Kredilerde ve kartlarında düşündüren borç (Köşe yazısı 16.01.2015 Kayseri Star Haber)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Türkiye göçmen, kaçaklar, hainler, kime hizmet ettiğini bilmeyenlerin cennetine dönmeye başladı.
Sürekli yazıyorum.
Birilerinin dediğine bakarsanız herşey güllük-gülistanlık.
Ekonomi çok iyi.
Süreç çok iyi ilerliyor.
Dünyada itibarımız artıyor.
Dışişlerinde oldukça başarılıyız.
Suçlar giderek azalıyor,
Eğitim sistemimiz rayına oturdu.
İhracatımız arttı, ithalatımız azaldı.
Cari açığımız kontrol altında.
IMF’ye borcumuz bitti, hatta onlara borç bile veriyoruz.
Faiz lobisi ile mücadelede tam başarılıyız.
Kayıp-kaçak elektrik, vergi kaçakçılığı, aflar, bedelli konularında çok iyiyiz.
Yani Türkiye tam bir Dünya markası, modeli, uydu ülke.
Ama ekonomik veriler öyle demiyor.
Bireysel kredi ve kredi kartı borçlu sayısı kabardı.
Söz konusu borçlardan dolayı yasal takip altındaki kişi sayısı 2014 yılı bitmeden 3 milyon sınırına yaklaştı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibi devam eden kişi sayısının, Kasım 2014 itibarıyla bir önceki aya göre yüzde 3.1 artışla 2.9 milyon olduğunu açıkladı.
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi; aylık, yıllık ve tüm dönem verilerini kişi bazında tekilleştirilme yaparak, Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Kasım Ayı Raporu’nu yayınlandı. Rapora göre, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibi devam eden kişilerin sayısı, Kasım ayı itibarıyla 89 bin arttı.
Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı, geçen yılın ilk 11 ayına göre, yüzde 2 oranında artarak 611 bine, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise yüzde 11 oranında artışla 947 bine yükseldi. Buna göre bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girmiş tekilleştirme yapılmasıyla hesaplanan toplam kişi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında artışla 1.2 milyon oldu.
2009 yılından bugüne bakıldığında, bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girip hâlâ yasal takipte olan tekilleştirme yapılmasıyla hesaplanan kişi sayısı 2.9 milyon olarak gerçekleşti. Bu rakam Ekim ayına göre yüzde 3.1 oranında, 89 bin kişi civarında arttı. Kasım dönemi itibarıyla, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe girip hâlâ yasal takipte olan kişi sayısı, bir ay önceye göre yüzde 1.5 oranında artarak 1.87 milyon kişiye ulaştı. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girip hâlâ yasal takipte olan kişi sayısı ise son ay içerisinde yüzde 5.3 oranında artarak 1.99 milyon kişi oldu.
Türkiye Bankalar Birliği’nden yapılan açıklamada, Risk Merkezi tarafından takip edilen kayıtların yasal takibe düşmüş borç adetlerini değil, hakkında yasal takip başlatılan borçlu kişi sayısını (tekilleştirme) gösterdiği belirtildi. Uzmanlara göre, borç ödenmediği takdirde bankalar nezdinde idari takip söz konusu olabileceği gibi Merkez Bankası ‘Kara Listesi’ne dahil olacak yasal takip süreci söz konusu. İş, icra takibine kadar uzanabilir. Yasal takibe gelmeden önce 90 günlük süreniz bulunuyor. Eğer bu süre zarfında borç kapatılırsa yalnızca gecikme faizi ödeniyor. Ödenmezse, daha önce mail ve/veya kısa mesajla borcunuzu ödemeniz için uyarıda bulunan banka bu kez doğrudan iletişime geçerek 7 günlük bir ek süre Tanır ve geciken borcun ödenmesini talep eder. İdari takip başladıktan sonra yeniden yapılandırma isteyebilirsiniz. Ödemeye yanaşmazsanız hukuki süreç başlar. Artık Merkez Bankası Kara Listesine girersiniz. 5 yıl süreyle kredi alamayacağınız gibi mahkeme kararları doğrultusunda banka hesaplarınızın bloke edilmesi, maaşınızın belli bir dilimine el konulması veya icra takibi başlatılması gibi istenmeyen durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Yine sürekli diyorum.
Birileri pembe, hatta pespembe tablolar çiziyor.
Herşey yolunda gidiyorsa, biz emeklilerin cebinde niye para yok.
Çalışanlar, esnaf, vatandaş, öğrenci niye bu kadar çıkmazın içinde.
Kapanın işyerleri, boşananlar, sorunlu aileler, suç ve suçluların çeşitlenmesi neden?
Hepsi bir kenara, bankalarda bireysel krediler ve kredi kartları yüzünden başı dertte olan bu vatandaşlarda ithal mi?
Suni gündem yaratmakta üzerinize yok.
Bari buna da bir kılıf bulunda herkesi rahatlatın.