Mobilya Üretim Altyapısını Güçlendirme Projesi

Orta Anadolu Kalkınma Birliği’nin sahibi olduğu, Erciyes KSS Yapı Kooperatifi ve Mobilyacılar Odası’nın ortak, Kocasinan Belediyesinin İştirakçi olduğu “Mobilya Üretim Altyapısını Güçlendirme Projesinin (MOBİTEK)”  Teknik Yardım Bileşeninin uygulaması başladı. İlk olarak Proje Paydaşlarının Yönetim Kadrosuna yönelik Bilgilendirme ve Motivasyon toplantısı Kayseri’de yapıldı. Toplantıdan önce MOBİTEK Ofis ve Ortak Üretim Tesisi incelendi.

Toplantıya Orta Anadolu Kalkınma Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Orta Anadolu Kalkınma Birliği Meclis Üyeleri, Erciyes KSS Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyeleri ve Mobilyacılar Odası Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan MOBİTEK Projesinin Kayseri Mobilya sektörünün geleceğine vizyon çizeceğini, sanayi sitesi ve Mobilya AVM si ile örnek bir projeye zemin hazırladığını belirtti.

Faaliyet Teknik Yardım Bileşeninin uygulayıcısı olan WYG Türkiye Danışmanlık firması uzmanı Sadık Berkehan Sarpaş tarafından yapıldı. Proje kapsamında Mobilya Üretim Sektörünün rekabet gücünün artması için geliştirilen Ortak Kullanım Atölyesi, İş Geliştirme Merkezinin ile Teknik Yardım faaliyetleri hakkında bilgi verilmiş, paydaşların proje hakkında ayrıntılı bilgilenmeleri sağlanarak, bundan sonra yapılacak faaliyetlerde projeye desteklerini devam etmeleri için destek vermeleri istendi.

Ayrıca MOBİTEK Projesinin çarpan etkidi olarak gelişen 760 adet Sanayi sitesi işyeri ve Kayseri Uluslararası Mobilya Sarayı (KUMSMALL) Mobilya Alışveriş Merkezi birlikte ele alındığında diğer sektörlere de örnek olabilecek bir Kümelenme Modelinin gerçekleşmekte olduğundan bahsedilerek projelerin başarılı olarak sürdürülebilirliğinin sağlanması için ilgili herkesin destek vermesinin gerekliliği anlatıldı.

Proje hakkında bilgi veren yetkililer; MOBİTEK tarafından verilecek hizmetler; Üretim Destek ve İş Geliştirme Hizmetleri olarak iki grupta özetlenebileceğini ifade etti. Üretim destek hizmetleri için ortak kullanım tesisi 7 bin metrekare alandaki fabrika binasında hizmet verecektir. Masif (ahşap) mobilya üretimine yönelik makine ekipmanlar hizmeti bu tesiste bulunacak. İş Geliştirme Hizmetleri 1.500 metrekare kapalı alanda gerçekleştirilecek. İş Geliştirme Hizmetleri, Mobilya Tasarımı Birimi, Pazarlama ve Dış Ticaret Birimi ile Eğitim ve Bilgilendirme Birimi tarafından sağlanacaktır. Ekipmanlar arasında ilk hammadde deposu, yarı mamul deposu, kurutma fırınları, buharlama fırını, finger joint hattı, masif panel ve lamine ahşap üretim hattı bulunmaktadır. Ayrıca Sandalye, yemek odası, sehpa, koltuk takımı, yatak odası parçaları üretim bölümü, CNC yüzey işleme makineleri, pencere profil makinesi, karton tutkallama makinesi, paketleme bandı, teknik destek odaları ve forklif bulunacaktır.

 Proje çerçevesinde ayrıca tesiste, üretim destek ünitesinde jeneratör, trafo ve kompresör, toz ve talaş emme, toplama depolama komple sistemi, talaş pres briket makinesi, tam otomatik kontrollü, talaş ve parça yakıtlı kızgın su santralı ve araçların yer alacaktır.İş Geliştirme Hizmetleri bölümünde kullanılmak üzere ofis ekipmanları, konferans, toplantı ve eğitim salonları, tasarım ekipmanları da yer alacaktır. Proje kapsamında ayrıca, Teknik Yardım Hizmeti ile Kayseri ve Bölge mobilyasının uluslararası rekabet gücünün artırılması için, Stratejik Plan hazırlanacaktır. KOBİ’lerin dış ticaret, pazarlama, pazar araştırma, mobilya tasarımı ve girişimcilik konularında eğitilmesi sağlanacaktır.