Kıyaslamalı araştırmalar..(Köşe yazısı 13.12.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Bugün Türkiye ve bu topraklarda yaşayanlara yönelik kıyaslamaları ilginç araştırmaları paylaşıyorum

Ajans Press, ITS Medya, PrNet’in yaptığı araştırmalardan bazıları şöyle.

*25 ülkede 16 bin 200’den fazla kişinin katılımıyla gerçekleşen araştırmaya göre, Türk gezginlerin % 63’ü tüm seyahat düzenlemelerini akıllı telefon aracılığı ile yaptı. Travelport verileri ve medyaya göre, Otel check-in işlemlerinin de yüzde 54’ü akıllı cihazlar ile yapıldı. Türkiye dijital araç kullanmada tüm ülkeler arasında 7’nci sırada. Türklerin yüzde 88’i bir sonraki seyahatleri için araştırma yaparken sosyal medyada yayınlanan videoları ve fotoğrafları etkin bir biçimde kullandığı kaydedildi. Seyahate çıkmayı planlayanların yüzde 26’sı sosyal medyanın karar vermede en etkili mecra oldu. Türkiye’nin 7’nci sırasına yerleştiği listenin birinci sırasına ise Hindistan’ın oturduğu gözlendi. Medyada, seyahat başlığı altında yazılı basında 63 bin 128 haber çıktığı görülürken, dijital medya ve dijital araçlarla ilgili ise 10 bin 319 haber çıkışının olduğu görüldü. Uygulamalar ve internete erişim imkânlarının artışı,  seyahat tercihlerinde de etkili olurken konu hakkında medya duyarsız kalmadı.

*67 ülkedeki gıda ve beslenmeye ilişkin sorunları analiz eden araştırmaya göre, listenin birinci sırasına Fransa yerleşirken, Türkiye 58’inci sırada yer aldı. Gıda Sürdürülebilirliği Endeksi verileri, medya ve rapora göre, 67 ülkenin gıda kaybı ve atığı, sürdürülebilir tarım ve beslenme konuları ele alınarak hazırlandı. Böylelikle 100 üzerinden puanlama ile hazırlanan raporda, Fransa’nın 76,1 puanla birinci. 58’inci sıradaki Türkiye genel olarak 60 puan, gıda kaybı ve atığında 48,2 puan, sürdürülebilir tarımda 68,3 puan, beslenmede ise 63,7 puan aldı. Medyada gıda başlığı altında 206 bin 873 haber çıkışı oldu. Bu rakam bir önceki yıl 241 bin 496 idi. Haberler içeriklerine göre değerlendirildiğinde ise, gıda başlığı altında israf ve zam haberleri birçok haberle konuşuldu. Öte yandan israfın artmasının yanı sıra, dünyada obez nüfus ve açlık çeken kitlenin de artması dikkat çeken ayrıntılar arasında yer edindi.

*Dünyadaki aktif Instagram kullanıcı sayısı yaklaşık 1 milyara ulaştı. Türkiye 37 milyon aktif Instagram kullanıcı sayısı ile beşinci. Statista verileri ve medya yansımalarına göre, Dünya üzerindeki bütün ülkeler baz alınırken, listenin birinci sırasına 121 milyon aktif kullanıcı sayısı ile ABD yerleşti. ABD’yi 71 milyon kullanıcı ile Hindistan, 64 milyon ile Brezilya, 59 milyon ile de Endonezya takip etti. İlk 10’da yer alan diğer ülkeler ise; Rusya, Japonya, İran, Birleşik Krallık ve Meksika olarak kaydedildi. Bu yıl araştırmaya konu olan Instagram’ın 16 bin 158 haberle konuşuldu. Sosyal medya başlığında ise 150 binin üzerinden haber yansıması saptandı.

*Küresel ölçekte 8 milyona yakın cihaz ve 63 milyonu aşkın ölçümle ile oluşturulan araştırmaya göre, Türkiye’de 9,6 Mbps olanwifi indirme hızı mobil veride 16,9 Mbps’ye kadar çıktı. Open Signal verileri ve  medya yansımalarında, araştırma küresel ölçekte 8 milyona yakın cihaz ve 63 milyonu aşkın ölçümle ile oluşturuldu. Türkiye’de mobil şebekenin wifi şebekesine göre daha hızlı olduğu gözlendi.  Mobil indirme hızının wifi indirme hızına en çok fark attığı ülke ise Avusturalya. Yazılı basında ise, mobil şebeke ve indirme hızı başlıklarında yıl içerisinde 3 bin 150 haber yansıdı.

*Türkiye’nin en çok hangi Avrupa ülkelerinden misafir ağırladığı belirlendi. Geçen yıl en çok turist Rusya’dan geldi. TÜİK veri ve medya yansımalarına bakıldığında, Rusya’dan 4 milyon 715 bin 438 kişi ülkemize giriş yaptı. Daha sonra en çok turist Almanya’dan 3 milyon 584 bin 653 kişi geldi. Geçen yıl ülkemize 1 milyondan fazla turist yollayan diğer ülkeler ise; Gürcistan, Bulgaristan, Birleşik Krallık ve Ukrayna. Buna karşın ülkemize en az turistin 2 bin 455 kişi ile İzlanda’dan geldiği görüldü. Medyada turizm başlığı altında 268 bin 782 haber çıkışı saptandı. Bu yıl haber sayısı 328 bin 559. Bacasız sanayi en önemli gelir kaynakları arasında yer aldı. İkili ilişkilerin düzelmesi sonrası Rusya başta olmak üzere turist sayısında yaşanan artışın medyanın da gündem başlıklar arasında yer aldığı görüldü.

*Dünya üzerinde en fazla sigara içen ülkeler belli oldu. Türkiye bu listenin 24’üncü sırasında yer aldı. Tobacco Atlas verileri ve medya yansımaları incelendiğinde en çok sigara tüketerek ilk sıraya yerleşen ülke Andora. İkinci sırada Lüksemburg, üçüncü Belarus. İlk 10’a giren diğer ülkeler ise; Makedonya, Arnavutluk, Belçika, Çekya, Ürdün, Rusya ve Suriye. Son üç yılın yazılı basın incelemesinde, sigara başlıkları altında birçok haberin yazılı mecralara yansıdığı görüldü. 2016 yılında 61 bin 656 haber çıkışı belirlenirken, 2017 yılında 76 bin 396,2018 yılında ise 69 bin 890 haber çıkışı tespit edildi. Sigara son üç yıl içerisinde en çok sağlık, zam ve tüketim için harcanan para başlıklarıyla konuşuldu.

*Kasım ayının televizyon raporu incelendiğinde, en çok konuşulan yapımın yeni sezon bölümleri başlayan TRT 1’in başarılı dizisi Diriliş Ertuğrul. Yeni sezon bölümleriyle ekran macerasını sürdüren dizi, 217 yazılı basın haberiyle Kasımda en çok konuşulan televizyon dizisi oldu. ATV’nin dönem dizisi Bir Zamanlar Çukurova ise 176 yazılı basın haberiyle konuşuldu. Star TV’nin sevilen yapımı İstanbullu Gelin ise 154 haberle üçüncü, Ufak Tefek Cinayetler 140 haberle dördüncü, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz ise 136 haberle listenin beşinci sırada yer buldu. 1- 30 Kasım tarihleri arası yazılı basında, ilk beşi takip eden diğer yapımlar; 132 haberle Sen Anlat Karadeniz, 125 haberle Arka Sokaklar, 118 haberle Çocuklar Duymasın, 112 haberle Erkenci Kuş, 91 haberle de Muhteşem İkili.