Lokantacılar ve Pastacılar Oda başkanı Aydemir: KDV yüzde 8’den 1’e düşürülsün

Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, her şeye her gün yeni zam gelirken kendilerinin yılda bir tarife değiştirdiklerini belirtti. Elektrik, su, doğalgaz, tedarik ve kullandıkları maddelerin fahiş fiyatlarına karşı devletin artık çözüm bulmasını isteyen Aydemir, pandemi öncesi personelin bile ‘Yine kapanma-kısıtlama olur’ düşüncesiyle kalıcı işlere yöneldiğine dikkat çekti.

Oda başkanı Altan Aydemir, kendilerine bağlı esnafa uygulanan yüzde 8’lik KDV’nin pandemi döneminde olduğu gibi yüzde 1’e düşürülmesini isterken, aşı olmayanlara da ‘Ekmeğimizle oynamayın’ çağrısı yaptı. Son elektrik, doğalgaz, et ve diğer ürünlere yapılan zamların  yeme-içme sektörünü çok etkilediğini tekrarlayan Aydemir şunları söyledi.

“Şimdi devletimizden şunu bekliyoruz. Bizim yüzde 1’lik KDV’miz yüzde 8’e çıktı. Onun için bir an önce tekrar yüzde 1’e çekilmesini arzu ediyorum. Birde kullandığımız ürünlerin bugün sebze-meyve et fiyatları gibi fahiş fiyatlarında olmamasını talep ediyorum. Bunlarında lütfen takipçisi olalım. Çünkü bizler her gün aldığımız da bir örneğinde, kasaptan etime gittiğim zaman öbür sefere gittiğimizde mutlaka zamlı karşılaşıyoruz. Onun için bir an önce bunlara el atılmasını, çözüm bulunmasını arzu ediyorum.

Bugünde aynı kira öder gibi, şey öder gibi elektrik, su, doğalgazda arttı artık. Doğalgaz önce uygundu ama şimdi bir LPG gibi o da, bir doğalgaz gibi bizleri çok sıkıntıya soktu. Biz elektrik faturasını öderken aynı kira öder gibi ödeme çok yüksek. Her ay bir zam geliyor. Tekrar zam gelineceği söyleniyor. Bu konuda da çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Dolayısıyla bizim soğuk havamız olması lazım. Havalandırmalarımızın çalışması lazım. Bunlar hep 380 wolt elektrikle çalışan, çok sarfiyat eden bir çalışmalarımızı yapıyoruz.

Su konusunda da gerçekten çok ciddi sıkıntılarımız var. Evlere 2.70 ile gelirken işyerlerine 7.20 ile geliyor metreküpü. Onun için çok kullananlara ikram edilsin diye çok girişimlerimizi yaptık ama herhangi bir sonuç alamadık. İşletmelerin, lokantaların, pastane ya da imalathane yapan işletmelerinde su şeyinde de yardımcı olmasını talep ediyoruz.

Şimdi Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de covid 19’la, salgınla mücadele ediyor. Bu salgınla mücadele etme konusunda da en çok etkilenen esnafların içinde de yeme-içme sektörü oldu. Zaman geldi kısıtlandı zaman paket servisi falan derken bizleri tam ticaret olarak bizleri tam şeyimize olamadık. Ticaretimizi çeviremedik. Dükkan kirası, elektrik, doğalgaz vesaire gibi bugün faturalara yetişemedik. Dolayısıyla pandeminin biraz daha esnetilmesinden dolayı esnafımız bir çok şekilde yarasını sarmaya çalıştı.

Her geçen gün tedarik ettiğimiz bütün ürünlerimize zam geliyor. Daha bugün et fiyatlarına yine zam geldi. Dolayısıyla yağ olsun, pirinç olsun, kuru bakliyatlar olsun bütün ürünlerimize zam geliyor. Bütün bunlara bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz. Esnafımız gitgide giderek ekonomik sıkıntı ile mücadele etmek zorunda kalacak. Bunun bir an önce çözüme ulaşması için oda başkanı olarak ben bunu arzu ediyorum, talep ediyoruz.

