Kültür-sanat, magazin-yaşam haberleri (13.12.2022)

AB, Türkiye’deki mülteciler ve sınır yönetimine destek amacıyla bütçesi 1,2 milyar Avro’yu aşan yeni programları hayata geçiriyor. Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye’nin Doğu sınırında, sınır kontrolünü güçlendirmek amacıyla bugün 220 milyon Avro tutarındaki paketi kabul etti. Böylece, Türkiye’deki mültecilere temel ihtiyaçlar, en zor durumdakilere yardım ve sosyo-ekonomik destek alanlarındaki yardımın devamı amacıyla, ve sınır yönetimi alanında sağlanan toplam AB desteği 2022 yılında 1,235 milyar Avro’ya ulaştı. Bu fonlar, 2021 ve 2023 yılları arasında Türkiye’deki mültecilere yönelik AB desteğinin devamı amacıyla, Haziran 2021‘deki AB Konseyi toplantısının ardından açıklanan ilave 3 milyar Avro’luk tutarın bir parçasını oluşturuyor. Bu yıl kabul edilen 1,2 milyar Avro’yu aşkın destek paketi dört programdan oluşuyor:

Türkiye’deki Mültecilere Mali Yardım Programı kapsamındaki öncü programlardan bir tanesi olan Sosyal Uyum Yardımı (SUY) altında mültecilerin günlük temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla nakit desteğine devam edilmesine yönelik 400 milyon Avro. İnsani yardımdan kalkınma desteğine geçiş stratejisinin bir parçası olarak SUY programının dördüncü ayağında, çalışma piyasasıyla bağlantılar ve piyasaya erişim kanalları güçlendirilirken nakit desteği de verilmeye devam ediliyor.

Mültecilere yönelik Türkiye İstihdam Stratejisi ve Sürdürülebilir Sosyo-ekonomik Programın uygulanması için 234 milyon Avro.  Bu destek kapsamında, diğerlerinin yanı sıra mesleki eğitimler ve beceri eğitimleri yoluyla, mültecilerin istihdam edilebilirliğinin arttırılmasına odaklanılacaktır.

En zor durumdaki mültecilere (yaşlı, engelli vb.) nakit desteği sağlanmasına odaklanan Tamamlayıcı SUY programının devamı amacıyla 381 milyon Avro.

Türkiye’nin Doğu sınırında ilave sınır kontrolü tedbirlerine destek amacıyla 220 milyon Avro. Bu program kapsamında, İran ve Irak sınırında başta yeni ekipman satın alımı olmak üzere (gözetleme kuleleri, kameralar, aydınlatma sistemleri), sınır yönetimi teknolojilerinin kullanılması, göç hukuku, insani sınır yönetimi, temel haklar, ve büyük ölçekli karma göç dalgalarına müdahale edilmesi gibi alanlarda görevlilere yönelik eğitimler finanse edilecektir.

