Kayseri’de 1 Mayıs’a yakışan kutlama

Tüm Dünyada işçi ve emek bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs, Kayseri Cumhuriyet meydanını, Mimarsinan parkını renklendirdi. Sağduyu içinde, kazasız, belasız, kavgasız 1 Mayıs’a yakışan kutlamalarda işçiler ‘hak, hukuk, adalet, insanca yaşam, iş güvencesi, asgari ücret ve özlük hakların iyileştirilmesini’ isterken, halaylar çekti, sloganlar attı. Polisin 1 Mayıs önlemleri dikkat çekti. CHP, Eğitim Sen başta olmak üzere bir çok Sivil Toplum kuruluşu’nun destek verdiği 1 Mayıs yürüyüşü ve sloganları ile dövizlerde dikkat çekerken ‘sağduyu’ hakimdi.

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramında Ak Gençlik Sahada

Ak Parti Melikgazi Gençlik Kolları Üyeleri, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi bayramı sebebiyle Kayseri Ulaşım A.Ş. çalışanları ile bir araya geldiler. Ziyaretleri esnasında işçilerin uyguladıkları işleri yerinde gören gençlik kolları üyeleri, bu anlamlı günde tatil yapmayarak çalışmaya devam eden emekçilere tatlı ikramında bulundular. İlçe Gençlik Kolları Başkanı Osman Keşoğlu “Emek ve alın teri ile anlamlanan bu günde, tatil olmasına rağmen çalışmaya devam eden işçilerimizin yanında olmak boynumuzun borcuydu. Bizleri samimiyetle karşılayan, vatandaşlarımıza kaliteli hizmet vermek adına gayret gösteren Kayseri Ulaşım A.Ş. çalışanlarına teşekkür ederken; Tüm İşçi ve Emekçilerimizin de Bayramını kutlarım.” dedi.
İYİ PARTİ KAYSERİ GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI ONUR MUTLUTÜRK

Ülkemizde kayıtlı olan, 30 milyonu aşkın işçi, üretim faaliyetlerine aktif olarak katılmaktadır. Bu sayıya ek olarak kayıt dışı çalışan sayısı 4 milyona yaklaşmıştır. Belirtmek gerekir ki; bu sayıya Suriye ve diğer ülkelerden gelen ve emek sömürüsüne uğrayan insanlar dahil değildir.!

Yaklaşık olarak 35 milyon insanın emek piyasasına katıldığı ülkemizde, hakkını aramak üzere sendikaya üyeliği bulunan ve örgütlü olarak mücadele yürüten işçi sayısı 1 milyon 700 bindir.

Emekleri ile ülkemizin üretimini var eden işçilerimiz 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde dahi çalışmaya zorlanmakta, kanuni hakları olan, resmi tatilleri olan bir gün dahi onlara çok görülmektedir.

Her fırsatta işçimizin üzerine basan, onları görmezden gelen, sömürülmelerine göz yuman, iş cinayetlerine, iş kazası süsü veren ve tüm bunlara çanak tutan işverenleri kanunu çiğnemek pahasına cesaretlendiren AK Parti Hükümeti ve bozuk düzeni 25 Haziran sabahında doğan güneş ile yıkılacaktır!

Bugün ülkemizde tarım işçileri, seçim kandırmacası olarak verilen mazot yardımına rağmen, ithal edilen gübre ve tohum fiyatları altında ezilmektedir.

Yıllardır cumhuriyet kazanımlarını özelleştirme adı altında ortadan kaldıran, işçilerimizi işinden eden iktidar, bugün de gözünü şeker fabrikalarına ve şeker işçilerine dikmiştir. Sözde yerelleşme ve millileşme politikasının aksine fabrikaların el değiştirerek yabancı sermayenin eline geçmesine göz yummaktadır. Bizler, Atatürk’ün “her fabrika bir kaledir “ öğüdü ile İYİ’lerin iktidarında istihdam ile büyüyen ve gelişen bir ekonomiyi var edeceğimizin sözünü veriyoruz.

AK Parti Hükümeti, seçim yatırımı olarak kadroya aldığı taşeron işçilerinin haklarını iade etmemiştir. AK Parti Hükümeti, kadro vaadinin karşılığında her taşeron işçisinden aldığı taahhütname ile birikmiş kıdem tazminatlarını ellerinden almış, kadroya alınmayan işçilerin tazminat ödemelerini yapmamıştır!

