Mavi yakalılar ve izinleri (Köşe yazısı 29.07.2015 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Hep yerli ve yabancı turizm ile gelirleri gündeme gelir.
Peki siz hiç, bunlara hizmet verenlerin, tatillerini nasıl yaptıklarını düşündünüz mü?
‘Mavi Yakalı Çalışanların Yıllık İzin Araştırması’nda, çalışanların konaklama için ilk tercihleri lüks oteller.11 bin 932 adayın katılımıyla gerçekleştirilen anket çalışmasına göre; ankete katılanların yüzde 51,57’si yıllık izinlerini tatil yaparak değerlendiriyor. ‘Tatilinizi nerede geçireceksiniz?’ sorusuna verilen yanıtlar arasında ise yüzde 34,31 oranla oteller ilk sırada. Bunu tatil köyleri yüzde 23,3, yüzde 15,33 lük oranla kamplar, yüzde 11,6 ile pansiyonlar, yüzde 10,3 lük oranla da apartlar takip ediyor. Dağılıma göre en az tercih edilen konaklama şekli ise yüzde 4 oranla devremülkler.
Türkiye’de bu konuda hizmet veren Eleman.net, mavi yaka çalışan üyeleri arasında yıllık izinlerini nasıl değerlendireceklerini araştırdı. Araştırma sonuçlarına göre, mavi yaka çalışanların yüzde 51.57 si yıllık izinde tatil yapacakken yüzde 21,33′ ü aile, akraba ziyareti yaparak, yüzde14,6′ sı evde dinlenerek, yüzde 9,8’i eğitim ve gelişim programlarına katılarak, yüzde12,5’i ek iş yaparak, yıllık iznini değerlendirmeyi tercih ediyor. Yılın büyük bölümünü beden gücüne dayalı çalışarak geçiren mavi yakalı çalışanlar için tatil sezonu daha konforlu tatil düşüncesini de beraberinde getiriyor. Yıl boyunca çalışmanın ardından sınırlı tatil süresinde kendilerine uygun, huzurlu ve her şey dahil tatil sistemlerini tercih ediyorlar.
Konaklama tercihi olarak otellerin fiyat politikası sebebiyle mavi yakalı çalışanların tercihlerinde son sırada yer alacağı düşünülmekte. Oysa Türkiye’nin mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net’in gerçekleştirdiği “Mavi Yakalı Çalışanların Yıllık İzin Araştırması” mavi yaka çalışanların büyük çoğunluğunun lüks otel ve tatil köylerinde konaklamayı tercih ettiklerini ortaya koyuyor. Araştırma çalışmasının sonuçlarına göre yüzde 34,31’i konaklama olarak otel tercih ediyor.
Yıllık izne çıkacak olan çalışanlar ağırlıklı olarak yurt içinde, erken rezervasyon fırsatı ile ucuz tatil yapma imkânından yararlanıyor. Erken rezervasyon ile daha ucuz tatil yapma imkanının olması yerli turistin planlı ve programlı tatil alışkanlığı edinmesini de sağlıyor. Bu yıl yerli turistin geçen yıllara göre erken rezervasyon imkânından 4- 5 ay önce yararlanmaya başladığı kaynaklardan edinilen bilgiler arasında. Her kesimin ekonomik gücü dahilin de tatil paketlerinin sunulması ve kredi kartına taksit imkanı gibi avantajlarında olması mavi yaka çalışanlarında planlı tatil yapma alışkanlığını edinmesini olumlu yönde etkiliyor.
Yıllık izin kullanmanın çalışan üzerinde olumlu etkilerinin olduğunun altını çizen Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, konuya bunu şöyle değerlendirdi.
“Tatil sonucunda artan moral ve motivasyonun daha verimli çalışmaya yol açacağı düşünülmeli. Yılın büyük bölümünü kapalı ofislerde ve çalışma sahasında geçiren iş hayatının yorucu temposu içinde koşturup duran her bireyin zihinsel ve bedensel dinlenmeye ihtiyacı olduğu gözardı edilemez.Bireylerin dinlenip enerjik ve gerginliklerinden arınmış şekilde işine dönmesi verimliliği de arttıracaktır. Ayrıca bu yıl hem yabancı turist açısından kan kaybeden Turizm sektörü hem de yerli turistin de seçim ve ramazan ayı sebebiyle tatil planlarını temmuzun ikinci yarısına bırakması turizm pazarında ağustos ayında hareket sağlayacaktır.”
-Sanayi ve Hizmet Sektörlerinde Yoğunlaşma
Bu arada Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)’in Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri (YSHİ) araştırması kapsamında girişimler 525 farklı sınıfta faaliyet gösterdi. CR4’e göre 108 sınıfta çok yüksek, 75 sınıfta yüksek, 107 sınıfta orta, 235 sınıfta ise düşük derecede yoğunlaşma vardı.
Yoğunlaşma düzeyleri; CR4 < 30 ise düşük derecede yoğunlaşma, 30 ≤ CR4 <50 ise orta derecede yoğunlaşma, 50 ≤ CR4 <70 ise yüksek derecede yoğunlaşma, CR4 ≥ 70 ise çok yüksek derecede yoğunlaşma olarak belirlendi.
Toptan ve perakende ticaret sektöründeki sınıfların %71,4’ünde, İnşaat sektöründeki sınıfların %81’inde düşük derecede yoğunlaşma gözlemlenirken, Madencilik ve taş ocakçılığındaki sınıfların %35,7’sinde Ulaştırma ve depolama sektöründeki sınıfların %28,6’sında çok yüksek yoğunlaşma gözlemlendi.
YSHİ araştırması kapsamındaki girişimlerin %39,9’u Toptan ve perakende ticaret, %14,9’u Ulaştırma ve depolama ve %12,9’u İmalat sanayi faaliyetinde bulundu. İmalat sanayi kısmında gerçekleşen cironun araştırma kapsamındaki toplam ciroya oranı %28,4’tü. Bu oran, Toptan ve perakende ticaret kısmı için %42,5’di.