MHP’li Özdemir, Şeker ve Şeker Pancarı Taban fiyatlarını sordu

Milletvekili Özdemir, Kayseri’de bulunan Türkiye’nin en büyük çiftçi kooperatiflerden Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin uluslararası değere sahip markası olan Kayseri Şeker’in, 65 yıllık köklü geçmişi ve on binlerce çiftçinin emeği ile oluşturulan Kayseri Şeker Fabrikası’nın; Kayseri, Boğazlıyan ve Turhal Şeker Fabrikalarını bünyesinde bulunduran sektörün %17 paya sahip önemli aktörlerinden birisi olduğunu ve fabrikaların sahibi olan çiftçilerin sorunlarının arttığını belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde, şeker pancarı tarımının ve çiftçisinin geleceğinin, sektörün sürdürülebilirliği açısından şeker ve şeker pancarı taban fiyatlarının doğru belirlenmesinin önemli bir ihtiyaç olduğunu belirterek şu sorulara cevap istedi: “Ülkemizde şeker üretimi yapan fabrika sayısı ne kadardır? Bu fabrikalar hangileridir? Son 5 yılda pancar taban fiyatları ve şeker fiyatları nasıl belirlenmiştir?

ÇİFTÇİNİN ÜRETİM MALİYETLERİ ARTTI

Çiftçinin üretim girdilerine, gübresine, tohumuna, ilacına, akaryakıtına ve işçilik ücretlerine gelen zamların telafi edilebilmesi için bir zam düzenlenmesi talep edildiğini ifade eden Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu soruları da yöneltti: “Çiftçinin üretim girdilerine, gübresine, tohumuna, ilacına, akaryakıtına ve işçilik ücretlerine gelen zamların telafi edileceği bir pancar taban fiyatının açıklanması sağlanacak mıdır? Şeker fabrikalarının zarara uğramamaları için talep edilen zam oranı ile ilgili bir çalışma yapılmış mıdır? Yapıldıysa şekere yüzde kaç zam yapılması düşünülmektedir? Bakanlığınızın anılan konuya ilişkin görüşü ve 2021 yılı programı nasıldır?