Arka PlanTürkiye, 2015 yılından bu yana yaklaşık 4 milyon mülteciyle dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır. Buna 3,6 milyon kayıtlı Suriyeli mülteci ve diğer ülkelerden gelen 330.000 kayıtlı mülteci dâhildir. Türkiye, mülteci ve göçmenleri kabul etmek, desteklemek ve barındırmak için takdire şayan çabalarda bulunmaya devam etmektedir.AB, Türkiye’deki mülteciler ve ev sahibi topluluklar için 2015’ten bu yana 9,5 milyar Avroluk bir tutarı harekete geçirmiştir. Buna, 2016 tarihli AB-Türkiye Bildirisi’nin önemli bir bileşeni olan, 6 milyar Avroluk Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRİT) dâhildir. Bu tutarın 3 milyarı AB bütçesinden, 3 milyar Avro da AB Üye Devletleri tarafından karşılanmıştır. Bugüne kadar FRİT programından 4,9 milyar Avronun üzerinde ödeme yapılmıştır.AB ayrıca, FRİT’e ilaveten, 2020’de Türkiye’deki mültecilere 535 milyon Avronun üzerinde insani yardım fonu tahsis etmiştir.Türkiye’de mültecilere ve ev sahibi topluluklara yönelik AB desteğinin 2021-2023 döneminde devam etmesini talep eden 24-25 Haziran 2021 tarihli AB Konseyi toplantısının ardından, Komisyon Temmuz 2021’de, bölgedeki mültecilere destek olmayı amaçlayan daha kapsamlı 5,7 milyar avroluk paket kapsamında Türkiye’ye ek olarak 3 milyar Avro tahsis edilmesini önermiştir. Bu ek paketin ilk 860 milyon avroluk kısmı 2021’de kabul edilmiş olup, kalan kısmı da 2023’te taahhüt edilecektir.Komisyon, bu genel paketi, (FRİT kaynaklarına katkıda bulunmuş eski bir Üye Devlet olarak) Birleşik Krallık temsilcileri, Türk makamları ve Avrupa Parlamentosu’ndan gözlemciler huzurunda, 8 Aralık’ta Brüksel’de toplanan 18. FRİT toplantısı vesilesiyle Üye Devletlere sunmuştur.

Kavur belgeselinin dünya prömiyeri Rotterdam’da yapılacak Türk sinemasının en önemli isimlerinden olan yönetmen ve senarist Ömer Kavur’un anlatıldığı belgesel Kavur’un dünya prömiyeri 52. Rotterdam Uluslararası Film Festivali’nde gerçekleşecek. Fırat Özeler imzalı belgeselin seslendirme kadrosunda Cem Yılmaz, Funda Eryiğit ve Tilbe Saran’ın bulunuyor. Fırat Özeler imzalı Ömer Kavur belgeseli Kavur’un dünya prömiyeri 25 Ocak – 5 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek olan 52. Rotterdam Uluslararası Film Festivali’nde yapılacak. Türk sinemasının en önemli isimlerinden olan yönetmen ve senarist Ömer Kavur’un hayatının anlatıldığı belgeselin seslendirme kadrosunda Cem Yılmaz, Funda Eryiğit ve Tilbe Saran yer alıyor. Festivalde belgeselle birlikte, filmin arşiv çalışmaları sırasında keşfedilen, Ömer Kavur’un gençlik yıllarında çektiği ve daha önce gün yüzüne çıkmamış iki kısa metrajlı film de Fırat Özeler’in sunumuyla ilk kez izleyiciyle buluşacak.

12. AB İNSAN HAKLARI FİLM GÜNLERİ ve KISA FİLM YARIŞMASI 8 Aralık’ta başlayan 12. AB İnsan Hakları Film Günleri 18 Aralık’a dek sürecek.

’ta Ankara’da düzenlenen ödül töreniyle açıklandı.9 Aralık’nın kazananları 12. AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması

 AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması:12. AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması’nında dereceye giren filmlerin yönetmenleri 9 Aralık’ta Ankara’da düzenlenen törenle ödüllerini aldı.  Değerli ön jüri üyeleri uluslararası film festival yönetmeni Candan Yaygın, akademisyen Gülsüm Depeli Sevinç, yönetmen Taha Feyizli; final jürisi akademisyen Altuğ Akın, insan hakları savunucusu Avukat Özlem Yılmaz, oyuncu Özge Özpirinçci, yönetmen Çağrı Vila Lostuvalı ve gazeteci Erhan Ertürk, İnsan Hakları, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, İklim Eylemi ve Gençlik Hakları kategorilerinde kazananları belirlediler.  Bu yılın kazananları:İnsan Hakları KategorisiBirinci: Dilan Engin (Eve Dönüş)İkinci: Ümit Güç (Karıncanın Ayak İzleri)Üçüncü: Yasin Serindere, Özgür Cihan Uçar (Tozkoparan Bizimdir)İklim Eylemi Kategorisi Kazanan: Ebubekir Sefa Akbulut (İkilem)Toplumsal Cinsiyet Eşitliği KategorisiKazanan: Selin Kara (Zeryam)Mansiyon: Sevde Tunç (Bir Başka Köy)Gençlik Hakları KategorisiKazanan: Beyza Yıldır (Yetersiz)Mansiyon: Nihat Eren Keskin (Sessiz Ol)Bu yıl on ikincisi düzenlenen AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması’na 170 başvuru yapıldı.  Başvurular, çağımızın en acil sorunlarından bazılarının altını çizmeyi hedefleyen yarışmanın Türkiye’deki sinema hayranlarını ve kameralarını insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, iklim değişikliği ve gençlik hakları başta olmak üzere çevirmiş kısa film yaratıcılarını motive etmeye devam ettiğini vurgulamaktadır.Arka plan:  2011 yılından bu yana Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Türkiye’deki AB Üye Devleti, Uluslararası İnsan Hakları Günü münasebetiyle AB İnsan Hakları Film Günleri ve AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması düzenlemektedir.  Filmler, güncel insan hakları sorunları üzerine düşünme ve tartışma için bir platform sağlamaktadır. AB İnsan Hakları Film Günleri:2011 yılından bugüne ücretsiz düzenlenen AB İnsan Hakları Film Günleri, bu yıl hibrit düzende; 08-11 Aralık tarihlerinde Ankara Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda ve 9-18 Aralık tarihlerinde Festivalscope platformunda çevrimiçi olarak gerçekleşiyor.  Film Günleri’nde kısa ve uzun metrajlı çeşitli tür ve teknikteki toplam 24 ödüllü Avrupa filmi izleyici ile buluşuyor.  Film Günleri film gösterimleri ile kalmıyor ve izleyicileri söyleşiler aracılığıyla yönetmenlerle de buluşturuyor.  Tüm filmler Türkçe ve İngilizce altyazılı ve Türkçe (ayrıntılı) altyazılı olarak gösteriliyor. Ayrıntılı bilgi AB Türkiye Delegasyonu’nun ilgili sayfasında mevcuttur.  ( https://www.avrupa.info.tr/tr/events/EUHRFD2022 )Sinema Salonu gösterimleri Ankara Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda, 08-11 Aralık 2022 tarihlerinde düzenlenmektedir.Çevrimiçi gösterimler 9-18 Aralık 2022 tarih aralığında Festival Scope sayfasında izlenmeye tüm gün açık olacaktır. https://www.festivalscope.com/page/euhrfd-2022

12. AB İnsan Hakları Film Günleri Tanıtım Filmi: https://youtu.be/cFbwsg-_Zu8

12. AB İnsan Hakları Film Günleri Kataloğu: https://www.avrupa.info.tr/sites/default/files/uploads/12_AB_IHFG_Katalog.pdf

Eyvah CEO Doğuruyor! kitabının yazarı Murat Yeşildere’den keyifli bir sohbet

Disiplinlerarası üretim ve buluşmalara alan açmaya devam eden Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, başlattığı yeni projesinde bütüncül bakış açısıyla sürdürülebilirliğin tüm boyutlarını kitaplar aracılığıyla aktarıyor. Sürdürülebilirlik Adımları Derneği (SADE) iş birliğiyle hayata geçirdiği ‘Bir Dünya Okumak’ Söyleşileri projesi kapsamında ezber bozan yazarlar sürdürülebilirliğe farklı perspektiften bakıyor.

