarak geride kalmıştır. Avro Bölgesinde devam eden ekonomik durgunluk, ABD’nin faiz artıracağına dair beklentiler, Rusya-Ukrayna-Kırım üçgeninde patlak veren siyasi kriz ve IŞİD olayı ile Irak’ta meydana gelen siyasi belirsizlikler; 2014 yılı boyunca gündemden düşmedi. Bu gelişmelerin, küresel ölçekte birçok ülkeyi olduğu gibi, doğal olarak Türkiye’yi de etkilediğine şahit olduk.

2014 yılında dünya bu gelişmelere sahne olurken, ülkemizde de; 2013 gezi olaylarıyla başlayıp, 17-25 Aralık’la devam eden, ekonomik, siyasi ve toplumsal huzuru bozmaya yönelik operasyonlara rağmen; ekonomimiz, yılın 3.cü çeyreğinde de, beklentilerimizin altında da olsa, %1,7 büyüyerek, 20 çeyrek üst üste büyümüştür.

3.cü çeyrek büyümesinin beklentilerin altında gerçekleşmesinde, kamu ve özel sektör yatırımlarında gözlenen düşüş etkili olmuştur. 2014’ün ilk 2 çeyreğinde %1,1 ve %3,6 azalan özel sektör yatırımları, 3. çeyrekte de artış gösterememiş, kamu yatırımları ise %2 düşmüştür. Yatırımların düşme nedenlerini incelediğimizde, Ocak 2014’deki faiz artışı dikkat çekmektedir.

Merkez Bankası faiz indirimi
Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı almasının önündeki en büyük engellerden olan enflasyon, 2014 Aralık dönemi itibariyle düşüşe geçmiş ve petrol fiyatlarında gözlenen düşüşün de, önümüzdeki aylarda enflasyonu daha aşağı seviyelere çekeceği beklenmektedir. TCMB geçtiğimiz hafta, 0,50 puanlık, beklentilerin altında da olsa, bir indirim kararı almıştır. Temennimiz önümüzdeki dönemlerde bunun devam etmesidir.

2014 Ocak-Kasım döneminde ihracatımız, %4,2 artarak 144,5 milyar $ oldu. Aynı dönemde ithalatımız da %3,5 azalarak 220,4 milyar $ oldu.

Büyük yapısal problemimiz olan Cari açık, 2014 yılı Ocak-Kasım döneminde, 17,9 milyar $ azalmış ve 38,7 milyar $’a düşmüştür.

Sanayiciler 2015’i 2014’ten daha iyi görüyor
Olpak, 2015’e ilişkin üyelere anket yaptıklarını belirterek, “Üyelerimizin yüzde 56’sı 2015’de yeni yatırım planladıklarını söylüyor. Yüzde 49’u yeni istihdam oluşturacaklarını, yüzde 55’i de 2015’i 2014’ten daha iyi görüyor. Bu olumlu yaklaşımı önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

KOBİ’lerin önleri açılmalı
KOBİ’lerimizin, öz kaynaklarını arsa ve bina yatırımlarına harcayıp, borçlanarak makina teçhizat yatırımını da tamamladıktan sonra, işletme sermayesi havuzunda boğulmalarını önlemek için, TOKİ benzeri TOSİ tarzı bir yapıyla, GMYO veya uzun vadeli kiralama veya uzun vadeli satış sistemiyle, önleri açılmalıdır.

İş Sağlığı ve Güvenliği önceliklerimizdendir, ancak bu konuya sadece İş Güvenliği noktasından bakarak çözüm bulamayız. İş sağlığı ve güvenliği, iş hukuku ve yargılaması, çalışma hayatının sorunlarını, üçlü bir bütün olarak ele almamız gerekir.

MÜSİAD Genel Başkan Nail Olpak’ın, 20.yılını dolduran üyelere ağaç sertifika takdimi ve yeni üyelere rozet takımının ardından program sonlandı.