Kazalara, aşırı hız, cep telefonuna karşı “Bu yolda hep birlikteyiz” projesi

Özellikle emniyet kemeri takmayan, direksiyon başında cep telefonuyla konuşan ve makas atan sürücülerin cezalandırılması projesinde 350 bin kişi görev alacak.

İçişleri Bakanlığınca, Kasım ayına kadar devam edecek olan proje ile emniyet kemeri kullanımının yaygınlaştırılması, seyir halinde cep telefonu kullanımı, aşırı hıza ilişkin yapılacak iş ve işlemlerle trafik kazalarını önlenmesi için düğmeye basıldı.

Trafik güvenliği ile sürekli mücadele ettiklerini belirten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, karayolları kalitesinin Avrupa’nın gerisinde olmadığını, özellikle trafik konusunda uzmanlaşmış̧  personele önem verdiklerini belirtti, şunları söyledi.

“Daha önce 23 bin kişiye 1 trafik ekibi düşüyorken, bu sayıyı 19 bin kişiye 1 ekip noktasına getiriyoruz. Ayrıca şehirlerarası yollarda ortalama 20 kilometreye 1 ekip düşüyorken, bu mesafeyi 15 kilometreye düşürüyoruz. Personel artışıyla beraber denetim sayısında da ciddi artışa gittik. 2016-2017 yılları arasında denetim miktarımız yüzde 27,1 oranında arttı. 2018 için bu ivmeyi artırarak sürdürüyoruz. 2014’te başlayan “Trafik dedektifleri” projesi kapsamında, 2018 içinde 4-17 yaş aralığındaki 774 bin 212 çocuğa yönelik trafik eğitimi verildi. En çok kazanın yaşandığı 20 kaza kara noktası tespit ettik, bunlara özel önlemler aldık.582 maket trafik polisi aracı yerleştirilen bölgelerde trafik kazaları yüzde 17,5 oranında azaldı.

Son on yılda nüfus yüzde 13, tescilli araç sayısı yüzde 65, sürücü belgesi yüzde 48 arttı. Kazalarda 100 bin araç başına düşen can kaybı yıllık yüzde 4,1 azaldı. Bir yılda bir ilçe nüfusu kadar kaybımız oldu. Can kayıplarının yanı sıra yaralanmalar ve sakat kalmalar, başlı başına bir hayatımızın içerisinde bir trajedi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu azımsanacak bir iş değildir. İyileşmeler olmasına rağmen, mevcut haliyle bu tablo bizi çok rahatsız etmektedir. Tek hareketle. Emniyet kemeri takmak tek hareketle, ayağımızı gazdan çekmek tek hareketle, cep telefonumuzu konuşmamak, kapatmak tek hareketle. İlk hedefimiz kazaların olmasını engellemek. İkinci hedefimiz ise kazalarda can kayıpları olmasını engellemek.

‘Bu yolda hep birlikteyiz’ sloganıyla Eylül, Ekim ve Kasım aylarını kapsayan 100 günlük eylem planı kapsamında, emniyet kemeri kullanımının yaygınlaştırılması, seyir halinde cep telefonu kullanımı, aşırı hıza ilişkin yapılacak iş ve işlemlerle trafik kazalarını önleme planı hazırlanmasına ilişkin 81 il valiliğine talimat gönderilmiş, bu kampanyada görev alacak yaklaşık 350 bin kolluk personeline konu tebliğ edildi.”