Müftülerden ‘Kudüs ve Mescidi Aksa’, Kuder’den ‘Ömer Muhtar’ konferansı

KAYSERİ İL VE İLÇE MÜFTÜLERİNDEN “KUDÜS VE MESCİD-İ AKSA ” KONFERANSI

Kayseri İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, Mirac Kandili münasebetiyle Develi ilçesinde “ Kudüs ve Mescid-i Aksa” konulu konferans verdi.

Develi İlçe Müftülüğü, Develi Belediyesi, İHH Develi Temsilciliği ve Develi Din Görevlileri Derneği’nin ortaklaşa düzenledikleri program, Develi İlçesi Mustafa Aksu Kültür Merkezi’nde icra edildi. Program Develi Meteris Camii İmam Hatibi İsmail İğde tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Programda konuşan Develi İHH Temsilcisi Ebubekir Yıldız, Filistinliler için yapmış oldukları hizmetler hakkında bilgi vererek bugünkü düzenlenen programa destek veren Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar’a teşekkür etti.

Develi İlçe Müftüsü Zekeriya Koçak, Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın Yahudi işgali altında sonsuza kadar kalmaması gerektiği bilincini her zaman kuşanmış olarak hazır durmak gerektiğini söyledi. Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar, “Bu coğrafyada, Arap, Kürt, Türk, hangi ırktan olursa olsun, hangi rengi taşırsa taşısın, tevhide iman etmiş müminler vahdet içinde olmadıkça Kudüs’ün kapıları bize açılmaz. Hazreti Muhammed’in mensubiyetine girdiğimizde ümmet o zaman aziz olur ve Kudüs de özgürlüğüne kavuşur.”dedi.

Kayseri İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, “Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın on yıllardır Müslümanların kanayan ve hiç dinmeyen yarası olduğunu, Müslüman yönetici ve idarecilerin basiretli, ferasetli bir şekilde hareket etmelerini, Peygamber Efendimiz ’in (s.a.v.) aylarca sürse de yalnızca ibadet maksadı için ziyaret edilmeye değeceğini belirttiği üç mescidimizden birisi olan Mescid-i Aksa’mızın asla yalnız bırakılmamasını, gelecek nesillerin de bu büyük değerlerimizden haberdar olmaları için bilinçlendirilmelerinin gerektiğini” belirttikten sonra, Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın önemi, tarihi sorumluluğu ve yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi.

Emekli vaiz Mehmet Bektaş, okunan hatimlerin duasının ardından Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar tarafından İl Müftüsü Güven ve Emekli vaiz Bektaş’a Türk bayraklı halı ve Develi İHH temsilcisi Ebubekir Yıldız tarafından da plaket takdim edildi. Programa, İl Müftüsü  Doç. Dr. Şahin Güven, Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar, Develi İlçe Müftüsü Zekeriya Koçak, Emekli Vaiz Mehmet Bektaş,  Develi İlçesi İHH Temsilcisi Ebubekir Yıldız, Develi İlçesi Din Görevlileri Derneği Başkanı Abdullah Yanar, STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Ayrıca Nisan ayı İlçe Müftüleri toplantısı öncesi il müftü yardımcıları ve ilçe müftüleri “Mirac Kandili” münasebetiyle Melikgazi İlçesinde bulunan toplam 15 okulda “Kudüs ve Mescid-i Aksa ” konulu konferans ver. Konferanslar sonrası İl Müftülüğü tarafından öğrencilere Diyanet İşleri Başkanlığının “Selam Sana Ey Kudüs” kitabı hediye edildi.

S.No            GÖREVİ ADI SOYADI KONFERANS YERİ
1 İL MÜFTÜSÜ Doç. Dr. ŞAHİN GÜVEN DEVELİ MUSTAFA AKSU KÜLTÜR MERKEZİ
2 İL MÜFTÜ YARDIMCISI ATIF AKŞİT TÜRKİYE TEKSTİL SANAYİ İŞVERENLERİ SENDİKASI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
3 İL MÜFTÜ YARDIMCISI FATMA FEYZA GÜNER ŞEHİT BİNBAŞI TURGAY ÇELİK KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
4 AKKIŞLA İLÇE MÜFTÜSÜ ABDULLAH KORKUT KEYKUBAT ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
5 DEVELİ İLÇE MÜFTÜSÜ ZEKERİYA KOÇAK HACI ALİ KARAMERCAN İMAM HATİP ORTAOKULU
6 FELAHİYE İLÇE MÜFTÜSÜ YUSUF ANIK FATİH KARCI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
7 HACILAR İLÇE MÜFTÜSÜ MEHMET ÖZBEK İZZET ÖKSÜZKAYA ORTAOKULU
8 İNCESU İLÇE MÜFTÜSÜ ALİ BİNGÜL ZEYNELABİDİN KIZ KUR’AN KURSU
9 KOCASİNAN İLÇE MÜFTÜSÜ YAHYA ÇANKAYA UHUD KIZ KUR’AN KURSU
10 ÖZVATAN İLÇE MÜFTÜSÜ SELAMİ KURT YUNUS BÜYÜKKUŞOĞLU İMAM HATİP ORTAOKULU
11 SARIOĞAN İLÇE MÜFTÜSÜ MEVLÜT ŞAHİN ERCİYES ORTAOKULU
12 SARIZ İLÇE MÜFTÜSÜ BİLAL DUT ERTUĞRULGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
13 TOMARZA İLÇE MÜFTÜSÜ AHMET TEPE HASAN POLATKAN ORTAOKULU
14 TALAS İLÇE MÜFTÜSÜ ESAT YAPICI MİMARSİNAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
15 YAHYALI İLÇE MÜFTÜSÜ DURSUN SARI SEMA YAZAR ORTAOKULU
16 YEŞİLHİSAR İLÇE MÜFTÜSÜ SAİT ÇAVŞOĞLU OSMAN KAVUNCU ORTAOKULU

