KOCASİNAN YAZIR KÖYÜ ÇAPA GÜNÜ

Kayserinin tarım ve Hayvancılığı için önem arz eden dört ovadan en büyüğü  Develi Ovası (1.050 km2), Sarımsaklı Ovası (300 km2),  Karasaz Ovası (80 km2) ve Palas Ovasıdır (50 km2) olup;  300 Kilometre kare sulu tarıma elverişli haliyle Sarımsaklı ovasının önemi her geçen gün artarken Tarıma verilen destek yanı sıra sulama sistemlerinin de kapalı sisteme dönüştürülmesi halinde  Sarımsaklı Ovası, Kayserinin en önemli sulu tarım merkezi haline gelebileceği belirtildi.

Kocasinan İlçesi Yazır Mahallesinde çapa günü etkinliği,  Yağışların sürekliliği nedeniyle pancar tarlası çamur olunca Köy  Muhtarı Mehmet Yazır evinde yapıldı.

Yazır Köyü çapa günü etkinliğine; Kayseri pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay,  Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Yönetim Kurulu üyeleri Hurşit Dede, Abdulkadir Güneş, Kayseri şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Elagöz ,Akçatepe, Akin Muhtarları ile pancar çiftçileri iştirak ettiler.

Çapa günü etkinliğine katılan Elagöz mahalle Muhtarı  Ali Borazan Köylerimizin sulu tarım yapabileceği alanda gelişen basınçlı kapalı sulama sistemi yapılırsa biz daha çok üretim yapabiliriz Sarımsaklı Ovasından iki üründe alırız üç ürün de alınabileceğini söyledi.

Çiftçiler de sulama maliyetlerinin yüksek olduğunu ve arazi toplulaştırma çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirtmeleri üzerine Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurlu Başkanı Turhan Özer toplulaştırma faaliyetlerinin  faydalarını anlattı ve çalışmaların hızlandırılması için tüm çiftçilerin duyarlı olması gerektiğine ve haklarına razı olmaları gerektiği uyarısında bulundu şikayetlerin artması toplulaştırmanın gecikmesine vesile olacaktır dedi.Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu üyesi Abdulkadir Güneş de arazi toplulaştırmanın çiftçinin cebine getireceği kazanımları açıkladı.

Yazır Köyü Çapa günü etkinliğinde konuşan Kayseri pancar  Kooperatifi Yönetim kurulu Başkanı Hüseyin Akay;  Yağışların bolluğu ve bereketi nedeniyle  pancar tarlalarına girilemeyince çapa gününü Muhtarımızın evinde yapıyoruz .Hayırlı bir rahmetin sonucu çamur oldu ama Yazır köyüne sözümüz vardı. Diğer köylerden arkadaşlarımız, çiftçilerimiz bir arada. Fırsat buldukça bu tip ziyaretlerimizi gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

Bizim için asli bir görev Çiftçi ile her zaman bir arada beraber olmak, dertleşmek, hâlleşmek sorunları konuşup halleşmek  asli işlerimizin bir parçasıdır. Bunun bizde çok faydasını görüyoruz.Bu çevredeki çiftçilerimizin beklentisi  “Kan eksen can biter” diye tabir edilen Sarımsaklı  ovasında basınçlı kapalı sulama sisteminin bir an önce yapılmasıdır. Çiftçilerimizin en önemli dileği bu .Bizim için en önemli gündem maddesi çiftçinin su sorunu. İnşallah bu konu ile ilgili; gerekli mercilere müracaatlarımız olacaktır dedi.