Kayseri’de ve Türkiye’de ‘siyaset kazan kaynıyor’

Türkiye’de, 24 Haziran’da yapılan, Hükümet sistemi Cumhurbaşkanlığı ve 600 milletvekilli yeni Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinden sonra, liderlerin meydanlardaki ve televizyonlardaki coşkulu, sert, iddialı açıklamaları o günden sonra yerini ya iç kavgalara, çekişmelere ya da istifalara, yeni oluşumlara çevirdi. Hemen tüm partilerin Genel merkez ya da il-ilçe teşkilatlarındaki huzursuzluk dikkat çekiyor.

Partilerin Genel Merkezlerinde başlayan çekişmeler, ‘başarısızlık senin’ denilen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultaya gitmeme, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ‘İstifa ediyorum ve aday olmayacağım’ sözünden sonra iyice karıştı. AK Parti’de ise, seçim öncesi aday adayı olmak için görevlerinden istifa eden 17 il başkanı ve ‘istemiyoruz’ denilen il-ilçe başkan ile yöneticilerinin değişimi için görevlendirilen heyetlerin yerinde görüşmeleri devam ediyor. MHP, iktidar ve ana muhalefet partisindeki bu karışıklığı sessiz, derinden izlerken, diğer partiler bu kavga ve çekişmeleri kendi lehlerine fırsata çevirmek için büyük çaba harcıyor.

AK Parti’de ‘kim il başkanı olacak ve olmalı’ sorusunun yanıtını almak için görevlendirilen koordinatör Harun Karaca ikili görüşmelerine devam etti. Önüne geçenin ‘benimlede görüştü’ diye kendine yer bulma çabaları bir yana, il başkanlığı için adı geçen adaylardan bazıları şöyle: Fatih Hasyüncü, Hüseyin Cahit Özden, Latif Başkal, Abdülkerim Yalçın, Fevzi Konaç, Gökhan Ülke, Halil Büyüknalbant, İlhan Karacalar, Mahmut Cabat, Mehmet Adıgüzel, Murat Cahit Cıngı, Oğuz Memiş, Rifat Yıldırım, Sadi Köylü, Şaban Çopuroğlu, Şennur Yılmaz, Mustafa Tekelli, Vedat Arıkan. Bu isimlerden en şanslı olanın tanınmış akaryakıtçı olduğu iddiası. Genel başkanın onayı ile kimin il başkanı olacağı ise merak konusu.

CHP’de, seçim gecesi başlayan tartışmalar artarak devam ediyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce arasındaki gizli çekişme ‘kurultay’ isteği ile devam ediyor. Delegelerin kurultay için yeterli sayıyı bulduğu, ‘kurultay isterim’ ihtarı çekmeyen bazı delegelerin tehdit edildiği iddiası yoğunlaştı. Kayseri il Başkanı Ümit Özer’de, Ankara’da Kemal Kılıçdaroğlu’na destek veren 59 il başkanı arasında yer aldı. Kayseri’deki 18 kurultay delegesinden 9’u seçime karşı. İsteyenler ise ‘Partinin en yetkili organı kurultay’ diyor ve güven tazelenmesinde ısrarcı.

İYİ Parti’de ise sular durulmadı. Kurulması aşamasından seçime katılma dönemine kadar herşeyi tartışmalı. Seçim sonrası beklediği oyu alamayan İYİ parti’de, kurucu Genel Başkan Meral Akşener ağır eleştiriler karşısında, görevinden istifa etti ve aday olmayacağını açıkladı. Ancak parti yönetiminin ‘Tek Genel başkan adayımız Meral Akşener’ açıklaması devam ederken, partinin kurucularından emekli general Ali Aydın ile hemen ardından eski emniyetçi Fatih Eryılmaz partilerinden ‘sert açıklamalar’ ile istifa etti. Şimdi İYİ parti’nin bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği de seçmenin kafasını karıştırdı.

MHP ise bu aşamada en rahat olan partilerden biri. Etliye-sütlüye pek karışmayan Genel Başkan Devlet Bahçeli, yine siyaseti şekillendiriyor ve yönlendiriyor. Şu günlerde az ve öz konuşan Bahçeli, twitter hesabından önemli mesajlarını sürdürüyor. Bahçeli sık sık parti yönetici ve tabanına ‘sakin olun, oyunlara gelmeyin’ uyarısı yapıyor.

Diğer partilere gelince. Seçimde istenilen başarıyı gösteremeyen ve oy alamayan diğer partilerde, AK parti, CHP, İYİ Parti ve MHP’deki çekişmeleri, krizleri kendi lehlerine fırsata çevirme yarışında.

Seçmen, partilerdeki bu kurultay, değişim, yenilenme, güven tazeleme olayının demokrasinin bir parçası olduğuna inanarak ‘Asıl Devlet ve millet kazansın. Ülkedeki ekonomik durum ortada iken kimse devletin imkanlarını acımasız harcamasın. Devletin malı deniz demesin’ diyerek, önümüzdeki seçim içinde uyarılarda bulunarak artık her türlü istikrarı bekliyor.