KUDER’DEN ‘ÇÖL ASLANI ÖMER MUHTAR’

Kayseri Uluslar arası Öğrenci Derneği (KUDER)’ de “Uluslar arası Öğrenci Münazaraları “ devam ediyor.Münazaraların bu haftaki kıonusu  “Çöl Aslanı Ömer Muhtar”  olarak belirlendi.

KUDER dernek merkezinde icra edilen münazarlara Kayseri’de eğitim gören yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılıyor.Bu haftaki münazarada Ömer Muhtar tüm boyutlarıyla masaya yatırıldı.Ömer Muhtar’ın hayatı, mücadelesi ve fikirleri farklı bölgelerden uluslar arası öğrencilerin bakış açısıyla değerlendirildi.

KUDER Başkanı Mücahit Bulut: “ Dernek olarak her hafta bir bölge, bir lider ve bir ülke olarak İslam dünyasında ön plana çıkmış konular hakkında münazar düzenliyoruz.Münazaralara şehrimizde eğitim gören yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılıyor.Her öğrencimiz konuyu bir boyutuyla ele alarak katılımcılara sunum şeklinde aktarıyor.Böylece öğrencilerimize İslam dünyasında ön plana çıkan konular hakkında duyarlılık ve farkındalık kazandırmaya çalışıyoruz. Ayrıca öğrencilerimiz topluluk içerisinde kendisini ifade edebilme, olaylara farklı açılardan bakabilme, iletişim becerilerini güçlendirme gibi kazanımlar elde ediyor.Bu vesileyle bu hafta yaşadığı dönemde İtalyanlara ciddi sıkıntılar oluşturmuş bir mücahid olan Ömer Muhtar’ı konuştuk.Libya’nın sömürgeleştirilmesine karşı yerel halkı örgütleyerek verdiği destansı mücadeleyi sanki bir kez daha yaşadık.” Dedi.

KUDER Eğitim Sorumlusu Müslim Yalçın ise: “ KUDER olarak faaliyet alanlarımız içerisinde eğitim ilk sırada yer alıyor.Bu nedenle öğrencilerimize örnek şahsiyetsiyetleri tanıtma ihtiyacı hissediyoruz.Bu hafta Çöl Aslanı  Ömer Muhtar’ı anlamaya çalıştık.Öğrencilerimiz gerçekten çok güzel bir sunum yaptılar.Bilindiği gibi Ömer Muhtar iyi bir İslami eğitim almış ve 1911 yılında İtalyanların Osmanlı hakimiyetinde bulunan Libya’ya saldırmaları sonucunda  Senusi tarikatı şeyhi olan Ahmet Şerif es-Senusi  önderliğindeki direniş hareketlerine katılmıştır. Fakat direniş çabaları ve Osmanlı’nın müdahaleleri İtalyan’ları geri püskürtmek için yeterli olmayınca  Osmanlı-İtalya arasında imzalanan Uşi  antlaşması sonucunda  Trablusgarp Savaşı, İtalya’nın galibiyeti ile sona erdi. Libya’nın hızlanan sömürgeleşme süreci, Ömer Muhtar’ı tedirgin ediyordu; o da 1923 yılında, Berka civarında etrafına topladığı yerli halkla beraber direniş hareketlerine başladı.Ömer Muhtar, yirmi yıla yakın süren çetin bir direnişin sonucunda, yerel milis güçlerin arasında efsanevi bir kişiliğe sahip olmuştu. Ancak 11 Eylül 1931 tarihinde adamlarıyla birlikte sahabeden Seyyid Râfi’in kabrini ziyarete gittiklerinde İtalyan çemberi içinde kaldılar. Ömer Muhtâr burada İtalyanlar’a esir düştü.Yapılan mahkemede  yargılandı ve idama mahkûm edildi.Rabbim şehadetini kabul eylesin.Bizlere de Ömer Muhtar gibi olabilmeyi nasip etsin. “ dedi.