Merkez Bankası: Tek faize geçemeyiz, enflasyon 7,5 olacak

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunu açıklıyor.

Başçı, “Şubat, Mart, Nisan aylarında enflasyonu yıllık bazda düşürücü baz etkisi gözlenecek. Baz etkileri yılın ilk çeyreğinde enflasyonun düşüşüne yardımcı olacak” dedi.

Küresel büyümeye dair endişeler ve oynaklıkların devam ettiğini belirten Başçı, Ağustos ayında açıklanan çok boyutlu tedbirler paketinin oynaklık etkilerini yumuşattığını söyledi.

Erdem Başçı, “18 Ağustos’ta çok boyutlu tedbirler aldık ve bu tedbirlerin oynaklıkların boyutunu azalttığı gözleniyor. Bundan sonra bu araçların etkilerini ve hangi durumlarda hangisinin kullanılacağını iletişim politikasıyla aktaracağız. Yol haritasını açıkladıktan sonra TL’de sıkı, döviz likiditesinde dengeleyici, finansal istikrarda destekleyici tutumumuzu sürdürdük” diye konuştu.

Tek faiz konusunda da Merkez Bankası Başkanı, “Tek faize henüz geçemeyiz. Küresel risklerin nasıl bir hal alacağını görene kadar tek faize geçmemek daha doğru. Şu anda likidite politikasıyla faizi ayarlamak daha doğru… Son toplantıda adım atmadık çünkü sıkı duruşumuzu ve geniş faiz koridorunun dengeleyici özelliğini kullanmaya devam ediyoruz. Tek faize geçebilir miyiz sorusunun cevabı henüz değil” diyerek konuya açıklık getirdi.

Başçı tek faizle politika uygulamanın getiri eğrisini sert bir şekilde dikleştirdiğini belirterek “Bizim uyguladığımız çerçevede getiri eğrisi nispeten yatay kaldı, bu çerçeveden memnunuz. Ticari krediler tüketici kredilerine göre daha hızlı büyüdü. Bu, fiyat istikrarına finansal istikrara ve dengelenme sürecine katkı yapacak. Krediler boyutunda enflasyona yukarı yönlü risk görmüyoruz” dedi.

Başçı, enflaslyonu düşürmek için kollektif çaba gerektiğine dikkat çekerek enflasyon konusunda hükümete yazdıkları mektubu bugün iletecekleri bilgisini de verdi.

Erdem Başçı, “Kırmızı et fiyatları ve ekmek fiyatları gıda komitesinde ele alındı, bu konuda açıklama yapılacak, bu konuda kuvvetli bir irade var” dedi.

Ocak ayında enflasyonun artacağını belirten Başçı, ilk çeyrekte çift haneye çıkmaması için gayret göstereceklerini söyledi. Başçı, enflasyonun Ocak’ta çift haneye çıkma ihtimalinin az olduğunu ifade etti.

Erdem Başçı, “H ve I endekslerinin krediler ve döviz kurunda gelecek etkilere dayanıklı olmasına ve düşmesine dikkat edeceğiz; elimizdeki tüm araçları enflasyonu düşürmek için kullanacağız. Enflasyonu yıl sonunda yüzde 7.5’e yaklaştırmak için elimizdeki tüm araçları kullanacağız. Gelinen noktada fiyat istikrarına ulaştığımızı söylemek mümkün değil” dedi.

Cari açık konusunda ise Başçı şunları söyledi: “Cari açık yönetilebilir düzeyde. 2015 yılında GSYH’nın yüzde 4,5’i düzeyinde gelecek, bu yıl yüzde 4’ün altına inebilir. Bu yıl ilk defa hanehalkının geliri borcundan daha hızlı artacak”

Başçı, ham petrol fiyatları konusundaki varsayımlarını aşağı yönlü revize ettiklerini belirterek 2016 yılı petrol varsayımının 54 dolardan 37 dolara düşürdüklerini söyledi. Gıda enflasyonunun yıllık yüzde 8’den yüzde 9’a çıkardıklarını dile getiren Başçı, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışın enflasylona bu yılki etkisinin 0,4 puan olacağını söyledi.

Başçı enflasyon tahminlerini ise şöyle açıkladı: “Enflasyon 2016’da yüzde 7.5, 2017’de yüzde 6’ya geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5’te istikrar kazanacak. Enflasyonun 2016 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 6.1-8.9 aralığında, orta noktası yüzde 7.5 olacağı öngörülüyor. Enflasyonun 2017 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 4.2-7.8 aralığında, orta noktası yüzde 6 olacağı öngörülüyor.”
Toplantı sonrası soruları da yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Başçı, “Yıl sonunda enflasyonda yüzde 7,5’in altında kalabilmek zorundayız, enflasyonda düşüşü başlatamazsak bu Türkiye’yi daha kötü bir dengeye götürür. Para politikası yeterince sıkı… Emtia fiyatlarındaki yüzde 3 düşüş, TL hafif değer kaybetse bile enflasyonda düşürücü etki yapabiliyor” dedi.

BAŞÇI’NIN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI

– Baz etkileri enflasyondaki düşüşün yılın ilk çeyreğinde olabildiğince erken başlamasına yardımcı olacak

– Küresel finans piyasalarında oynaklık devam ediyor

– Çin’e dair endişler ve jeopolitik kaynaklı oynaklıklar yaşandı

– Emtia fiyatları yakında dönemde düşüş eğilimini devam ettirdi

– Küresel piyasadaki iniş çıkışların dalga boyu bugünlerde yüksek olabiliyor

– Çok boyutlu tedbirler paketimizin Türkiye’deki oynaklığı yumuşattığı gözleniyor.

– Çok boyutlu tedbirlerde birinci boyut, TL likidite politikası, ikinci boyut döviz likiditesi, üçüncü boyut finansl istikrar.

– TCMB fiyat istikrarını sağlamak için para politikasında sıkı duruşunu sürdürmektedir.

– Tek faize geçebilir miyiz, geçmelimiyiz… sorunun cevabı “henüz değil..”