KAYSO ve Kalder’den Sanayicilere ‘başarı hikayeleri’

KAYSO-KalDer işbirliği ile TPM (Toplam Üretken Yönetim), BSC (Dengeli Performans Kartları), Kurumsal Performans ve Risk Yönetimi konularının ele alındığı deneyim paylaşım paneli KAYSO Konferans Salonu’nda yüksek katılımla gerçekleşti.

Vestel Elektronik Fabrikaları TPM Koordinatörü Vural Kömürcü ve TAI – Türk Havacılık Uzay San. A.Ş. Kurumsal Gelişim Müdürü Bora Büyük’ün konuşmacı olarak yer aldığı panelin açılış konuşmasını KAYSO Yönetim Kurulu Üyesi Erkut Korkmaz yaptı.

Korkmaz, Vestel ve TAI gibi kalite çalışmalarının yoğun olduğu kurumların başarı hikayelerini Kayseri sanayicileri ile buluşturmaktan dolayı mutlu olduğunu; KAYSO yönetimi olarak bu tür etkinlikleri önemsediklerini ve artarak sürdüreceklerini vurguladı.

Sunumlara geçmeden önce KalDer’in düzenlediği Yönetici Geliştirme Programı’nın katılım ve başarı sertifikaları da, KalDer İstişare Kurulu Başkan Yardımcısı Tayfun Türkoğlu tarafından katılımcılara takdim edildi. Etkinlikte KalDer Kayseri İstişare Kurulu Üyelerinden Ebru Kantarcı Kayaoğlu ve Yusuf Özkaya da hazır bulundu.

KalDer Kayseri Temsilcisi Salih Yalçın’ın kısa KalDer tanıtımının ardından etkinliğin ilk konuşmacısı Vestel Elektronik Fabrikalar TPM Koordinatörü Vural Kömürcü sunumunu gerçekleştirdi.

Kömürcü: “Vestel, Türkiye’nin TV’de pazar lideri ve beyaz eşyada ilk üç üreticisinden biridir. 154 ülkeye ihracat yapıyoruz ve 19 yıldır Türkiye’nin elektronik alanında ihracat şampiyonuyuz.  Vestel, Avrupa TV pazarında 2. Sıradadır. KalDer’in ulusal düzeyde organize ettiği Kaizen/Kalite Çemberleri Ödül Sürecinde 2015 yılında 2 kaizen ödülü aldık.” dedi.

Kömürcü, Vestel’in JIPM’den 2012 yılında kazandığı TPM Mükemmel Fabrika Ödülü, 2014 yılında kazandığı TPM Özel Ödülü ve 2016 yılında kazandığı TPM Mükemmel Fabrika Süreklilik Ödülü törenlerine bizzat iştirak ederek kurum adına ödülleri teslim aldığını belirti.

Kömürcü, sunumunda, TPM felsefesinin ne olduğundan, Vestel’de bu felsefenin yayılımının kuruma neler kazandırdığından bahsedip bu yolculuk esnasında ne tü sıkıntılar yaşayıp bunları nasıl aştıkları hakkında bilgi verdi. Kömürcü, şöyle devam etti : “5-6 yıl önce biz bu çalışmalara başlamamışken bir teknik geziye katılmıştık. Misafir olduğumuz ve TPM uygulayan kurum yöneticilerinden bu çalışmların faydalarını dinledikten sonra fabrikaya dönüş yolunda “Bizde bunlar kesinlikle olmaz…” dediğimi çok iyi hatırlıyrum. Ama geldiğimiz noktada, bu felsefenin amacını doğru anlayıp doğru tanıtıp yayılımını sağladıktan sonra hangi sektörden ve hangi ölçekten olursa olsun tüm fabrikaların mutlaka başarabileceğini rahatlıkla söyleyebilirim.” dedi.

Panelin diğer konuşmacısı TAI – Türk Havacılık ve Uzay San. A.Ş. Kurumsal Gelişim Müdürü Bora Büyük de kendi kurumunda uygulanan performans yönetim sisteminden ve kurumsal rik yönetimi uygulamalarından bahsetti.

Büyük, 2005 yılında TAI’nin yabancı hisselerinin Türk hissedarlar tarafından satın alınarak şirketin yeniden yapılandırıldığını, bu kapsamda TAI ve TUSAŞ’ın birleşerek, TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. çatısı altında faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Büyüyk, TAI’nin havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye’nin teknoloji merkezi konumuna geldiğini ifade eti. Büyük, TAI’nin coğrafi kısıtlama olmaksızın dünya üzerinde herhangi bir bölgeden sivil faaliyet ve askeri istihbarat ihtiyacını karşılayan GÖKTÜRK 1 gibi, alanında en donanımlı taarruz helikopteri olan ATAk gibi projelere imza attığından bahsetti. TAI’nin temel yetkinliklerinin Uçak, Helikopter, İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemleri, Uzay Sistemleri, Milli Muharip Uçak (MMU) gruplarından toplanabileceğini ifade etti.

Korkmaz, her iki kurum yöneticilerine katılımlarından ve deneyim paylaşımlarından dolayı teşekkür etti ve günün anısına plaketlerini takdim etti. Yüzün üzerinde kayıtlı katılımcının olduğu etkinlik çekinlen fotoğraflar ile son buldu.