Kayseri’ye bir lütuf: Erciyes (9) (Köşe yazısı 16.08.2017 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Cahid Cıngı’nın bu kez Turizm ve Yatırım Dergisi’ndeki Erciyes üzerine yaptığı röportajdan bir bölüm alıntı ile devam ediyorum.

2005 yılında Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan “Erciyes Master Planı” kapsamında global bir proje yürütme mantığı içerisinde tasarlanan Erciyes, fizibilite çalışmaları, projelendirme ve uygulama süreçleri de dahil olmak üzere Alpler’de birçok kayak merkezi oluşumuna imza atmış Avusturyalı danışman firmalar nezaretinde yürütülmüştür. Daha önce Dağ üzerinde tek bir alana sıkışmış bulunan yetersiz ve ibtidai mekanik tesisler ve pistler Erciyes’in eteklerinde dört farklı giriş noktası oluşturmak suretiyle yaklaşık 25 km’lik bir kara yolu yayı içerisine dağıtılmış; birbiriyle entegre olmuş pistlerde kayakçının Dağ’ın her tarafında özgürce kayak yapmasına imkan tanıyacak bir plan yapılmıştır. Bütün giriş noktalarında ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak danışma ofisleri, restoran ve kafeler, kiralama dükkanları, anne bakım odaları, çocuk oyun parkları gibi sosyal imkanlar oluşturulmuştur. Sadece kış turizmine yönelik olmayıp Erciyes’ten dört mevsim istifade etmeyi amaçlayan dağcılık, yaz sporları ve doğa aktiviteleri de düzenli bir şekilde planın içerisine alınmıştır. 2011-12 sezonunda Master Plan’ın birinci etabının devreye girmesiyle Master Plan kayak severler arasında çok ciddi bir pozitif yankı bulmuş, 2012-2013 sezonu Erciyes’in tüm ülke sathında duyulduğu bir dönem olmuştur. Türkiye’nin her yerinden kayakçılar Kayseri’ye gelmiş ve ülkemizde ilk defa bir plan dahilinde profesyonelce oluşturulan bir merkezde kayak yapmanın keyfini yaşamışlardır. 2005 yılından itibaren yol genişletme çalışmaları, temiz ve kirli su kanalizasyonu, doğal gaz, çevre düzenleme, sosyal alanların inşası, mekanik tesisler, pistler, suni karlama sistemleri gibi birçok kalemde yapılan yatırımlara yaklaşık 200 Milyon Euro harcamış olup bu meblağın yaz turizmi yatırımları ve özel sektörün yatırımlarıyla 400 Milyon Euro’ya ulaşması beklenmektedir.

Kış sporları ve kayak turizmi özellikle Avusturya, İsviçre, Fransa gibi ülkelerde çok ciddi bir turizm geliri oluşturmakta, milyonlarca insan kayak yapmak için bu ülkelere gitmektedir. Dolayısıyla Erciyes Dağı tüm dünyadaki ziyaretçiler için hem ulaşım kolaylığı, hem güvenlik, hem turistik, hem de sosyal tesisleşme alanında ciddi bir fırsat sunmaktadır. Master Plan aşama aşama uygulamaya konuldukça Erciyes Dağı’nın bütün potansiyelleri ortaya çıkmakta, dolayısıyla ağırlıklı olarak kış turizmi ve ihmal edilemeyecek derecede de yaz turizmi aktiviteleri ziyaretçileri Dağ’a çekecek bir cazibe merkezi oluşturmaktadır. Bütün yatırımlar Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından bir Master Plan dahilinde yürütüldüğü için öncelikle yol haritası çıkarılmış olup Dağ’a gelecek yerli ve yabancı turistin öncelikli ihtiyaçlarını karşılayacak altyapı oluşturulmuş, akabinde de insanlara kayak sporu dışında alternatif imkanlar oluşturacak faaliyetlere ağırlık verilmesi planlanmıştır. 2017 sezonu itibariyle 15 adet telesiyej, telekabin, gondol gibi halk arasında ‘teleferik’ olarak bilinen mekanik tesislerin yanı sıra 4 adet yürüyen band, çocuk oyun alanları, eğitim alanları, kızak alanları gibi kayak dışı eğlence aktivitelerini besleyecek baby lift, snow tubing, tırmanma duvarları gibi imkanlar da Dağ’da oluşturulmuştur.

