Kayseri’ye yeni OSB’ler, ihracat ve istihdam için toplantı

Kayseri Sanayi Odası’nda, Kayseri Valiliği tarafından düzenlenen Kayseri’deki Yeni Yatırımları Değerlendirme, 4. OSB Hakkında Bilgilendirme Toplantısı’nda, yatırımcıların talepleri, OSB’lerde durum, ihracat rakamları verildi ve yatırım için bekleyenlerin istediği alan, istihdam ve ihracaat durumları açıklandı.

Kayseri Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda  Vali Şehmus Günaydın başkanlık etti.  Toplantıya Büyükşehir Belediye başkanı Memduh Büyükkılıç, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, KTO Başkan Yardımcısı Hasan Köksal, Serbest Bölge Genel Müdürü Mustafa Leba,  Kayseri Organize Sanayi Bölgesi  Başkanı Murat Yibur, Mimarsinan OSB BaşkanıMehmet Karabulut, İncesu OSB Başkanı Ali Baktır ve bazı yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Toplantıy evsahipliği yapan Kayseri Sanayi Odası başkanı  Mehmet Büyüksimitçi, Kayseri-Sivas karayolu Geri gönderme merkezinin hemen arkasına yapılacak olan 4. OSB hakkında bilgi verdi. Büyüksimitci, bu yıl başında hedefledikleri 3.5 milyar dolarlık ihracatı tutturduklarını belirterek bunun artırılması için  çaba gösterdiklerini ve 183 ülkeye ihracat yaptıklarını açıkladı. Büyüksimitçi “Kayseri ihracaatta tüm zamanların rekorunu kırdı. Türkiye’nin ihracat artış hızının da daha fazlasını yapmak bizim için üst sıralara çıkma açısından önemlidir. Aynı zamanda ithalatın ihracatı karşılama oranı olarak da yüzde 206’dır. Biz bir birim alırken 2.06 birim satıyoruz. Bu da Kayseri adına ülkeye bırakılan katma değer açısından çok önlemli bir rakamdır. Türkiye’nin daha çok ihraç etmesi için Kayseri üzerine düşeni yapıyor, daha fazlasını da yapacaktır. 2020 yılında kilogram birim fiyatımız Kayseri’de 1.80 dolarken, şuanda 1.92 dolar. Aynı dönemde Türkiye’nin 1.07 dolarken, 1.21 dolar. Burada da veriler Türkiye’nin verilerinden daha iyi. İnşallah tüm Türkiye 2 dolarları 2.5 dolarları görür’ dedi.

Kayseri’nin ticaretin, endüstrinin bir üssü, bir merkezi olduğunu belirten  Büyükşehir belediye başkanı Memduh Büyükkılıç’ta “6 bin yıllık geçmişi olan, çıkan tabletlerde ticaretin adeta merkezi olarak nitelendirilen bir anlayış içerisinde bu şehrin İpek Yolu üzerinde uluslararası fuar niteliğindeki Yabanlu Pazarı ile özdeşleşen ve bu açıdan önem arz eden bir şehir olduğunu hep söylüyoruz” dedi ve şunları söyledi.

“Kayseri 3 organize sanayisi, 1 serbest bölgesi, 2 ayrı teknopark niteliğindeki kuruluş var. Üretim, yatırım ve ihracat yaparak, bu ülkeyi yatırımlarla anılan, istihdama fırsat veren, üretimi ‘olmazsa olmaz’ bilen bir anlayışın ve gayretin içerisindeyiz. Kayseri 183 ülkeye ihracat yapan bir şehir. Bu da bizi keyiflendiriyor, sevindiriyor. Yerel yönetimler olarak üzerimize ne düşüyorsa bunu yapma yolunda bizim idare göstereceğimizi vurguluyoruz, vurgulamaya devam edeceğiz. Adeta ihracat için çırpınan hemşehrilerimizin önünü açmak, onlara yardımcı olmak, yatırımcıyı teşvik etmek üzerimize vazife olmayan her işi yine sahiplenerek, birlikte hareket ederek hedefe ulaşmak yönünde gayret gösteriyoruz. Çok şükür iyi noktadayız. Bakanlarımızla, milletvekillerimizle, hükümetimiz ile şehrimiz adına olumlu ne istiyorsak bizleri teşvik eden bir yaklaşım gözlemliyoruz. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Kayseri havaalanının büyümesi konusunda yapılan çalışmalar hızla ilerliyor. Kayseri gerek imar uygulamalarıyla gerek sosyal, kültürel ve turizm yönüyle daha da kalkınması yönünde gayret gösteriyoruz. Sanayi ve ticareti ‘olmazsa olmaz’. Ancak bacasız sanayi olarak nitelendirilen turizm için her alanında birlikte hareket edilmesi gerekir. Kazanan Kayseri, Türkiye ve insanlarımız olacaktır.”

