Mavi Vatanda 12 Bin 655 hayat kurtarıldı

Sahil Güvenlik Komutanlığınca geçen yıl mavi vatanda gerçekleştirilen 935 arama kurtarmada, düzensiz göçmenler de dahil 12 bin 655 kişinin hayatı kurtarıldı.

Sahil Güvenlik Komutanlığından, denizlerdeki can kayıplarının yaşanmasının önüne geçmek üzere olası tüm geçiş güzergahları denizden, karadan ve havadan 7 gün 24 saat sürekli olarak denetleniyor.

İçişleri Bakanlığı sitesindeki habere göre; Tüm Dünya küresel bir salgınla mücadele ederken ve bütün dikkatler insan hayatını kurtarma üzerine odaklanırken, Yunanistan ise hayata tutunmaya çalışan göçmenleri Ege Denizi’nde çaresizliğe terk ediyor.

Küresel düzeyde yaşanan bu pandemi nedeniyle denizlerde arama kurtarma olaylarına ilişkin beklenen azalmanın tersine Yunanistan tarafından düzensiz göçmenlerin geri itilmesi sonucunda arama kurtarma olaylarında önemli bir artış yaşandı.

Geçen yıl geri itme olayları dahil olmak üzere mavi vatanda gerçekleştirilen 935 arama kurtarma olayında düzensiz göçmenler de dahil 12 bin 655 kişinin hayatı kurtarıldı.

2019 yılında 662 olayda toplam 4 bin 592 kişinin hayatı kurtarılırken, 2020 yılında olay sayısında yüzde 41, kurtarılan kişi sayısında ise yüzde 176 oranında artış meydana geldi.

2020’de kurtarılan 12 bin 655 kişinin, Yunanistan’ın geri itme olaylarında kurtarılan göçmenlerde dahil olmak üzere toplam 11 bin 494’ünü düzensiz göçmenler oluşturuyor.

Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından kurtarılan düzensiz göçmenlere ilişkin rakamlar, Türkiye’nin insan hayatına verdiği değeri dünya kamuoyunun gözleri önüne serdi.

Kurtarılan Hayatlar Düzensiz Göç Olayları İle Sınırlı Değil

Sahil Güvenlik Komutanlığı, küresel düzeyde yaşanan pandemi koşullarına rağmen, özellikle ağır deniz ve hava şartlarında yaralıların ve hastaların sağlık kuruluşlarına ulaşımının zorlaştığı durumlarda kendisinden talep edilmesi halinde tıbbi tahliye faaliyetlerine destek olmaya da tüm hızıyla devam ediyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 2020 yılında 181 olayda, 186 kişinin tıbbi tahliyesi gerçekleştirilirken, acil yardıma ihtiyacı olan hasta ya da yaralıların adalardan ve seyir halindeki gemilerden en yakın sağlık kuruluşuna getirilerek zaman kaybetmeksizin tıbbi yardıma ulaşmaları sağlandı.