Lösev, 16 Bin Çocuğa Umut Oldu

Lösemili Çocuklar Vakfı’nın (LÖSEV), lösemi hastalığına ve bu hastalığa yakalanan minik bedenlere yönelik farkındalık oluşturmaya çalıştığı, 16 yılda 16 bin çocuğa umut olduğu bildirildi.

LÖSEV Başkanı Üstün Ezer,  yaptığı açıklamada, LÖSEV kurulmadan önce lösemi hastalığının ölümcül bir hastalık olarak bilindiğini, bu hastalığa yakalanan insanların büyük çoğunluğunun ölüme terk edildiğini ifade etti.

Vakıf olarak löseminin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu tüm dünyaya ispatladıklarını belirten Ezer, şunları kaydetti:

“1990’lı yıllarda yüzde 20 olan lösemi tedavi başarı oranını günümüzde yüzde 90’lara çıkardık. Bu çok büyük başarı ve sadece ilaçlarla olmadı. Hijyenik ortamlarla, iyi beslenmeyle, moralle ve en önemlisi sevgiyle oldu. Toplum LÖSEV’le lösemili çocukların yanında durdu. Vakıf olarak farkındalık oluşturmaya çalıştık ve bunu da başardık. İnsanların dikkatini bu çocuklara, bu hastalığa çektik, onlar da destek verdi. Lösemili çocuklar da yalnız olmadıklarını hissederek büyük bir moral aldı. Sevgiye doymaya başladılar ve iyileştiler. Türkiye LÖSEV’in yaptığı çalışmaların boşa gitmediğini, lösemili çocuklara, ailelerine umut olduğunu gördü, inandı ve daha fazla destek olmaya başladı. Biz de daha kalıcı projelerle daha büyük çözümler ürettik.”

16 bin lösemi hastası çocuğa yardım

Türkiye’de her yıl ortalama erişkin ve çocuk 200 bin kişinin kansere yakalandığını ve bunların da bin 200 – bin 500’ünün lösemili çocuk vakası olduğuna dikkati çeken Ezer, şöyle devam etti:

“Her yıl yaklaşık bin – bin 500 yeni lösemili çocuğa vakfımız yardım ediyor. Kurulduğumuz günden beri 16 yılda 16 bin civarında hastaya sağlık ve eğitim başta olmak üzere ayni ve nakdi yardımlarda bulunduk, yeniden hayata tutunmalarını sağladık. Bu çok büyük bir rakam. Bu konuda dünyadaki en büyük kuruluşuz. Dünya lideri olan onkoloji vakfıyız. Bu konuda Birleşmiş Milletler’in de danışmanlığını yapıyoruz. Ayrıca hastalarımızın moral motivasyonunu üst düzeyde tutmak için sık sık etkinlik düzenliyoruz. Bu etkinliklere katılan çocuklarımız ve aileleri, unutulmadıklarını, kendilerine değer verildiğini hissediyor. Bu da hastalığın tedavisinde en az ilaç kadar etkili oluyor.”

Ezer, vakfın gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerde, gelir elde etmenin yanı sıra, lösemi hastalığını tanıtmayı, lösemili çocukların ve ailelerinin sıkıntılarını topluma aktarmayı ve bu vesileyle toplumu bilinçlendirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Kalıtsal ve edinsel kan hastalıkları konusunda ulusal düzeyde tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurarak hastalara umut olmaya çalıştıklarını vurgulayan Ezer. bu kapsamda Ankara’da “Onkoloji Köyü” adını verdikleri büyük bir onkoloji hastanesini hizmete açacaklarını, tüm kanser hastalarını bu hastanede tedavi etmeyi amaçladıklarını söyledi.

“Umudunuzu yitirmeyin”

Ezer, löseminin en büyük düşmanlarından birisinin ümitsizlik ve tükenmişlik olduğunu, hastalığın tek çaresinin ilaç olmadığını tüm hastalara ve ailelere anlattıklarını kaydetti.

Lösemi tedavisinde ilaç kadar hayata bağlanmanın da önemli olduğuna işaret eden Ezer, “Bu hastalığı ulu bir çınar ağacına benzetiyorum. Çınarın üst dalları böceklenmiş, kurumuş olabilir ama kökü sağlamsa o çınarı kesseniz bile bir filiz çıkar ve kocaman ağaç olur. O nedenle tedavisi devam eden tüm hastalarımıza ve özellikle de ailelerine umut tavsiye ediyorum. Umudunuzu yitirmeyin, çocuğunuz mutlaka iyileşecektir” diye konuştu.

En büyük destekçilerinin çocuklar ve emekliler olduğunu belirten Ezer, maddi durumu çok iyi olan insanlardan gerekli desteği göremediklerini, çocukların okul harçlıklarıyla kalıcı ve sürekli destek olduğunu, bunun yanında emekli insanların da çok duyarlı olduklarını aktardı.

LÖSEV Başkanı Üstün Ezer, hayırseverlerin yardımlarını beklediklerini hatırlatarak, internetten online olarak veya cep telefonuyla 3406’ya SMS atılarak bağış yapılabileceğini sözlerine eklediz