Mimarlar Odası Kayseri şubesi ‘Dünya Mimarlık günü’nü değerlendirdi

Mimarlar Odası Kayseri şubesi ‘Dünya Mimarlık günü’ nedeniyle bir açıklama yaparak, bu günün önemini değerlendird. Açıklama şöyle.

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından, 2 Ekim 2017 Dünya Mimarlık Günü Teması “İklim Değişikliği için Harekete Geç!” (Climate Change Action!) olarak belirlendi. Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından bu konuda : “Dünya Mimarlık Günü 2017 için temanın -dünya çapında 1 milyondan fazla mimarı temsil eden Uluslararası Mimarlar Birliği tarafından- “İklim Değişikliği için Harekete Geç!” olarak belirlendiğini duyuruyoruz. İklim değişikliği gerçek bir tehdit. Hızlı kentleşme ve yapılaşma; yakıt enerjisi tüketimimizi ve sera gazı emisyonunu artırmaktadır. Uluslararası Mimarlar Birliği, iklim değişikliğinin çevre ve insan üzerindeki etkileri ile mücadele etmek adına Paris 2015 İklim Değişikliği Anlaşması’nda karar verilen tüm girişimleri desteklemektedir. Dünyadaki tüm mimarlara ve mimarlık topluluklarına bu girişimlere destek verecek çabalara yanıt vermek için çağrı yapıyoruz” açıklamasında bulunmuştur.

İklim değişikliğinin önüne geçmek için hükümetler karbon salınımlarını azaltma konusunda hukuki bağlayıcılığı olan bir anlaşmaya imza atmalı, endüstrileşmiş ülkeler yoksul ülkelerde iklim değişikliği ile mücadele için fon sağlamalıdır.Enerji [D]evrimi için harekete geçerek iklim konusunda ciddi adımlar atmalıdır.

Uygarlığımız küresel ısınma, çevre sorunları, savaş, sömürü, açlık, yoksulluk, eşitsizlik ve ayrımcılık gibi nedenlerle varlığını sürdürebilme sorunları ile karşı karşıya bulunmakta ve insanlığın tarih boyunca yarattığı evrensel değerlerin hiçe sayıldığı bir dönemden geçmektedir. Biyolojik çeşitliliğin hızla kaybolması ve çevre sistemlerinin genel kirlenmesi olarak görülen iklimsel değişiklik nedeni ile küresel ısınmaya bağlı olarak uygarlığımızın geleceği tehdit altındadır. Buna karşın ülkeler gerekli tedbirleri almamakta ve uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemektedirler.

İklim değişikliği, tüm dünyada ve bölgemizde en çok hızlı kentleşme, nüfus artışı ve göçün dönüştürücü etkilerinin görüldüğü büyük yerleşimlerde etkisini göstermektedir. Doğal kaynaklarını kaybeden kentlerimizin iklim değişikliğine ve bu değişikliğin getireceği afetlere karşı koyabilme kapasitesi giderek azalmaktadır. Barınaktan kentsel boyuta kadar, bütün yerleşimlerin fiziksel ortamını oluşturan yapı ve mekân tasarımı olan mimarlık; küresel iklim değişikliğine karşı güvenli, sağlıklı ve yaşanabilir yapılı çevrenin üretimi ile yükümlüdür.

Yaşam çevrelerinin oluşturulması aşamasında; en temel insan haklarından olan sağlıklı ve güvenli bir çevrede, barış içinde yaşama hakkının korunması; mimarların, merkezi-yerel yönetimlerin, ilgili tüm kurumların ve meslek örgütlerinin ortak sorumluluğudur. Gelinen aşamada küresel ısınma ve afetlere neden olan iklim değişikliğine karşı mücadele hiçbir şekilde yavaşlatılamaz, ötelenemez ve görmezden gelinemez. Bu bilinçle deneyim, birikim ve bilgilerimizi iklim değişikliklerine neden olan koşulları değiştirmek ve dönüşüm baskısı altındaki kentlerimiz için toplum yararına kullanmaya kararlı bir şekilde devam edeceğiz.

Yeryüzünde her alanda yaşam kalitesinin yükseltilmesinde, küresel ekonomi politikalarının doğa, kültür ve mekân üzerindeki baskısının sonlandırılmasında mimarların, mimarlığın ve tasarımın önemli rolünü vurguluyor ve kamuoyu ile paylaşrken  meslektaşlarımızın ve toplumumuzun Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyoruz