Meşe, 5. Akılcı antibiyotik kullanımı ve farkındalık sempozyumuna katıldı

Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası dolayısıyla Ankara’da uluslararası katılımla düzenlenen 5. Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumuna katıldı.

Bakanlık sitesindeki habere göre; yaklaşık 5 bin katılımcı ile online düzenlenen Sempozyumun açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Meşe başta antibiyotik direnci olmak üzere, diğer antimikrobiyallere karşı gelişen direncin, günümüzde küresel bir sağlık sorunu haline geldiğini belirtti.

Antibiyotiklere dirençli bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonlara bağlı ölümlerin dünyada ön sıraya yerleştiğini hatırlatan Meşe, ülkelerin direnç sorununun çözümüne yönelik başlattıkları acil durum eylemleri ve farkındalık çalışmalarının her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Bin kişi başına düşen günlük antibiyotik tüketimi hesabına göre, Türkiye’de 2011 yılında 42,28 olan tüketim değerinin 2019’da 31,86’ya gerilediğini Belirten Meşe, “Ülkemizde aynı şekilde antibiyotik reçetelemesi konusunda da olumlu yönde değişiklikler yaşanmıştır. 2011 yılında Türkiye genelinde aile hekimlerimizin antibiyotik bulunan reçete yüzdesi değeri yüzde 34,94’ iken 2019 yılında yüzde 23,87’ye gerilemiştir. Bu da antibiyotik reçetelemesinde yüzde 32’lik bir düşüşü göstermektedir. 2011 yılında kutu bazında tüm ilaç satışının yüzde 13,06’sını antibiyotikler oluştururken 2019 ‘da bu değer yüzde 8,01’e gerilemiştir. 2011 yılında ilaç için harcadığımız her 100 TL’nin 10,72 TL’sini antibiyotikler için harcarken 2019 yılında ilaç için harcadığımız her 100 TL’nin 4,69 TL’sini antibiyotikler için harcadık” dedi.

2019 yılı sonlarında Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkan Covid-19 pandemisine de değinen Bakan Yardımcısı Meşe, oluşturulan Bilim Kurulunun hazırladığı COVID-19 (2019-nCoV Hastalığı) Rehberinin önemine dikkat çekti. Rehberde yer alan tedavi algoritmalarına uyumun son derece önemli olduğunu vurgulayan Meşe, “Bilimin ışığında ilerlemek tünelin sonundaki ışığı görebilmemize imkân sağlayacaktır” dedi.

Covid19’un henüz kesin kabul görmüş bir tedavisinin olmadığı ve aşı çalışmalarının da dünya genelinde devam ettiğini belirten Bakan Yardımcısı Meşe şunları kaydetti: “Bu pandemi bize enfeksiyon hastalıkları ile mücadelenin zor taraflarını tekrar gözler önüne sermektedir. Ve bilim bizlere enfeksiyonlarla mücadelede etkin silahlarımızı ihtiyatlı kullanmamız gerektiğini bir kez daha altını çizerek göstermektedir. Tüm dünyanın COVID-19 kontrol, önlem ve tadavisine karşı yaşanılan bu zorluklar unutulmamalıdır. Elimizdeki tedavi olanaklarını akılcı kullanmaz isek, dirençli bakteriyel enfeksiyonlarda önemli zorluklar ile karşılaşılacağı açıktır.”