Kötü beslenme konusunda ülkelere çağrı

FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva, 20 Eylül’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda ‘10 Yıllık Beslenme Faaliyeti’ kutlamasında bir konuşma yaptı ve kötü beslenme konusunda çağrıda bulundu. Graziano da Silva, 2025’e kadarki 10 yıllık dönemin sağlıklı ve sürdürülebilir gıda sistemleri oluşturmak ve kötü beslenmeyi ortadan kaldırmak için çok önemli olduğunu ifade etti.

Graziano da Silva, “10 Yıllık Beslenme Faaliyeti’nin amacı, kötü beslenmeyle mücadelenin önemi konusunda dünyanın ilgisini çekmeye devam etmek.” dedi. Birleşmiş Milletler Genel Kuruşu tarafından duyurulan 10 Yıllık Beslenme Faaliyeti, 2016-2025 dönemini kapsıyor. FAO bu programın, dünya genelinde açlığı azaltmaya ve beslenmeyi iyileştirmeye yönelik faaliyetlerin artması yönünde bir adım olarak değerlendirmişti.

BM Genel Kurulu’nda konuşan Graziano da Silva, 2014 yılında İkinci Uluslararası Beslenme Konferansı’nda (ICN2) verdikleri sözleri hatırlattı.

Graziano da Silva, küresel olarak beslenmenin daha iyi yönetilmesinin “ülke seviyesinde başladığını” vurguladı.

Bugün, 2,5 milyara yakın insan (neredeyse her 3 kişiden biri), bir şekilde kötü beslenme ile karşı karşıya. Kötü beslenme tanımı, obeziteyi de, önemli besinlerin yeterli seviyede alınamamasını da kapsıyor.

Graziano da Silva konuşmalarında su sözlere yer verdi:

“FAO, kötü beslenmenin tüm türlerine karşı verilecek mücadelenin başını çekerken WHO ile birlikte uyumlu bir şekilde çalıştı. WHO, beslenmenin başındaki kuruluş, FAO ise bu çalışmayı tamamlamak için gayret ediyor. FAO, beslenme eğitim ve gıda sistemlerinin dönüştürülmesi yoluyla sağlıklı gıda ve sağlıklı beslenmenin teşvik edilmesine odaklanan bir plan hazırladı.”

Bugün, 5 yaşında altındaki 159 milyon civarı çocuk yaşına göre yetersiz gelişmiş durumda. Aynı yaş grubundaki 50 milyon çocuk ise boyuna göre yetersiz kiloda.

Öte yandan dünya genelinde 1,9 milyar birey fazla kilolu, 600 milyon birey ise obez.

Tahminlere göre anne ve çocuğun yetersiz beslenmesi, gayr, safi yurt içi hasılanın %11’ine mal oluyor. Bunun nedeni yaşamın ilk yıllarında kötü beslenmenin yetişkin yaşlardaki sağlığı olumsuz etkilemesi.

Bunun aksine, iyi beslenen çocukların yetişkin olduğunda yoksulluktan kurtulma şansı %33 daha fazla.

Beslenmeye yapılacak yatırımlar, insanların sağlıklı olmasına olanak tanıyarak yoksulluk döngüsünün kırılmasına ve ekonomik gelişimin arttırılmasına katkı koyabilir.