KUDER’de Kazakistan tanıtım günü

Kazakistanlı öğrenciler Kayseri Uluslar arası Öğrenci Derneği’nde (KUDER) bir araya gelerek  Kazakistan’ı ve Kazakları  Kayseri halkına tanıtmaya  yönelik bir tanıtım gecesi düzenlediler.Kazak öğrenciler öncelikle Kazakistan’ı tarihi,kültürel,ekonomik,siyasi ve dini yönden tanıttılar.Tanıtım programının ardından tüm katılımcılara Kazak mutfağına ait çeşitli yemekler ikram edildi.

KUDER dernek binasında gerçekleştirilen etkinliklerde önce  bayanlar bir tanıtım programı düzenlediler. KUDER bayan biriminin icra ettiği programa birçok Kazak öğrencinin yanı sıra çeşitli ülkelerden misafir öğrenciler ve Kayseri halkı yoğun ilgi gösterdi.Çeşitli tanıtım gösterilerinin ardından katılımcılara Kuymak , şakşak, mantı, baursak, kespe köje/kesme çorba, tüşpara, samsa gibi Kazak mutfağına ait yemekler ikram edildi.

Kazakistan Tanıtım Programı bayanların ardından erkek öğrencilere yönelik yapılan etkinliklerle devam etti.Kazakistanlı doktora öğrencisi Didar Shauyonev Kazakistan’ın tarihi,siyasi,ekonomik ve dini özellikleri hakkında katılımcılara bir sunum yaptı.Etkinlikte Kazak kültüründe önemli bir yere sahip olan “Dombıra” gösterisi de yapıldı.

KUDER Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Bulut; “KUDER olarak her hafta bir ülkeyi misafir öğrencilerimize ve Kayserililere tanıtmaya çalışıyoruz.Bu hafta ise sırada Kazakistan  vardı.Öğrencilerimiz ülkelerini çok güzel tanıttılar.Bu vesileyle aslında birbirimize ne kadar benzediğimizi ve BİR MİLLET olduğumuzu tekrar müşahade ettik.Bu duygu bizlere gelecek adına umut oldu.” dedi

Bulut; “Kazakistan ve Kazak öğrenciler bizim için çok değerli.Ata yurdumuz olan bu ülke ile olan ilişkiler son dönemlerde daha da önem kazandı. 21 Ekim 1991’de bağımsızlığını ilan eden ülkede 1 Aralık 1991’de gerçekleştirilen bağımsızlık sonrası ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hâlen bu görevi sürdüren Nursultan Nazarbayev cumhurbaşkanlığına seçildi.

Kazakistan çok değişik etnik unsurları barındıran bir ülke. Türk toplulukların tamamına yakını Müslüman olan Kazakistan’da Müslümanların oranı % 50 civarında. Geçmişte büyük çoğunluğu göçebe hayatı yaşayan Kazaklar , Sovyet döneminde  devlet tarafından kurulan anonim çiftliklerde zorla yerleşik hayata geçirildiler. Ülkede resmi dil Kazakça ve Rusçadır.Toprak bakımından dünyanın 9. büyük ülkesi olan Kazakistan Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra çok partili demokratik bir sisteme geçti. Sovyet döneminde uygulanan cahilleştirme politikası ve sürdürülen din aleyhtarlığı Kazak toplumunda belli bir olumsuz etki bırakmıştır. Ancak bu etki dinin tamamen gönüllerden silinmesi şeklinde değil inancın zoraki gizlenmesi şeklinde kendini göstermiştir. Dolayısıyla Sovyetler’in dağılmasından sonra yeniden bir İslâmi uyanış başladı. Müslümanlar eski dönemde kapatılan camilerini yeniden açmaya ve yeni yeni camiler yapmaya başladılar. Bunun yanı sıra bazı İslâmi cemiyetler ve dernekler de kuruldu.

Bugün tanıtım programında da gördüğümüz gibi Kazakistan her geçen gün önemli mesafeler alıyor. İnşaallah bu gelişmeler güzel günlerin müjdeleyicisi olacak.” dedi.