Dünyada kayak turisti genel itibarla orta ve üzeri gelire sahip, kültürlü, macerayı seven, tabiat düşkünü, dağ sporlarına meraklı ve kayak türü tabiatla bütünleşeceği sporları yapan bir profil çizmektedir. Erciyes için de aynı profilden bahsetmek gayet mümkündür. Erciyes’teki kayak kapasitesi büyüdükçe özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerden her yıl artan oranda ziyaretçi almakta. Kayak Merkezi’nin havaalanına ve şehir merkezine yakınlığı özellikle İstanbul’dan çok sayıda üniversite öğrencisinin ve kayak severin Erciyes’i tercih etmesinin en büyük faktörü. Zira İstanbul’dan günlük olarak Kayseri’ye THY ve özel hava yolları tarafından neredeyse 20 kadar uçak seferi düzenlenmekte ve biletler özellikle önceden alındığında çok cazip fiyatlara satılmakta. Kayseri ve Erciyes’teki otel ve yeme içme maliyetleri, kayak bileti fiyatları da dikkate alındığında İstanbul’da yaşayanları için çok ucuz bedellerle kış tatili yapma imkanı ortaya çıkmakta. Ayrıca Erciyes’teki uzun pistler, son teknoloji ürünü teleferik sistemleri de yüksek profilli ve kayak sporundan keyif alan kitle için çekici noktalardan birkaçı.

Kayak ve kış turizmi “bölgesel kalkınmaya katkısı” açısından diğer dallardan ayrılan bir turizm çeşididir. Zira Alpler örneğinde de daha öncesinden sadece hayvancılık yapılan değersiz bölgeler kayak sporunun gelişimine paralel olarak çok değerlenmiş ve kış turizmi sayesinde şu anda ülkelerin en değerli lokasyonları haline gelmiştir. Kış turistinin konaklama, yeme içme, kiralama, gezme gibi unsurlarda harcama karakteri yaz turistininkinden çok daha farklı ve daha yüksektir.

Dünyada kayak turizminin en yoğun olduğu ülkeler Alpler üzerinde konuşlanmış Avusturya, İsviçre, Fransa ve İtalya gibi ülkelerdir. Yedi ülkeden bir sıradağ şeklinde geçen Alpler’deki vadiler kayak turizmi için çok uygun bir coğrafya oluşturmaktadır. Dolayısıyla bu ülkelerde çok sayıda ve birbirine yakın kayak bölgeleri teşekkül etmiş bulunmakta ve bir kayak turisti kayak için gittiği bölgede farklı kayak merkezlerini ziyaret etme ve farklı heyecanlar yaşama imkanına da kavuşmaktadır. Bahsi geçen ülkelerde kayak ve kış turizmi bir milli politika halinde bütün unsurlarıyla yürütülmekte olup kayak bölgelerinde hayat kış turizmi üzerine bina edilmektedir. Bunun yanında ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Çin’de de kayak turizm haritasında önemli bir yer bulmaktadır. Fakat nisbeten ulaşım kolaylığı, profesyonelce oluşmuş pistler ve düzen açısından dünya insanının en yoğun tercih ettiği bölge Alpler bölgesi olarak ön plana çıkmaktadır.

Kış turizmini ülkemizde negatif olarak en fazla etkileyen husus bu önemli kış turizmine gereken önemin verilmemiş ve dağların kendi kaderine terkedilmiş olmasıdır. Neredeyse %70’i dağlık olan coğrafyamızda kış turizmi sadece belirli şehirlerimizde yürütülmektedir. Türkiye’de hala bir kayak mevzuatı bulunmaması, kayak merkezlerinin rastgele ve şuursuzca oluşturulması, kayak eğitimi, sporcu yetiştirilmesi, ulaşım, tesislerin güvenliği gibi hususlarda bir politika geliştirilememiş olması; Milli Eğitim politikamız içerisinde öğrencilerin kayak öğrenmesini teşvik eden bir sistem ve tatil yapısı bulunmaması; Turizm politikamızda kış turizmini önceleyen bir anlayış gelişmemiş olması gibi hususlar kış turizminin hakettiği yere ulaşmasını engelleyen en önemli faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Erciyes gibi bir master plan kapsamında oluşmuş ve yönetilebilir bir kış merkezi oluşum süreci diğer dağlara da uygulanmadığı müddetçe ülkemizde kış turizminin gelişimini beklemek çok mümkün görünmemektedir. Ayrıca global ısınma gibi bazı iklim unsurları da kış turizminin geleceğini tehlike altına alan gelişmelerden bir tanesidir.

Aslına bakılırsa bir takım siyasi ve sosyal problemlerden en az etkilenen turizm dalı kış turizmidir diyebiliriz. Geçtiğimiz son 5 yılda Erciyes ziyaretçi sayısını her seferinde %20-25 artırarak yoluna devam etmektedir. Bu noktada şurası belirtilmelidir ki; ziyaretçilere doğru yönetilen, kaliteli hizmet sunulan, kayak ve yeme içme maliyetleri makul seviyede bulunan ve güvenli bir kayak merkezi sunduğunuz zaman kış turisti dağlara gelmektedir. Kayak turistlerinde sadakat oranı yaz turistlerine nazaran daha yüksek olduğu için kayakçılar çok ciddi bir sosyal/ekonomik problem olmadığı müddetçe dağları ziyaret etmeyi sürdürüyorlar.