Kimlik doğrulama ve espor (Köşe yazısı 26.07.2019 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Son yıllarda teknolojinin daha da hızlı gelişmesi, bazı  dijital açıkları ve önlemleri de beraberinde getirmeye başlarken, gençlerin ilgi alanlarını da değiştirir oldu. Bugün ki köşe yazımda buna iki örnek paylaşacağım.

***

Kamuda vatandaşların bilgilerinin dijital ortamlara taşınması güvenlik önlemleri konusunu Cumhurbaşkanlığı düzeyine taşıdı.
Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan “Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri”yle birlikte kamu kurum ve kuruluşlarına ait veriler, bulut depolama hizmetlerinde saklanmayacak. Yeni çipli kimlikler için de bu kararlarla uyumlu güvenlik tedbirlerinin alındığını söyleyen biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, kart erişim cihazlarında onaylanan kimlik bilgilerinin güvenliğine ilişkin konuştu:
“Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre nüfus, sağlık ve biyometrik veriler gibi kritik bilgiler yurt içinde güvenli bir şekilde depolanacak. Türkiye’nin ilk onaylı kart erişim cihazı olan biOnay’ı tasarlarken biz de vatandaş verilerinin cihaz üzerinde saklanmaması için gerekli güvenlik tedbirlerini aldık. biOnay cihazları kişiye ait verileri herhangi bir merkezde depolamıyor. Biyometrik veri asla cihazı terk etmiyor ya da dışarıdan okunamıyor. Doğrulama anlık olarak ve cihaz üzerinde gerçekleşiyor. Kurum merkezine sadece ‘sonuç (doğrulandı/doğrulanamadı)’ bilgisi elektronik imzalı olarak gönderiliyor.
biOnay cihazı kişiye ait verileri sadece nüfus işlerinden yetki sertifikası alan kurumlar için okuyabiliyor. Kimlik kartları üzerinde TÜBİTAK tarafından geliştirilen Akıllı Kart İşletim Sistemi (AKİS) bulunuyor.
“Sertifika tüm verilere erişilmesine izin vermez, sadece nüfus işlerinin yetki verdiği alanlar okunabilir. Örneğin bir banka anne kızlık soyadı bilgisini okuyabiliyorken, bir sağlık kurumu sadece kan grubunu okuyabilir” diyen Usta, kurumların kimlik kartlarındaki kişisel verileri anlık olarak okuyabildiğini ve böylece kimlik fotokopisi arşivleme gibi kontrolsüz depolamanın da önüne geçildiğini vurguladı.
“Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri” genelgesine göre yerli ve milli kripto sistemlerinin geliştirilmesi teşvik edilerek kurumlara ait gizlilik dereceli haberleşmenin bu sistemler üzerinden gerçekleştirilmesi sağlanacak. Cihaz tasarımından gömülü yazılımlara kadar biOnay’ın %100 yerli üretim olduğunu söyleyen Usta, seri üretimin de yine milli kaynaklarla gerçekleştirileceğini söyledi.
“Genelgeyle birlikte atılan önemli adımlardan biri de temin edilen veya geliştirilen yazılımların kullanıma sunulmadan önce güvenlik testlerinden geçirilme tedbirinin alınması oldu” diyen Usta, “biOnay olarak, kullanım için gerekli olan iki sertifikasyon sürecini başarıyla tamamladık. Güvenlik testlerini geçerek ‘Ortak Kriterler (CC) EAL4+’ sertifikasını ve fonksiyonel şartlar içinse ‘TSE Uyumluluk’ sertifikasını alarak Türkiye’nin onaylı ilk kart erişim cihazını güvenli kullanıma hazır hale getirdik” şeklinde konuştu.
***

Online oyunlar için e-pin başta olmak üzere pek çok kategoride dijital kod temelli ürün ve hizmetler sunan Perdigital.com, yaklaşık 1500 üyesinin katılımıyla espor konulu bir anket düzenledi.
Gençlerin espora bakışını gözler önüne seren ankete katılanların yaklaşık yüzde 98’ini erkek üyeler oluşturuyor. Katılımcıların yaş dağılımlarında yüzde 14’lük bir oranla 15 yaş grubu başı çekerken, onu sırasıyla 16, 14, 18 ve 17 yaş grubu takip ediyor. Anket sonuçlarına göre katılımcıların yaklaşık yüzde 32’sinin 4 ila 6 yıl, yüzde 30’unun 7 ila 9 yıl, yüzde 26’sının 10 yıl ve üzeri, yüzde 12’sinin üç yıl ve daha az zamandır bilgisayar oyunu oynadığı görülüyor.
Ankette yer alan “İleride esporcu olmak ister misiniz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 79’u “evet” derken; “Neden esporcu olmak istersiniz?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 12’si “maddi kazanç sağlamak için”, yüzde 28’i “manevi haz için” yüzde 60’ı ise “ikisi de” cevabını veriyor.
Katılımcılara yöneltilen bir diğer soru ise: “Hangi oyunda esporcu olmayı tercih edersiniz?” Bu sorunun en popüler yanıtı yüzde 32’yle PUBG oluyor. Yüzde 24’le Zula en çok tercih edilen ikinci oyun olurken, yüzde 19’la LoL, yüzde 11’le CS:Go takip ediyor. “Diğer” seçeneğini tercih edenlerin oranı yüzde 14.
Ankette yer alan bir diğer soru: “Aileniz esporcu olmanızı maddi, manevi destekler mi?” Sonuçlara göre katılımcıların yüzde 64’ünün ailesi, çocuklarının esporcu olmalarını maddi manevi destekliyor. Ayrıca ankete katılanların yüzde 41’inin arkadaşlarıyla kurduğu amatör bir espor takımının bulunması dikkat çekiyor.