Keykubadiye Sarayı’nda kazı yeniden başladı. Büyükkılıç: Bu saray Kayseri için çok önemli

Kayseri Şeker Fabrikası arazisi içerisinde bulunan, Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alâeddin Keykubad tarafından yaptırılan ve 1243 Kösedağ Savaşı sonrası Moğollar tarafından tahrip edilen Keykubadiye Sarayı’nın beşinci yıl kazı çalışmalarına Prof. Dr. Ali Baş başkanlığında 26 kişilik kazı ekibi ile başlandı.

Kayseri Şeker Fabrikası arazisi içerisinde yer alan Keykubadiye Sarayı’ndaki kazı çalışmaları Prof.Dr. Ali Baş başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Selçuk Üniversitesi adına yürütmekte olup, Kazı çalışmalarına beş yıldan beri Kayseri Büyükşehir Belediyesi,  Kayseri Şeker Fabrikası ve Türk Tarih Kurumu’nun katkılarıyla devam edilmekte olduğu belirtildi.

Keykubadiye Sarayı Kazı çalışmalarını Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Ak Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu ve Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ile birlikte yerinde inceleyip Kazı Başkanı Prof. Dr. Ali Baş’tan çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

Keykubadiye Sarayı Kazısındaki incelemeler sonrasında açıklama yapan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç: Keykubadiye sarayımız bizim için çok önemlidir. Selçuklunun merkezi olan Kayseri’mizde bu sarayın gün yüzüne çıkarılması, tarihe ışık tutması ve Selçuklu eseri olduğu için çok önemsiyoruz. Keykubadiye Sarayının biran evvel kazısının yapılarak açığa çıkarılmasını arzu ediyoruz. Selçuklunun en önemli merkezlerinden biri olan Kayseri’de böyle bir sarayın ortaya çıkartılması için gereken desteği vermeye devam edeceğiz dedi.

Kayseri Pancar Kooperatifi  Yönetim Kurulu Başkanı  Hüseyin Akay da inceleme sonrası yaptığı açıklamada; Keykubadiye Sarayı elbette Kayseri Şeker Fabrikasının arazisi içerisinde olmasından dolayı bizim öncelikli olarak ilgimizi çekiyor ve bu işi 2014 yılında başlatmak bize nasip oldu ve biz  böyle bir şerefe nail olduk. Değerli hocalarımız ekibi ile beraber o zamandan beri gerçekten önemli bir gayret gösteriyorlar, asıl olan burada tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmak, bunun eğer mümkünse yeniden ihya edilmesini arzuluyoruz. Böylece, Kayseri’ye önemli bir turizm merkezi kazandırmış da oluruz diye de ümit ediyoruz.

İnceleme esnasında; Keykubadiye sarayı Kazı Başkan Yardımcısı  Prof. Dr Remzi Duran, Keykubadiye Sarayı Kazı Başkan  Vekili Dr. Şükrü Dursun, Dr. Öğretim Üyesi Necla Dursun, Öğr. Gör. Rasim Bağırlı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Aysun Akı da hazır bulundu.

Başkan Büyükkılıç, Büyükşehir Belediyesi’nin de desteklediği Keykubadiye Sarayı’nın kazı çalışmalarını yerinde inceledi ve kazı süresinin artırılmasını istedi

“KEYKUBADİYE SARAYI ŞEHRİMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Keykubadiye Sarayı kazı çalışmalarıyla ilgili açıklamasında Selçuklu kenti olan Kayseri için bu kazının çok önemli olduğunu söyledi. Başkan Büyükkılıç, sarayın bir an önce gün ışığına çıkması için kazı süresinin artırılması yönünde gerekli çalışmaları yapacaklarını kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, beş yıldır Keykubat Tepesi’nde süren Keykubadiye Kazı çalışmalarının hızını artırıyor. Başkan Büyükkılıç, kazı bölgesini AK Parti İl Başkanı Şaban Çoğpuroğlu ve Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ile birlikte ziyaret etti. Büyükkılıç, Kaykubadiye Sarayı Kazı Heyeti Başkanı da olan Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Baş’dan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ali Baş, 2014 yılında başladıkları kazı çalışmalarını Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Kayseri Şeker Fabrikası’nın desteği ile sürdürdüklerini belirtti. Prof. Dr. Ali Baş’ın yaz sezonunda iki ay çalıştıklarını belirtmesi üzerine Kayseri’de yaz sezonunun 4 ay olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç, kazı süresinin uzatılmasını istedi.

Çalışmalar için kazı heyetine teşekkür eden Başkan Memduh Büyükkılıç, “Keykubadiye sarayı bizim için çok önemli. Selçuklu’nun merkezi olan Kayseri’de bu sarayın gün yüzüne çıkması ve tarihe ışık tutmasını istiyoruz. Yılda iki ay gibi kısa süre çalışılmasının yeterli olmadığı kanaatindeyim. Biz de imkanlarımızı zorlayalım, Kültür Bakanlığımızla görüşelim ve bu sarayın gün yüzüne çıkarılmasını geciktirmeyelim” diye konuştu.