Kayseri’den Avrupa Ülkelerine Gümüş Balığı ihracatı, yurtiçine alabalık satışı

Kocasinan İlçesi Yamula Baraj Gölünde 2019 yılı gümüş balığı sezonu 25 Mayıs’a kadar devam edecek. Yıllık 400 bin kg olarak tespiti yapılan ve Bakanlık tarafından ilgili mevzuatı kapsamında Yamula Su Ürünleri Kooperatifine avcılık hakkı izin verilen 19 balıkçı ve 9 balıkçı teknesi tarafından avcılık yapılıyor. Yakalaması kolay olan ve iyi gelir getiren gümüş balığı Yamula Su Ürünleri Kooperatifi üyesi balıkçıların yüzünü güldürüyor. Türkiye’de pek bilinmeyen ve tüketilmeyen gümüş balığını işleyen birkaç firma başta Avrupa Birliği üyesi ülkeler olmak üzere dünyanın değişik ülkelerine ürün olarak ihraç ediyor. Bu nokta da istilacı bir tür olan gümüş balığı, ülke ekonomisine de önemli katkı sağlıyor.

Avcılık faaliyetinin kontrol ve denetimleri, Kocasinan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Balıkçılık ve Su Ürünleri Biriminde görevli Su Ürünleri Mühendisi Hakan Yıldız ve Ziraat Mühendisi Erkan Karadağ tarafından yapılıyor. Kontroller sırasında aykırılık tespit edilmesi halinde avlanma izinleri iptal edileceğinden, özellikle manyat ve ığrıptan çıkan diğer balık türlerinin canlı olarak doğaya geri iade edilmesi gerekiyor.

Su ürünlerinin ve yaşam alanlarının korunması, üretimde devamlılığın sağlanabilmesi için su ürünleri avcılığına ilişkin 1380 sayılı kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde yasak, sınırlama ve yükümlülükler var. Bunlara uygun olarak avcılık yapılması zorunlu.  Herhangi bir olumsuzlukla karşılaşan vatandaşların Kocasinan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün 0 352 240 17 67 numaralı telefonundan Su Ürünleri Kontrol Birimine, Alo 174 Gıda Hattı’na, en yakın Jandarma ve Belediye Zabıta Teşkilatına haber vermesi ve gerekli hassasiyeti göstermesi istendi.

Pınarbaşı İlçesi, Seyhan Nehrinin kaynağını oluşturan Zamantı Irmağının başlangıç kısımlarındaki Şerefiye, Subatan ve Karagöz dereleri ile bu kaynaklar üzerinde kurulmuş alabalık çiftliklerini barındırıyor.

Pınarbaşı ilçesindeki kaynakların su kalitesinin, yavru alabalık üretimine çok uygun olması nedeniyle ülkemizin yavru alabalık ihtiyacının yaklaşık % 37′ sini karşılayabiliyor. İlçedeki kuluçkahanelerden 30 farklı il’e farklı gramajlarda yavru balık ve gözlenmiş balık yumurtası nakli gerçekleştiriliyor. Tesislerde foto-periyot uygulaması sayesinde farklı zamanlarda yumurta alımı mümkün olabiliyor. Bu yıl içerisinde Karagöz deresindeki tesislerden yaklaşık 70 milyon adet balık yumurtası alımı planlanıyor.

Örenşehir Mahallesinde bulunan Şerefiye kaynağı üzerinde kurulu olan ve 2019 yılı başında üretim kapasitesini 60 milyon adet alabalık yavrusu ve 30 milyon adet gözlenmiş alabalık yumurtası şeklinde arttırarak proje revizyonuna giren Uzunyayla Alabalık Çiftliğini ziyaret eden İl Müdürü Mustafa Şahin, “Tertemiz kaynak sularında üretilen alabalığımızın %70 kadarı ihracatla satılmakta, ancak sadece %30 kadarı iç piyasada tüketime sunulmaktadır. İlimiz balıkçılık sektöründe iç piyasadaki payın artırılabilmesi, temiz kaynaklarda titizlikle üretilen bu sağlık dolu balığı halkımızın daha çok tüketmesine bağlıdır” diyerek, tesiste damızlık alabalık sağımına katıldı. Kuluçkahane ve büyütme tesislerinde detaylı bilgi aldı.