Meraklı Zihinler Bilim Şenliği

Beyoğlu’nda çocuklara bilimi sevdirmek amacıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Meraklı Zihinler Bilim Şenliği’nin açılışında konuşan Başkan Demircan, “Yavrularımız merak ederseler araştırırlar, keşfederler ve icat çıkarırlar. Biz de bu amaçla Taksim’in orta noktasında meraklı yavrularımızı, gençlerimizi ağırlıyoruz. Geleceğimiz yavrularımızın merakları üzerinde yükselecek.” dedi.

Beyoğlu Festivalleri kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Meraklı Zihinler Bilim Şenliği’ başladı. Beyoğlu Belediyesi ve İTÜ Bilim Merkezi işbirliğiyle Taksim Meydanı’nda gerçekleştirilen şenliğin açılış törenine; AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aytekin Çökelez ve Beyoğlu Kaymakamı Savaş Ünlü’nünyanı sıra çok sayıda öğrenci ve veli katıldı.İngiliz Bilim İletişimcisi David Price’inbirbirinden güzel bilim gösterileri ile renk kattığı açılışta, alana getirilen F-4 EPhantom uçağı da yoğun ilgi gördü.

Şenliğin açılışını gerçekleştiren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan. “Eskiden makineler vardı sonra o makineler yarı otomatik sonra da tam otomatik olmaya başladı. Şimdi o makinelerin yerini robotlar aldı. O robotlar da yazılım ile çalışıyor. Dünya bu noktaya geldi.

Artık geleceğin meslekleri icat çıkartmaktan geçecek. Bizim de icat çıkaran yavrulara ihtiyacımız var.

Eğer yavrularımızı bugünden ilime, bilime meraklandırmazsak, onları yönlendirmezsek yeni icatlar çıkaracak gençler yetiştiremeyiz ve dünyada söz sahibi olamayız.”dedi.

Başkan Demircan, “Beyoğlu ülkemizin dünyaya açılan kapısıdır. Tüm çalışmalarımızda bunun bilinciyle hareket ediyoruz. Ülkemiz dünyayı iyi yönde değiştirecek buluşlara imza atan bilim insanlarıyla dünyaya açılsın istiyoruz. Bunun yolu da çocuklarımıza bilimi sevdirmekten geçiyor. Meraklı Zihinler Bilim Şenliği ile bugün burada çocuklarımızı bilim ile buluşturarak onların bilime ve bilimsel düşünmeye yönelik farkındalıklarını arttırmayı amaçlıyoruz.Eğer Türkiye büyük bir ülke olacaksa fasoncu kalmamalı. Yani yabancıların gelip bize teknolojilerini kurduğu, bizim de iş gücümüzle ekmeğimizi kazandığımız bir Türkiye olmamalıyız, kendimiz bir icat çıkarmalıyız. Bunun yolu da teknolojiyle, bilimle ve yazılımla ilgilenen nesiller yetiştirmekten geçiyor. İşe çocuklarımızda merak uyandırmakla başlayacağız. Çünkü merak ederseler araştırırlar, keşfederler ve icat çıkarırlar. Biz de bu amaçla Taksim’in orta noktasında meraklı yavrularımızı, gençlerimizi ağırlıyoruz. Geleceğimiz yavrularımızın merakları üzerinde gelişecek.”ifadelerini kullandı. Başkan Demircan daha sonra bilim atölyelerini gezerek öğrencilerin atölye çalışmalarını izledi.

Bilimsel bilginin geniş toplum kitlelerine ulaştırmak için sahne şovları, gösteriler ve atölye çalışmalarıyla bu yıl üçüncü kez vatandaşlarla buluşan Bilim Şenliğinde 40 farklı Atölye Çadırı bulunuyor. Şenlik kapsamında Beyoğlu’nun yanı sıra İstanbul’un farklı bölgelerinde bulunan okullardan 10 bini randevulu 10 bini de randevusuz olmak üzere 20 bin öğrenci bire bir atölye çalışması yapacak. 3 gün boyunca 10-18 saatleri arasında ziyarete açık olacak şenlikte, gün boyunca birbirinden farklı bilim gösterileri sahnelenecek.

Öğrencileri ve ailelerini görsel açıdan zengin bir içeriğin beklediği İstanbul’un ilk büyük çaplı bilim şenliğinde; bilimsel etkinlikler, öğrencilerin bilimi deneyimsel olarak öğrenme şansı yakalayacağı tematik atölye çalışmaları, öğrenci proje stantları ve zekâ oyunları yer alacak. İngiliz Bilim İletişimcisi David Price da şenlik süresinde sahneleyeceği birbirinden güzel bilim şovları ile öğrencilere unutulmaz anlar yaşatacak. Taksim Meydanı’nda her gün birbirinden farklı bilim gösterileri ve atölye çalışmalarının yapılacağı şenlik 7 Ekim’de sona erecek.

Mayıs ayında başlayan Beyoğlu Festivalleri, Meraklı Zihinler Bilim Şenliği’nin ardından gerçekleştirilecek olan Tasarım ve Sokak Lezzetleri festivalleri ile Kasım ayına kadar devam edecek.