Kıyaslama.. (29.11.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Şu günlerde biraz siyasetten uzak durup, bulanık havanın netleşmesi için güncel araştırmaları yine sizlere iletmek istiyorum.

Bugün ki konular, sanal şiddetin en yaygın ve yetenekli ülkeleri, Türkiye’de insanların kan şekeri ölçüm oranı, nüfusun yüzde kaçının 65 yaş üstünde olduğu. Bu araştırmaları, Ajans Press, PRNet’in bazı kişi ve kurumların araştırmalarından elde ettiği bu veriler ilginizi çekeceğinden eminim.

Şiddetin en yaygın olduğu ülkeler..

2018 yılı itibarıyla sanal şiddetin en yaygın olduğu ülkeler açıklanırken, Hindistan’ın yüzde 37 oranıyla bu listenin en başına yerleştiği görüldü. Türkiye’deki sanal şiddet oranı ise yüzde 19 olarak kaydedildi.

Statista verilerinin yanı sıra medya yansımalarından da derlediği bilgilere göre, Türkiye bu listenin ilk sıralarında yer alırken, sanal şiddetin yaygınlığında yüzde 19 orana sahip oldu. Buna karşın sanal şiddetin en düşük olduğu ülke Japonya olarak belirlendi. Bu bağlamda Japonya’yı takip eden ülke ise yüzde 9 oranıyla Fransa oldu.

Bu yıl içerisinde, sosyal medya başlığı altında yazılı mecralara 150 binin üzerinden haber yansıdığı görüldü. Sosyal medya hakkında çıkan haberler, başlıklarına göre incelendiğinde ise şiddet başlığı altında 2018 yılında 3 bin 123 haber çıktı.

Dünyanın en yetenekli ülkeleri..

Ayrıca, Dünyanın en yetenekli ülkeleri açıklanırken,  63 ülkenin katıldığı raporda Türkiye’nin 51’inci sıraya yerleştiği görüldü.

International Institute for Management (IMD) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgililere göre, Türkiye bu sıralamayla Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İsrail gibi ülkelerin gerisinde yer aldığı saptandı Bununla birlikte 2014 yılından sonra Türkiye’de büyük bir düşüş yaşandığı gözlendi. Buna karşın dünyanın en yetenekli işçilerinin İsviçre’de olduğu tespit edilirken, ikinci sırada Danimarka, üçüncü sırada ise Norveç yer aldı. İsviçre’nin ilk sırasına yerleşen listenin son sırasına ise Venezuela yerleşti. Rapor, yatırım, geliştirme ve çekicilik başlıklarında 3 kategoride incelenirken; ülkelerin işgüçleri ve verimlilik gibi başlıkları da değerlendirilen kırımlar arasında yer aldı.

Yılbaşından bu yana haberlerde yetenek başlığı incelendiğinde, 26 bin 829 haberin yansıma bulduğu tespit edilirken, işçilerle ilgili ise yıl içerisinde 100 binin üzerinde yansıma tespit edildi. İşçiler, daha çok geçim sıkıntısı haberleriyle konuşulurken işçi cinayetleri en çok konuşulan bir diğer başlık.

Kan şekeri ölçümü…

Avrupa ülkelerinde hayatları boyunca kan şekerini ölçtürmeyenlerin oranı belli olurken, Türkiye’de bu oranın yüzde 39’la zirvede yer aldığı görüldü.

Eurostat’ın son verilerinin yanı sıra medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Türkiye bu oran ile Avrupa’nın birincisi sırasına yerleşirken, onu yüzde 38,90 oranıyla İrlanda izledi. Buna karşın, Estonya’da kan şekerini hiç ölçtürmeyenlerin oranı sadece yüzde 6,30 olarak kaydedilirken, bu oranla listenin son sırasında yer aldı. İlk beş içerisinde yer alıp Türkiye ve İrlanda’yı takip eden diğer ülkeler ise; Hollanda, Birleşik Krallık ve Danimarka oldu.

İncelemeye göre, diyabet başlığı altında 59 bin 100 yazılı basın haberi tespit edildi. Yazılı mecralara yansıyan haberler, başlıklarına göre incelendiğinde, son yıllarda artış hızının yükselmesi ve Türkiye’de her on yılda bir diyabetin yüzde 100 artması dikkat çeken ayrıntılar arasında yer aldı.

65 yaş üstü kişiler..

Dünyadaki farklı ülkelerde 65 yaş üstü kişilerin nüfustaki paylarına bakılırken, Türkiye’deki 65 yaş üstü kişilerin nüfustaki payının yüzde 8 olduğu görüldü.

World Bank verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Türkiye’nin bu oranla son sıralarda yer alması dikkat çekti. Listenin son sırasında yer alan ülke ise Birleşik Arap Emirlikleri olurken, 65 yaş üstü kişilerin nüfustaki paya oranı sadece yüzde 1 olarak kaydedildi. Ülkesinde çok az yaşlı nüfus barındıran Birleşik Arap Emirlikleri’ne karşın, listenin ilk sırasına yerleşen ülke ise Japonya olarak belirlendi. Japonya’daki 65 yaş üstü kişilerin nüfustaki payı da yüzde 27 olarak kayıtlara geçti.

Haberlerin incelenmesinde, yaşlı nüfusla alakalı 84 bin 110 haber yansıması tespit edilirken demografik yapıyla ilgili 5 bin 776 haber çıkışı olduğu görüldü. Yazılı mecralara yansıyan haber başlıkları incelendiğinde, yaşlı nüfusun en çok geçim sıkıntısı ve emekli maaşları başlığı altında haber olduğu görüldü.