Bilginin gücüne, yazının kalıcılığına ve kitap kokusunun zamansızlığına inanarak oluşturulan ve içinde tasarım-sanat-sürdürülebilir mimari ağırlıklı özel bir koleksiyondan oluşan Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nin kütüphanesindeki kitaplardan ilhamla hayata geçirilen ‘Bir Dünya Okumak’ projesi kapsamında alanında yetkin ve dünyayı farklı gözlerle yorumlayan anlatıcılarla bir dizi söyleşi düzenleniyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları odağında güncel konuları farklı disiplinlerden kişilerle derinlemesine irdeleyen ‘Bir Dünya Okumak’ Söyleşileri, kitaplar aracılığıyla sürdürülebilirliğe farklı pencerelerden bakıyor.

Serinin ilk söyleşine konuk olan toplumsal cinsiyet eşitliği aktivisti Murat Yeşildere, toplumsal fayda için attığı adımları anlatıyor. “Eyvah CEO Doğuruyor!” kitabının da yazarı olan Yeşildere, Türkiye ve dünyadaki toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesini, bilinçsiz önyargıları, hepimize model teşkil edecek iyi uygulama örneklerini ve kendi yaşadıklarını keyifli bir şekilde dinleyicilere aktarıyor.

Her zaman farklı bakış açılarının ve çeşitliliğin yarattığı zenginliği savunan Murat Yeşildere’nin bu keyifli söyleşisini izlemek için Youtube linkini aşağıda bulabilirsiniz.

https://panel.basinlistem.com/UrlRedirect.ashx?Mail=davutgulec@hotmail.com&MailID=25081517&url=https%3a%2f%2fyoutu.be%2fZAgj0IICMvM

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği hakkında

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği, Türkiye’de sürdürülebilirlik çalışmalarının yaygınlaştırılması, etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur. Sürdürülebilirlik alanında kurumlarda ve toplum hayatında gerekli dönüşümün gerçekleşmesi için projeler geliştirmekte, eğitim ve atölye çalışmaları düzenlemekte ve ilham veren uygulamaları yaygınlaştırmak üzere etkinlikler düzenlemektedir.

Kale Tasarım ve Sanat Merkezi hakkında

Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, disiplinlerarası paylaşımlara alan açan bir üretim ve buluşma platformu. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları önceliklerinden sorumlu üretim ve tüketimi odağına alan ve sürdürülebilirliği merkeze koyan KTSM, İyi Bak Dünyana hareketinin de öncüsü. Sosyal fayda üreten fikirlerin savunuculuğunu yapan KTSM’nin her katı, farklı bir üretim ve öğrenme alanını içerecek şekilde tasarlandı. Tasarım ve sanat çalıştaylarının yanı sıra konuşma ve sunumların da düzenlendiği merkezde, seramik fırınının da bulunduğu seramik üretim alanı; giriş katında özgün, özgür ve öze değen üretimlerin paylaşılacağı bir sergi alanı; tasarım ve sanat ağırlıklı 1.500’den fazla kitaptan oluşan bir kütüphane ile, herkesin kullanımına açık bir üç boyutlu yazıcı ile farklı üretim malzemelerinin bulunduğu bir atölye yer alıyor.

Sadece sanat ve tasarımda değil, yaşamın her alanında sürdürülebilirliğe inanan Kale Grubu, KTSM içerisinde özel bir mekâna da yer ayırdı: Roots Studio Cafe. Yerli üreticiyi destekleyen, sıfır atıkfelsefesiyle yola çıkılan kafede, yemek tasarımı konusunda zihin açıcı uzun masa sohbetler yapılması planlanıyor.

T-World Süper Kahraman Evren Dizisi Altay’ın Oyuncu Kadrosu Açıklandı

T World Entertainment, TRT Dijital platformunda izleyiciyle buluşacak olan süper kahraman dizisi Altay’ın oyuncu kadrosunu açıkladı. Kadroda Aslı Sümen, Batuhan Bayar, Beste Kökdemir, Cem Özer, Cemil Büyükdöğerli, Çetin Sarıkartal, Elif Doğan, Muhammet Uzuner ve Toprak Sergen gibi Türkiye’nin önde gelen sanatçıları yer alıyor. Marvel’s Agents of SHIELD, Lost, Criminal Minds gibi önemli projeleriyle tanınan Bobby Roth ise projenin genel yönetmenliğini üstleniyor. 4 sezon ve 26 bölümden oluşacak dizi 2023 yılında TRT Dijital platformunda izleyiciyle buluşacak.