Pandemiden öncesindeki çalışan personelimiz, tabi ki devletimiz 1117 lira gibi, 1500 lira gibi bir kısa çalışma ödeneği ödedi ama bu da yeterli olmadı. Onun için personelimizin birçoğu fabrikalara ya da tarıma ya da köyüne, memleketine gittiler geri dönmediler. Personel yetiştirme konusunda da çok büyük sıkıntılarımız var. Çünkü insanlar artık hem rahatlığa alışıldı hem de yarın bir gün kapanır mı tezi, turizm sezonu bittiği zaman yine tekrar kısıtlama olur mu diye personel lokantaya, pastane, kafeterya gibi işletmelere girmek istemiyor.

Dolayısıyla biz bu konuda çok ciddi bir mücadele veriyoruz. Zaman zaman kendimiz çalışıyoruz. Şu anda bile Kayseri’de 12 tane -resmi rakamları söylüyorum- pandemiden sonra açılamayan lokantalar oldu, iflas ettiler, zarar ettiler pandemiden dolayı. Bir an önce personel yetiştirme, bu lokanta, aşçı, kalfa, dönerci, ızgaracı, kebapçı yetiştirme konusunda da bir girişimlerimiz var. Bu da biraz uzun sürecek ama sonuçta bir eleman yetiştirme konusunda oda olarak bu faaliyetlerimizi başlattık. Onun için bizim için biran önce personel yetiştirme konusunda da devletten destek istiyoruz.

Bugün kesimler 45-46 lira oldu mu, bu kemiksiz oldu mu 55-56 liradan aşağı mal edemezsiniz zaten bir kilo kırmızı etin fiyatını. Dolayısıyla bu da tavukta da böyle. Sürekli ihracat olduğu için, sürekli dışarıya çalışılıyor. Dolayısıyla iç piyasada bunlar az üretiliyor az kısıtlı gönderiliyor o da fiyata yansıtılıyor.

Bizler yılda bir sefer lokantacılar olarak yılda bir sefer tarifemizi değiştiririz. Onun haricinde her şeye, tedariklere ya da kullandığımız malzemelere, hammaddemize zam geldikçe biz sürekli zam yapan esnaf değiliz. Yılda bir sefer zam yaparız bu da bir yıl süre geçer. Ama son günlerde ülkemizde de yaşanan bu krizler, fırsatçılar mı diyeyim ya da fiyat artışlarını fahiş fiyatlar çekenler mi diyeyim, tedarik bulmakta da yani uygun, kaliteli ürünün fiyatının da yüksek çekiyorlar. Onun içinde bizler lokantada bunları hemen yansıtamıyoruz. Yemeklerimize, ürünlerimize 1 lira, 2 lira, 5 lira fiyatlarını koyamıyoruz. Çünkü biz yılda bir sefer fiyat tarifemizi alırız.

Merdiven altı dediğimiz kayıtsız olanları bizzat gezdim. Gezdiğimde de hep şunları söyledim. Biz bu işi yapıyorsak evimize helalinden ekmeğimizi götürelim. Bizler gıda ile uğraştığımız için bizim mutfaklarımız aynı bir hastanenin ameliyathanesi gibi pırıl pırıl olması lazım, hijyen olması lazım.

18 tane kayıtlı sığınmacı üyem var. Benim şöyle lokanta, kebap, dürüm ya da pide çeşitleri yapan Suriyeli vatandaşlarımız var.

Hastanede yoğun bakımlarda yatanların yüzde 91-92’si aşısız olanlar. Sıkıntı da çekiyorlar. Biz sevdiklerimizle bir araya gelebilmemiz, sevdiklerimizi kaybetmememiz için, kendi sağlığımızı da düşünmek için, özellikle de bizlerin ekmeği ile oynamamaları için lütfen aşılarını olsunlar. Çünkü bizler bir daha kısıtlama ya da kapanma geldiği zaman bir çok Kayseri’deki esnafımız dayanamaz buna kapısına kilidini vurur, Dünya borcu ile kilidi vururlar.