KCETAŞ ar-ge ‘ye önem veriyor

Cumhuriyet’in ilk yıllarında kurulan ve müşterilerine daima kaliteli ve kesintisiz hizmeti görev bilen Kayseri ve Civarı Elektrik Türk A.Ş. elektrik dağıtım sektöründe birçok ilke imza atmıştır. Bu ilkler; Uzaktan İzleme Ve Kontrol Sistemi (SCADA), Coğrafi Bilgi Sistemi, Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) vb. birçok teknolojik gelişme sayılabilir.

KCETAŞ’tan yapılan açıklamada EPDK tarafından 2014 yılında ARGE harcamalarına izin verilmesinden günümüze kadar 10 adet ARGE projesi yürütüldüğü ve bu projelerden 4 adedi tamamlanmış ve 6 adedinin ise devam ettiği belirtildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi;

Tamamlanan Ar-Ge projelerimiz;

  1. Dağıtım hatları üzerinden geniş bant haberleşme projesi,
  2. Ultra Viole Kamera ile arıza tespiti projesi,
  3. Aydınlatma armatürlerinin verimliliğinin ve tasarruf potansiyellerinin belirlenmesi projesi,
  4. Dağıtım şebekesindeki enerji kalitesi problemlerinin tespiti ile olası kök nedenlerinin otomatik sınıflandırılması için algoritma ve yazılım geliştirilmesi.

Devam eden Ar-Ge projelerimiz ise;

  1. Dağıtım Şebekelerinde Buz Yükü Nedeniyle Uzun Süreli Kesintilerin Engellenmesine Yönelik Çözümlerin Geliştirilmesi
  2. Longrange Teknolojisi İle Mevcut Dijital Sayaçların Uzaktan Okunması Ve Abone Bazlı Kesintilerin Anlık Olarak Alınabilmesi
  3. Dağıtım Şebekelerimde M2M Haberleşme Sistemleri İçin Ortak Protokol Geliştirilmesi
  4. SFRA Tekniği İle Trafo Kestirimci Bakım Stratejisi
  5. Referans Şirket Modeli Metodolojisi Ve Yazılım Geliştirilmesi
  6. İç Tesisat Kontrolü (Canlar Yanmasın) Ve Yeni Nesil Artık Akım Koruma Rölesi Projesi

olup bu projelerin amacı KCETAŞ ’ın iş süreçlerini Avrupa normlarına taşımak ve daha işletilebilir bir şebeke yapısı elde etmektir. Özellikle bu projeler arasında yer alan Canlar Yanmasın isimli ARGE projesi doğrudan tüm Türkiye’de yaşayan ölümcül ya da yaralanmalı elektrik çarpmalarının önemli bir miktarının önüne geçebilecek canlıların elektriksel güvenliğine odaklı bir proje olduğu belirtildi.

Açıklamanın devamında Projelerin detayı hakkında bilgi aktarıldı.

 Elektrik günlük yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Ancak elektriğin faydaları yanında sürekli kontrol altında tutulması gereken can ve mal güvenliğini etkileyen bir yapısı da vardır. Haberlerde çok defa elektrik kaynaklı acı olaylara şahit olunmuş ve üzüntü ile izlenmiştir. Özellikle 29 Kasım 2016’ da Aladağlar İlçesinde yaşanan elektrik kaynaklı yangında vefat eden 12 kız evladı ve 24 Haziran 2017 ‘de Sakarya’da su havuzunda 5 kişinin toplu vefatı, toplumun her kesimi tarafından büyük bir üzüntü ile karşılanmıştır.

Yaşanan can kayıpları ve beraberindeki üzüntü, KCETAŞ’ı her ne kadar kendi sorumluluk sahasında olmasa da bu konuda sosyal sorumluluk bilinci içerisinde çalışma yapmaya yönlendirmiştir.

Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği, sanayide yer alan tesislerin topraklama ölçümünün her yıl yapılmasını zorunlu kılarken, konutlarda yer alan tesislerin kimin tarafından hangi periyotta kontrol edileceği hiçbir yönetmelikte yazmamaktadır. Bunun yanında elektrik iç tesisatlarında özellikle de iç tesisatlarda kullanılan kaçak akım rölelerinde bir denetim yapılması ve bu denetimin hangi periyotlarda olması gerektiği, kimin tarafından yapılacağı gibi hususular mevzuatta yer almadığından bir boşluk oluşmuştur. Bu boşluk ülkemiz genelinde her yıl birçok can kayıplarına ve maddi kayıplara sebebiyet vermektedir.

İşte bu noktada “Canlar Yanmasın” isimli Ar-Ge projemiz, saha çalışmalarında tespit edilecek istatistiklere göre gerekli mevzuat düzenlemelerine temel teşkil edecek çalışmaları ortaya çıkartacaktır. Bu Ar-Ge projesi kapsamında KCETAŞ görev bölgesinde yer alan özellikle gelecek nesillerimizin eğitim gördüğü okul, yurt vb. yerlerdeki elektrik teçhizatı yerinde proje kapsamında temin edilecek iç tesisat kontrol cihazları ile kontrol edilecektir. Bunlara ilave olarak Erciyes Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Osman ÖZSOY tarafından geliştirilen ve piyasadakilere göre daha hızlı olan yeni nesil Kaçak Akım Koruma Rölesi, KCETAŞ aydınlatma devrelerinde denenecektir.

Bu proje kapsamında elde edilecek veriler EPDK ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunularak Elektrik İç Tesisler Yönetmeliğinde iç tesislerin denetimi konusundaki boşluğun doldurulmasına katkı sağlanacağı belirtildi.