Türkiye’nin ilk süper kahraman evreni olan dizi, Doğu medeniyeti ve bilimin altın çağından ilham alıyor. T-World’de 35 kahraman farklı kültür ve coğrafyaların günümüzde geçen hikayelerini izleyicilerle buluşturacak.

T World’un süper kahramanları çevre sorunları, salgın hastalıklar ve savaş gibi küresel felaketlerin yanında evrendeki bir dizi kötü adamla savaşırken merhamet ve vicdandan uzaklaşmadan en son teknoloji, bilim ve kadim bilgiyi kullanarak daha iyi bir gelecek inşa etmek için mücadele edecek.

T World Entertainment’ın yapımcılarından Raif İnan Altay ile ilgili; “Antik Doğu kültürü ve bilgeliği sinema endüstrisinde yeterince temsil edilmiyor. Dünyanın en önde gelen medeniyetlerinden birinin bu sektörde daha fazla yer alması ve anlatılması gerektiğine inanıyoruz. Bu, T World Evreni’ni tasarlarken bizim için ilham kaynağı oldu. Derin matematik, cebir, geometri bilgisi; Orta Doğu ve çevresinde fizik ve astronomideki çığır açan gelişmelerle birlikte, Doğu kültürünün temeli oldu. Bir aydınlanma çağını yansıtan bu bilgi birikimi ve mirası gün yüzüne çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

T World Entertainment’ın yapımcılarından Bülent Turgut ise projeyle ilgili olarak şunları söyledi; “Bu projeye ‘Yüzyıllardır yaşadığımız coğrafyanın süper kahramanı kim?’ diye sorgulayarak başladık. 1400 yıllık bir zaman dilimini kapsayan bu evreni böyle inşa ettik. Tarihe gönderme yapan kostümlere sahip süper kahramanlarımız, insani özellikleriyle ön plana çıkıyor. Çekimler, ana karakterlerimiz olan süper kahramanların ekolojik sorunlara, savaşlara, çatışmalara, salgın hastalıklara ve gezegenimizi kıyamete sürükleyen diğer felaketlere karşı savaştığı T- World Evreni’nin çeşitli boyutlarını yansıtan setler arasında geçiş yapan çok yoğun bir programla başladı.”

Popüler süper kahraman dizilerinin rakibi olacak birçok dizi, film, oyun ve çizgi romanı hayata geçirecek T World Evreni’nin yapımcılığını Raif İnan, Bülent Turgut ve Erdal Bozkuş üstleniyor. Evren konsepti ve karakterleri Bülent Turgut ve Halid Şimşek tarafından tasarlanırken, süper kahraman karakterlerin 3D dijital dublörleri Onur Can Çaylı tarafından hazırlandı. Bobby Roth’un genel yönetmenliği üstlendiği dizide diğer yönetmenler Kerem Çakıroğlu ve Hamit Coşkun. Canlı aksiyon sahnelerini ise Örümcek Adam ve Titanik gibi dünyaca ünlü filmlerle tanınan Dusan Hyska yönetti.

Altay Dizisi Oyuncuları (A’dan Z’ye doğru yazılmıştır)

Abdullah Cersel

Alper Saldıran

Aslı Sümen

Batuhan Bayar

Begüm Birgören

Beste Kökdemir

Cem Özer

Cemil Büyükdöğerli

Çetin Sarıkartal

Elif Doğan

Fırat Doğruloğlu

Hakan Ummak

Hasan Yalnızoğlu

Muhammet Uzuner

Süreyya Güzel

Toprak Sergen

Türker Fırat