Mobilyada projesi olana sanayici olma fırsatı

Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) organizasyonuyla bu yıl 2’incisi gerçekleşecek ‘Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı Yarışması’nda farklı uygulamalar öne çıkıyor. Buna göre projesi olan girişimcinin sanayici olması için destek verilecek.

MAPP Yürütme Kurulu Başkanı Bülent Aymen, “Mobilyada inovasyon pek görülmemekle birlikte biz hedefimize ulaşabilmek için farklı uygulamalara gidiyoruz. Başarılı tasarımcılarımıza her türlü imkanı sağlayacağız” dedi.

İhracatta dış ticaret fazlası veren, katma değer yaratan sektörlerin başında gelen mobilya sektörünü 2023 hedeflerine taşıyacak ‘Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı’ (MAPP) yarışmasının ikincisi için geriye sayım başladı. Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) tarafından organize edilecek yarışmada başarılı projeleri değerlendirecek Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) ile de işbirliği protokolü imzalandı.  2’inci  MAPP yarışması diğer tasarım yarışmalarından farklı uygulamalarla da dikkat çekiyor. Buna göre kuluçka merkezlerinde olgunlaştırılacak projelere finansman / yatırımcı bulunacak,  TTO sayesinde iş fikirleri ve proje sahiplerinin şirketleştirilmesi gibi farklı uygulamalar yapılacak.

Dünyada 170 milyar dolarlık ihracat pazarı bulunan mobilya sektöründe 2.2 milyar dolarla yüzde 1.5 oranında yer alan Türkiye’nin payını artırmak istediklerini dile getiren MAPP Yürütme Kurulu ve aynı zamanda AKAMİB Başkanı Bülent Aymen, bu hedefe Ar-Ge, tasarım, markalaşma ve inovasyonla ulaşılabileceğinin altını çizdi. 2050 yılında dünya mobilya ihracatının bir trilyon dolara yükselmesinin hedeflendiğini, Türkiye’nin de bu pazarda yüzde 4 oranında pay almak istediğini ifade eden Aymen, “Biz Fransa, Almanya, Hollanda, İngiltere gibi pazarlarda tercih ediliyoruz. Bu da son 5 yılda geldiğimiz kaliteyi gösteriyor. Bu ülkeleri iyi irdelemeliyiz. Buna göre çalışmalıyız. Yoksa 57.5 milyar dolarlık ihracatıyla dünyada ilk sırada yer alan Çin ile işçilikte, maliyetlerde rekabet etme şansımız çok düşük” dedi.

Bağımsız tasarımcılarla çalışılabilir

Dünya ihracat sıralamasında geçen yıl 18. sırada yer alan Türkiye’nin bu yılki performansıyla 15. sıraya yükseldiğini hatırlatan Aymen, 2023 hedefleri çerçevesinde 10 milyar dolarlık hedefle dünyada ilk 10 içerisinde yer almayı öngördüklerini söyledi. Fransa’nın mobilya ihracatında kg başına 7, Almanya’nın ise 4.5 dolarlık gelir elde ettiğini, Türkiye’nin 1.5 dolar seviyesindeki bu oranını süratle artırması gerektiğini aktaran Aymen, sözlerine şöyle devam etti:

“Mobilya sektöründe inovasyon pek görülmemekle birlikte, makineleşmede teknolojide bir hareketlilik var. İKEA örneğindeki gibi bağımsız, dışarıdan tasarımcılar ile Ar-Ge merkezleri ile anlaşıp fark yaratabiliriz. Hiçbir yenilik tesadüf değildir. Bunun arkasında çok çalışma vardır. Bizlerde çok çalışarak hedefimize ulaşacağız.”

Hedef KOBİ’ler

Yarışmada başarılı olacak projelerin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini, bunun için de TTO’larla işbirliğine gittiklerini kaydeden Aymen, hedeflerinin bünyelerinde Ar-Ge’si bulunan büyük şirketler değil, fasonculuk, taklitçilik yapan KOBİ’ler olduğunu ifade etti. Güney Kore örneğini de veren Aymen, bu ülkenin Ar-Ge faaliyetlerine devlet desteğiyle 1975 yılında başladığını ve son yıllarda büyük bir atılım yaparak 500 milyar dolar ihracat seviyesini aştığını hatırlattı. Aymen, Ar-Ge inovasyon çalışmalarının bir günlük değil uzun zamana yayıldığını, bu konuda sabırlı olunması gerektiğini vurguladı.

Komşu ülkelere ihracatta sıkıntılar artıyor

Önce Suriye’de, ardından Ukrayna ve Irak’ta yaşanan sorunlar nedeniyle bu ülkelere ihracatta sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Aymen, son olarak Libya’daki sıkıntıya da değinerek, “Libya’ya 2013’te ihracatımız 2.7 milyar dolardı. 1-20 Haziran tarihinde bu ülkeye ihracatta yüzde 22’lik bir düşüş söz konusu. Biz komşularımızda yaşanan sorunlar nedeniyle hedeflerimizi sürekli revize etmek durumunda kalıyoruz. Bu ülkelere ikame yaratmak zor oluyor. Moral kaybımız oluyor. Umarım bu sıkıntılar en kısa zamanda sona erer” diye konuştu.

Yarışmada öne çıkan farklılıklar

Son başvuru 26 Eylül 2014 olan 2. MAPP’da diğer Ar-Ge ve tasarım yarışmalarına göre birçok farklı uygulama öne çıkıyor. Buna göre:

Mersin, Samsun, Kocaeli, Çankaya ve Kahramanmaraş TTO’larla işbirliği protokolü imzalandı. Bu çerçevede TTO’larda oluşturulacak kuluçka merkezlerinde başarılı projeler olgunlaştırılacak ve finansman/yatırımcı bulunabilecek.

365 gün fikri olan bir sektör paydaşı başvuru yapabilecek.

Teknopark ve TTO sayesinde iş fikirleri ve proje sahipleri şirketleştirilmiş olacak.

TTO’lar girişimcileri işletmecilik ve iş yönetimi konusunda yetiştirecek, kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak.

Tüm proje sahipleri kategori ayrımı olmaksızın girişimci olarak yarışabilecek. Girişimciyi yatırımcı ile buluşamaz ise, girişimcinin sanayici olması sağlanacaktır.

Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı’nın ikincisinden beklenen somut kazanımlar ise şöyle:

En az 10 Faydalı Model/Patent Belgesi

En az 10 proje sahibini Teknokentlere yerleştirmesi

En az 10 projenin hayata geçmesi

En az 5 projenin başarı hikayesi

En az 3 proje sonucu ortaya çıkan ürün/hizmet ihracatıakibb (3) [640x480]