Kayseri’ye bir lütuf: Erciyes (12) Başarıya köstek ödül… (Köşe yazısı 19.08.2017 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Bugün Erciyes dağ ve kış turizm merkezi, sporları, sportif başarıları, her türlü şampiyonluğun Kayseri’de yapılması, bu konuda alt yapıya önem verilmesi, sporculara sahip çıkılması, başarılı olanların desteklenmesi, yeni başarılı nesilleri yetiştirmelerine imkan sağlanması gibi bir çok konuyu ele alıyorum.

Ancak Kayseri’de, yüzde 90’u futbol, yüzde 10’u ise diğer sporlar görünüyor dersek yalan olmaz.

Malzeme yardımları bile futbol ağırlıklı.

Ama Türkiye’de Gençlik Spor Bakanlığına bağlı ya da özerk spor federasyonu sayısı 60’a yakın.

Kaçını biliyorsunuz sayın desem, belli başlıların dışında tıkanır sayamazsınız.

Üstelik Kayseri’nin başarılı sporcularının öykülerine bakın, dinleyin hep aile, çevre desteği.

Devletin desteği yok gibi.

Başarılı olduktan sonra ödül yönetmelikleri bile  ve/veya diyerek uygulanırken, biraz keyfi hareket edilerek başarılı sporcuların, ailelerinin, hocalarının şevkleri kırılıyor.

Sporcuların okulları ile antrenmanları ve etkinlikleri ‘görev/izinli’ konuları bile tartışmalı.

Çoğu geleceği başarılı sporcu bu nedenle yarı yolda sporu bırakarak, eğitimdeki hedefine yöneliyor.

Bazı branşlarda Türkiye şampiyonalara ev sahipliği yapıyor.

Ama içinde ne yarışan bir Türk sporcu var ne de görev alan Türk Hakem.

Olsun şampiyona Türkiye’de yapılıyor.

Belli kurumların dışında görevli de yetişmiyor. ‘Sen-ben-bizim oğlan’ şeklinde, bir çok soru işaretli görevlendirmelerle devam ediliyor.

En acısı Kayseri hem başarılı sporcuların ödüllendirilmesi, desteklenmesi hem de hakemlere görev verilmesi konusunda tam bir sahipsiz.

Eskiden Büyükşehir Belediye Meclisi ya da Kocasinan ağırlıklı Dünya ve Olimpiyat şampiyonu olan Kayserili sporculara ödül olarak ev verilirdi.

Şimdi, bahaneler bol, anasının, babasının, çevresinin desteği ile Avrupa, Dünya ve Olimpiyat  branşlarında şampiyonalara gitsinler, başarılı olunca karşılama ve fotoğraf çektirme karesinde yer almak için herkes yarışır.

Ama başarılı sporcuların yetişmesi için kendi bünyelerinde, spor kulüplerinde olması içinde ayrı bir yarış verirler.

Bu iş nasıl ben anlayamadım, kimse de anlamıyor. Anlayabilen varsa bir anlatsın.

Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi, başkan Mustafa Çelik başkanlığında Ağustos ayı toplantısını yaptı. Toplantıda 84 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı.

Toplantının en ilgi çekici yanı ise uluslararası müsabakalarda madalya alan sporculara verilecek ödül miktarının güldürecek şekilde belirlenmesi idi.

Oysa Büyükşehir Belediyesi başta Ramazan olmak üzere, çeşitli uyduruk, kıytırık bir çok etkinliğe neler harcamıyor.

Ama Türkiye’yi, Kayseri’yi Dünyaya tanıtan, Türk Bayrağını göndere çektiren, İstiklal Marşı’nı okutarak başarı sonrası bu onur ve gururla göz yaşlarını tutamayan sporculara layık görülen Olimpik ödül o kadar komik ki belki kendileri bile ileri de ‘ödüllendirdik’ diyemeyecekler.

Bu ödülü ilçe belediyeleri bile yapar.

Ama bunu yapan ne yazık ki Büyükşehir Belediyesi ve Meclisi.

Çok yazık.

Büyükşehir Belediye Meclisinde çeşitli spor branşlarında üstün başarı gösteren sporculara verilecek ödül miktarı mi?

Konuyla ilgili görüşmeler sonucu uluslararası müsabakalarda altın madalya kazanan sporcuların 30 çeyrek altın, gümüş madalya kazananların 20 çeyrek altın, bronz madalya kazananların ise 10 çeyrek altın ile ödüllendirilmesine oybirliği ile karar verildi.

Ben sizlerin yerinde olsam bu gururu yaşatan çocuklara Büyükşehir’e ve Belediye Meclisine yakışan bir ödül verirdim.

Tırlar dolusu olmadık insanlara erzaklar gönderiliyor, ülkesini terkeden kimlik arayanlara sahip çıkılıyor, kardeş şehir projeleri ile ne paralar harcanıyor.

Ama iş son olarak Ali Doğan gibi Muay Thai’de Dünya şampiyonu olan sporcumuza 30 küçük altını layık görmek, bu sporcuları bence çok basit görmek., 23 Yaş Altı Avrupa Atletizm Şampiyonasında üçüncü olan Büşra Nur Koku ile 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatlarında dereceye giren Aslıhan Kuş ve Samet Köklü’ye de 10’ar küçük altını layık görmek bu çocukları yeni başarı için teşvik eder mi?

Büyükşehir Belediyesi daha önce bu konuda bir karar almış, Uluslararası  resmi spor branşlarında  altın madalya alanlara ev verilmesini öngörmüştü.

Şimdi bu sporculara da yakışan ödül ‘ev’ olsa gerek.

Bir kez daha düşünün haksız mıyım?