Kütüphanelerden yararlanma ve AGÜ’de etkinlik

AGÜ’de “Çocuk Edebiyatında Buluşalım” Konulu Panel

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Kütüphanesi tarafından, 54. Kütüphane Haftası nedeniyle “Çocuk Edebiyatında Buluşalım” konulu panel düzenlendi.

Sümer Kampüsü Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak yazarlar Sara Şahinkanat, Zeynep Sevde, aynı zamanda hikaye anlatıcısı olan Ayşegül Dede katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan AGÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Selma Mert, çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmanın her anne baba ve öğretmenin görevi olduğunu belirterek, toplumun her kesiminin buna hassasiyet göstermesi gerektiğini söyledi.

Daha sonra AGÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Elif Bengü moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde yazarlar, çocuk edebiyatı hakkında bilgiler verdi. Çocuk edebiyatının önemini anlatan yazarlar, çocuklara kitapların tekerleme, şarkı ve masalsı anlatımlarla anlatılması gerektiğini dile getirdi.

Yazarlar, nasıl çocuk kitabı yazarı olduklarını da kendi yaşamlarından örneklerle anlattı. Çok sayıda öğretmen, öğrenci ve ailelerinin katıldığı panelde yazarlar, katılanların sorularını da yanıtladı. Yazarlar panelin sonunda kitaplarını imzaladı.

2017 yılında Türkiye genelinde halk kütüphanelerinden yararlanan kişi sayısı, bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 6 artarak 25 milyon 91 bin 232’ye ulaştığı belirlendi.

Medya takip ve raporlama ajansı PRNet, Türkiye geneli kütüphane ziyareti istatistiklerini inceledi. PRNetin Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, 2017 yılında Türkiye genelinde halk kütüphanelerinden yararlanan kullanıcı sayısı 25 milyon 91 bin 232 oldu. Bu rakamlara bakıldığında, kütüphanelerden yararlanan kişi sayısının 2016 yılına göre yaklaşık yüzde 6 arttığı tespit edildi. Bunun yansı sıra, halk kütüphaneleri üye sayısı 2016 yılında 1 milyon 697 bin 90 iken, 2017 yılında yaklaşık yüzde 30 artış göstererek 2 milyon 201 bin 39’a ulaştığı belirlendi.

KÜTÜPHANE SAYILARI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

PRNet ve Ajans Press’in gerçekleştirdiği medya incelemesine göre, geçtiğimiz yıl kütüphanelerle alakalı 29 bin 591 haber çıkışı tespit edilirken, bu rakam içinde bulunduğumuz yılın ilk üç aylık diliminde 11 bin 538 oldu. Öte yandan, Türkiye genelinde bin 150 halk kütüphanesi bulunurken, 552 üniversite kütüphanesi, 27 bin 283 örgün ve yaygın eğitim kurumu kütüphanesi ve bir milli kütüphane hizmeti bulunduğu açıklandı. 27 bin 283 örgün ve yaygın eğitim kurumunun içinde bin 245 tane Milli Eğitim Bakanlığının çocukların hem okuyup hem de hayal dünyalarını geliştirmesi için okullarda başlatılan “Z-Kütüphaneler” yer aldı. Bu bilgilere ek olarak, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca 15 ilde kurulan 94 “Semt Kütüphanesi ve belediyelere bağlı bin halk kütüphanesi bulunduğu öğrenildi.Kütüphane sayısının artmasıyla ziyaretçi sayıları doğru orantılı olurken, 2017 sonu itibarıyla 32 yeni kütüphane açıldığı belirlendi. Bunun dışında, 88 kütüphane binası yeniden yapılandırıldı ve 41 kütüphanenin yapımının hala devam ettiği öğrenildi.