Lider Çocuk Tarım Kampı

Kayseri il Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü’ nün ‘Lider Çocuk Tarım Kampı’  Şenlik havasında gerçekleştirildi

Bakanlık tarafından “Lider Çocuk Tarım Kampı” adı altında çocuklara doğa bilinci ve çevre farkındalığı kazandırmak, tabiatla buluşmalarını sağlamak ve tarladan sofraya gıda güvenliği konularında bilgi vermek amacıyla çeşitli organizasyonlar düzenlenmektedir. 2016 yılı da Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından “Uluslararası Bakliyat Yılı” olarak ilan edilmiştir. Buna bağlı olarak Lider Çocuk Tarım Kampı, belirlenen “Tarımda ve Beslenmemizde Bakliyatların Önemi” konusu ile 24 – 26 Mayıs 2016 tarihleri arasında İlimizde gerçekleştirildi. Düzenlenen Lider Çocuk Tarım Kampı’na Mehmet Sepici 60. Yıl Cumhuriyet İlkokulu 4. Sınıf öğrencisi 20 çocuk katılım sağladı.

3 gün süren programın ilk gününde tanışma ve İl Müdürlüğümüzün kısa tanıtımı yapıldı. Kampın birinci gününde; İl Müdürlüğümüz konu uzmanları tarafından 20 öğrenciye küresel ısınma ve iklim değişikliği kuru baklagillerin ülkemizdeki durumu, yetiştirme tekniği ve gübre olarak kullanılması konularında bilgiler verildi.

Kuru baklagil paketleme ve Toprak Mahsulleri Ofisi’ne gezi düzenlenerek çocukların yapılan çalışmaları yerinde görmeleri sağlandı. Gün sonunda ise Harikalar Diyarı hayvanat bahçesine düzenlenen gezide çocuklar birçok hayvanı tanıma fırsatı buldu.

Kampın ikinci gününde çocuklara; İl Müdürlüğümüzce uygulanan çilek projesi ve kırmızı solucandan organik gübre üretimi, yeterli ve dengeli beslenme, fastfood gıdaların tüketimi, kuru baklagillerin ve diğer besin gruplarının beslenmemizdeki önemi, gıda satın alırken dikkat edilecek hususlar ve Alo 174 gıda hattı konuları anlatıldı.

Çocuklar, Bünyan İlçemize yapılan gezi kapsamında kırmızı solucandan solucan ve organik gübre üretimi yapan işletme ve özel şahsa ait fide üretim serasında yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Ayrıca öğrenciler, at çiftliğine götürülerek ata bindirildi ve ata sporumuz olan okçuluk konusunda bilgiler verildi.

Kampın üçüncü gününde ise öğrenciler kamp boyunca öğrendikleri bilgiler ışığında “Tarımda ve Beslenmemizde Bakliyatların Önemi” konulu kompozisyon yazdılar.

Öğrencilere Melikgazi Belediyesi geri dönüşüm ünitesi gezdirilerek; atık pil, atık yağ, çöp geri dönüşümü hakkında bilgiler verildi. Doğa ve çevre bilincinin geliştirilmesi için uyulması gereken kurallar konularında anlatım yapıldı.

3 gün süren kamp yapılan törenle sona erdi. Törende konuşma yapan İl Müdürü Özkan Kayacan; Son yıllardaki çevre bilinciyle birlikte temiz ve güvenilir gıdanın öneminin her geçen gün ön plana çıkmaya başladığını belirtti. Kayacan; Temiz gıdayı üretecek olanın sadece tarımcılar değil, tüm insanların olduğunu ve bu bilincin oluşması için de çocukluklardan başlaması gerektiğini ifade etti. Düzenlenen kampla öğrencilerden birçoğunun ilk defa toprakla, bir bitkiyle tanıştığını söyleyen Kayacan; ” Çocuklarımızın üç gün dahi olsa tarımla, toprakla uğraşması, bir çok hayvanı görmesi onların ufukların geliştirdi. Çocuklarımızın bundan sonraki süreçte temiz gıda, güvenilir gıda ve beslenmenin önemini daha fazla anlayacaklar ve hayatlar boyunca bu üç günlük kamp onlar için büyük bir rehber olacak.” Dedi.

2016 yılının “Uluslar arası Bakliyat Yılı” olarak kabul edildiğini ifade eden Kayacan; “Biz protein kaynağını sadece ette arıyoruz. Fakat bakliyatın en büyük protein kaynaklarından biri olduğunu bilmiyoruz. Bunu çocukluktan itibaren bu halka öğretmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Törende kampla ilgili düşüncelerini dile getiren öğrencilerden Duru Su Ayhan konuşmasında: “Besinler nasıl paketlenir, solucanlar nasıl üreyip çoğalırlar, sağlıklı kuru baklagiller nasıl yetiştirilir gibi birçok sorunun cevabını aldık. Yapılan gezinin sonunda kendimi tüm dünyayı gezmiş bir gezgin gibi hissettim.” dedi.

Törende yapılan konuşmaların ardından her çocuğun kendi saksısına bakliyat tohumu ekmesi sağlandı. Kampın sonunda öğrencilere ve katılımcılara aşure ikram edilerek hazırlanan hediye paketleri ve katılım belgeleri verildi.