Melikşah’ta Uyuşturucu Bağımlılığı Konferansı

Melikşah Üniversitesi Psikoloji Kulübü tarafından Genç Barış İnsiyatifi Derneği’nin katkılarıyla ve Dr. Osman Demir ve Yrd. Doç. Dr. Yusuf Kala’nın katılımı ile İİBF-Hukuk Konferans Salonu’nda “Gençler Bağımlı Değil Bağımsız Olmalı!” konulu seminer düzenlendi.

Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığını Medya Tetikliyor.

Uyuşturucu bağımlılığı ve kullanımı hakkında bilgiler veren Dr. Osman Demir, işlenen suşlar hakkında yapılan bütün araştırmalarda siddetin ya alkol yada uyuşturucu madde etkisi altındayken ortaya çıktığını vurguladı.  Bu sonucun şiddetin artma nedenlerini de ortaya koyduğunu belirten Dr. Demir, “Uyuşturucu ve madde bağımlılığında sosyal faktörlerde var. Göç, sosyal kültürel seviye, medyanın etkisi, diziler ve popüler kişiler hakkında çıkan haberler hatta medyanın etkisi çok daha fazladır. Günümüzde aileler çekirdek aile yapısına döndüğü için çocuklar rol model olarak anne baba yerine televizyon karakterlerini seçiyorlar. İnternet, cep telefonu gibi kitle iletişim araçlarının uygunsuz kullanımı da günümüzde en büyük etken ve bunların da bağımlılığı arttırdığı ispatlandı.” dedi.

Bir Bağımlılık Bir Başka Bağımlılığı Tetikliyor

Sosyal medyanın etkisiyle günümüzde uyuşturucu ve madde kullanımının giderek daha da büyüdüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Yusuf Kala, madde bağımlılığının Türkiye’nin en büyük sağlık sorunları arasında en başlarda gelmeye başladığını vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Kala, “Yıllarca bu alanda çalışmış birisi olarak şunu belirtmek isterim ki bağımlılık tedavisi zordur ve günümüzde daha da zor hale geldi. Bu süreçte Sağlık Bakanlığı yeni kampanyalar ve uygulamalar geliştirmeye başladı. Aslında bir bağımlılık bir başka bağımlılığı tetikleyebiliyor. Örneğin sigara ve alkol bağımlısı olan bir kişinin uyuşturucu bağımlısı olma ihtimali daha yüksek. Aslında bir şeye bağımlılığı olan kişiler için sosyal medya bağımlılığı gibi madde bağımlılığına yatkınlığı da yüksektir. Bu bugün büyük bir sorun kaynağı olarak karşımızda durmaktadır.” dedi.