Meme Kanseri “Merakına Yenilsin” Halk Buluşması Kayseri’de Gerçekleşti

Roche İlaç Türkiye ile Kanser Savaşçıları Derneği iş birliği ve Multi Türkiye’nin desteğiyle hayata geçirilen “Merakına Yenilsin” buluşmasında Kayserililer Derya Baykal’ın moderatörlüğünde meme kanseri için bir araya geldi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1-31 Ekim tarihleri arasında kabul edilen “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” özelinde planlanan halk buluşmaları hastalığa ilişkin akıllardaki soru işaretlerini doğru cevaplarla ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Meme kanseri farkındalığını artırmak ve hastalıkla ilgili soru işaretlerini uzman onkolog ve cerrahların paylaşacağı doğru ve güvenilir bilgilerle gidermek için hayata geçirilen “Merakına Yenilsin” halk buluşmaları, Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak kabul edilen Ekim ayında Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde ziyaretçilerini ağırlıyor. Roche İlaç Türkiye ile Kanser Savaşçıları Derneği iş birliği ve Multi Türkiye’nin çatısı altındaki AVM’lerin desteğiyle organize edilen buluşmaların Kayseri durağında, kansere yakalanan her dört kadından birinin mücadele ettiği meme kanserinde teşhisten tedaviye tüm hastalık sürecine yönelik önemli bilgiler paylaşıldı.

20 Ekim Pazar günü Kayseri’de Forum Kayseri AVM’de, Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Burak Civelek ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kadir Can Küçük’ün katılımıyla düzenlenen buluşma ilgiyle karşılandı.

Meme kanseri vakalarında risk faktörlerinin yarı yarıya etkili olduğunu ve kadınların bu konuda bilgi sahibi olmasının önemini vurgulayan Doç. Dr. Burak Civelek, “Her 8 kadından birinde görülen kanser türü olan meme kanserinin de en güzel tedavisi korunma. Vücudunuzda kanserin oluşmaması için atacağınız adımlar da en az kanser teşhisi aldıktan sonra başlayan tedavi süreci kadar etkili. Dolayısıyla düzenli olarak spor yapma, dengeli beslenme, kilo kontrolü ve sigaradan uzak durma gibi alışkanlıkların altını çizmemiz gerekiyor. Bununla birlikte, ailenizde kanser hikayesi olmasa da ve sağlığınızla ilgili tüm bu önlemleri alsanız da bu kanser olmayacağınız anlamına gelmiyor. 20 yaşından sonra her kadının kendi vücudunu tanımasını ve elle meme muayenesi yapmasını, 40 yaş itibarıyla da mamografi ve meme ultrasonunun aksatılmamasını öneriyoruz” yorumunda bulundu.

Prof. Dr. Kadir Can Küçük ise “Meme kanserinde kendi kendine muayenenin önemini her fırsatta dile getiriyoruz. Erken tanıya yönelik vurgunun özellikle meme kanserinde bu denli fazla olmasının anlamlı bir sebebi var. Tecrübelerimizden biliyoruz ki, meme kanserinin erken teşhis edilmesi tedavinin seyri ve başarısı üzerinde çok ciddi bir fark yaratıyor. Konu meme kanseri olduğunda bilgi yalnızca bir güç değil; aynı zamanda bir hayat kurtarıcı olabiliyor. Kadınların kendi kendilerine tespit edebileceği yaygın belirtiler ve onları nasıl bulabileceklerini bilmeleri de işte burada kilit rol oynuyor. Bu yüzden kendi kendine muayenede ele gelen bir kitle olması, bir memede anormal büyüme ve tek taraflı bir sarkma görülmesi ve koltuk altında beze hissedilmesi gibi durumlarda kadınların hemen doktorlarına başvurmaları gerekiyor” dedi.

Etkinliğin moderatörlüğünü yürüten ünlü oyuncu ve sunucu Derya Baykal ile birlikte gerçekleştirilen boyama aktivitesiyle katılımcılar, meme kanserine ilişkin sorularına cevap bulmanın yanı sıra keyifli zamanlar da geçirdi.