KOAH ve astım hastaları kirli ve soğuk havalara dikkat etmeli

Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Mustafa Demirel, “Soğuk ve kirli hava KOAH ve astım krizlerini tetikleyici rol oynamaktadır” dedi.

Uzm. Dr. Mustafa Demirel, kış aylarında soğuk hava ve hava kirliliğine bağlı olarak KOAH ve astım hastalarında daha fazla sorun yaşandığını belirterek, “Soğuk havalarda bronşit, astım gibi sağlık sorunları daha sık görülür. Soğuk havalar, akciğerin akut ve kronik tüm hastalıklarını tetikler. Kışın yoğunluk kazanan hava kirliliği soğuk havayla birleşince sorun daha da büyümektedir. Soğuk ve kirli hava KOAH ve astım krizlerini tetikleyici rol oynamaktadır” diye konuştu.
Nelere Dikkat Etmeliler?
Özel Melikgazi Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Mustafa Demirel, KOAH ve astım hastalarının soğuk ve kirli havada dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgiler vererek, “  KOAH ve astım hastaları özellikle soğuk ve kirli havada dışarı çıkmamalı. Dışarı çıkmak zorunda kalırlarsa, giyimlerine dikkat etmeli, terlememeli ve insanların yoğun olduğu yerlerden uzak durmalı. Kapalı mekanlarda ve sigara içilen ortamlarda bulunmamaya özen gösterilmeliler. Soba ya da kalorifer nedeniyle ortamdaki nem oranının düşmesini engellemeliler. Ortamdaki nem oranının düşmesiyle birlikte özellikle burundaki tıkanıklığa bağlı olarak ağızdan nefes alıp veren hastalarda havayollarını kurutmakta, gece öksürüğü, nefes darlığı gibi yakınmalara neden olmakta. Ev içi ortamın kalorifer yakım saatleri dışında havalandırması sağlanmalı” dedi.
Yüksek Katlı Binalar Hava Kirliliğini Arttırıyor
Şehir planlarının hava kirliliği ile doğrudan ilgili olduğunu belirten Uzm. Dr. Mustafa Demirel, ” hâkim rüzgârları kesen yüksek binaların yapılması hava kirliliğini artırıyor. Kükürt dioksit açısından zengin kömürlerin ısıtmada ya da sanayide kullanımı, önemli bir risk faktörüdür. Doğalgaz gibi alternatiflerin desteklenmesi, hava kirliliği kontrolünde etkili bir yöntemdir. Trafik düzenlemeleri ve egzoz kontrolleri hava kirliliğini yakından etkilemektedir” dedi.