Kayseri’de istihdamın artırılması, son 5 yılda özellikle meslek liselerinden mezun olanlarla görüşerek kalifiye ya da ara elaman ihtiyacının karşılanması için, Milli Eğitim, İşkur ve ilgili  kurumlarla işbirliği yaparak  taleplerin karşılanmasına, istihdamın artırılmasına çalışacaklarını belirten Kayseri Valisi Şehmus Günaydın’da birlik, beraberlik mesajı vererek, Kayseri’de gerek Büyükşehir Belediyesi, gerek ilçe belediyeleri, gerekse sivil toplum kuruluşları ile büyük bir uyum ve gayret içerisinde her alanda daha ileri noktalara taşımak için çalıştıklarını söyledi. 3 organize sanayi, 1 serbest bölge olduğunu vurgulayan Günaydın, kurulacak olan 4. Organize Sanayi Bölgesi’ne yaklaşık 614 yatırımcının müracaatta bulunduğunu anlattı şunları söyledi.

“Biz 2021 yılı başlamadan ihracatta hedefimizi 3.5 milyar dolar olarak söylemiştik. Bizler Kayseri olarak, aziz milletimizin fedakar ve kahraman girişimci evlatları olarak ekonomide ve ihracatta önemli mesafeler alıyoruz. Ülkemizin ihracat artış oranı ilk 10 aylık için yüzde 33.87 iken, 135 milyar 711 milyon 938 bin dolardan, 181 milyar 672 milyon 700 bin dolara çıktı. 2021 yılında geçen yılın rakamlarına göre yüzde 33.87 gibi bir artış var. Kayseri’de de 2020 ilk 10 ayında 2 milyar 49 milyon 693 bin dolar ihracat yapmışken, 2021 yılının ilk 10 ayında 2 milyar 915 milyon 304 bin dolarlık ihracat yaptık. İnşallah 3.5 milyarın üzerine çıkacağız ve önümüze yeni hedefler koyacağız. Kayseri’mizde 3 tane OSB’miz, 1 tane serbest bölgemiz var. Ama talep o kadar arttı ki, 1’inci organize sanayi bölgemizde 60 yatırımcının yeni fabrika kurmak için müracaatı var. İncesu OSB’de 136 tane yatırımcımız müracaat etmiş. Mimarsinan OSB’ye 18, serbest bölgemize de 33 tane yatırımcımız müracaat etmiş. Kuracağımız 4’üncü OSB’ye yaklaşık 614 yatırımcı müracaatta bulunmuş. Kayseri’mizde çok büyük bir yatırım iştahı var. Bizim bu yatırımcının iştahını karşılayabilmemiz için de bizim hem mevcut OSB’lerde yapabiliyorsak genişleme alanlarını oluşturacağız, bunun yanında da mutlaka bu kadar OSB yetişmiyor 4’üncü OSB’nin çalışmalarını da büyükşehir belediyemiz, ilçe belediyelerimiz, ticaret ve sanayi odamızla hızlı bir şekilde devam ettiriyoruz. 4’üncü OSB’nin müteşebbis heyetinde valiliğimiz ile beraber büyükşehir belediyemiz, sanayi odamız, Kocasinan Belediyemiz ve Melikgazi Belediyemizde yer alacak. Çok yakın zamanda müteşebbis heyetini de oluşturarak hızlı bir şekilde yolumuza devam etmek istiyoruz. Çünkü yatırımcımız bu yatırımları biran önce hayata geçirmek için sabırsızlanıyor. Biz bunun yanında İncesu OSB’de de yaklaşık 5 milyon metrekarelik alan içinde tapu kadastro çalışmalarını bitirdik, az bir işimiz kaldı” dedi ve gelen soruları yanıtladı. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.