İktidar kurduğu ve yıllar içerisinde kuvvetlendirdiği kaşıkla verip kepçeyle alma üzerine kurduğu sömürü düzenini sürdürmektedir. Muktedirler şunu iyi bilmelilerdir ki; İYİler emekçilerin yanındadır ve yıllardır iktidarın sürdürdüğü bu bozuk düzeni alaşağı etmeye kararlıdır.  Bu amaçla İYİ Gençlik 12 Mayıs’ta, Soma katliamının yıl dönümünden bir gün önce, Soma’da olacaktır. Gençlik Kolları Genel İdare Kurulu’muz Soma’da yapılacak ve oradaki mağdurların sorunlarını dinleyecektir.

Emek sömürüsünün son bulduğu, ekmeğin hakça paylaşıldığı, vergi adaletinin tesis edildiği, iş sağlığı ve sigorta güvencesinin sağlandığı, taşeron işçiliğin ve kayıt dışı çalışmanın son bulduğu, genç işsizliğin azaldığı, kadın istihdamının arttırıldığı, asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir seviyeye çıkarıldığı, liyakatin ve emeğin esas alındığı bir Türkiye için İYİ’ler hazırdır.

En kutsal kazanç, alın teriyle kazanılan helal kazançtır şiarıyla tüm emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlarız.

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İNANÇ; “Konfederasyonumuz Hak-İş ve bağlı sendikalarla birlikte, işçilere yakışan bir 1 Mayıs İşçi Bayramını bu yıl Adana’da, tüm Türkiye’de adına yakışır bir organizasyonla kutlayacağız” dedi.1 Mayıs’ın, çalışanların sorunlarının dile getirilmesi için bir fırsat olduğunun altını çizen İnanç, bugünün coşkuyla, birlik ve beraberlik içerisinde kutlanması gerektiğine de vurgu yaptı.

 Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İNANÇ; 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklama

 “Konfederasyonumuz Hak-İş ve Öz İplik-İş Sendikası olarak, 1 Mayıs İşçi Bayramını, adına yakışır bir organizasyonla Adana’da, tüm Türkiye’de kutlayacağız. Biz 1 Mayıs’ın iç çatışmaların değil, tüm emekçilerin hep birlikte çalışma hayatındaki sorunlara karşı gösterdiği mücadelenin, örgütlenme özgürlüğünün, demokratik bir Türkiye’nin sesi olması gerektiğine inanıyoruz.
1 Mayıs’ı bazı şiddet yanlısı grupların kalabalıktan güç alarak kendilerini gösterme çabalarına karşın bizler; yasal zeminde bayramımızı coşkuyla, birlik ve beraberlik içerisinde kutlayacağız.1 Mayıs’ın ruhuna, işçiye, emekçiye yakışır şekilde taleplerimizi dile getireceğiz. Hak-İş/Öz İplik-İş Sendikası olarak, çalışma hayatıyla ilgili çözümünü beklediğimiz konuların bir an önce sonuçlanmasını bekliyoruz.

  “Türkiye’nin demokratik geleceği için 24 Haziran seçimlerini önemsiyoruz”

 Emekçiler olarak; siyasi istikrarsızlıklardan ve yol açtığı ekonomik darboğazlardan, yolsuzluk/yoksulluklardan çok çektik. Büyük kayıplar yaşadık. Bu nedenle yönetim krizlerinin olmadığı ve siyasi istikrarın egemen olduğu bir yönetim sisteminden yana olduk. Bu sebeple de Öz İplik-İş Sendikası olarak; Türkiye’nin demokratik geleceği için 24 Haziran’da yapılacak olan Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerini önemsiyoruz. Seçimlerin ülkemiz, milletimiz ve çalışma hayatı için hayırlı olmasını diliyoruz.

“Türkiye seçimlerin ardından gerçek gündemine dönmelidir”

 Son yıllarda çalışma hayatına yönelik olarak kapsamlı düzenlemeler yapıldı. Taşeron işçilere kadro müjdesi çalışma hayatında bayram havası estirdi Ancak çalışanlar olarak bazı sorunlarımızı aşabilmiş değiliz. Örgütlenme aşamasında karşılaştığımız sorunlar devam ediyor. Kıdem tazminatı sorunu çözülemedi. Sektörümüzde kayıt dışılık hala yüksek. Tekstil-hazır giyim sektörü başta olmak üzere, mültecilerin ve Suriyeli geçici koruma altındaki kişilerin kayıt dışı çalıştırılmasında yaygınlaşma eğilimi söz konusu.

Diğer yandan ücretlilerdeki ağır vergi yükünün kaldırılmasını istiyoruz. İşçilerin, dar gelirlilerin de vergi teşviklerinden yararlandırılmasını, mevcut vergi adaletsizliğinin düzeltilmesini istiyoruz. OHAL’in tekrar tekrar uzatılmasına neden olan mevcut krizlerin aşılmasını istiyoruz. Sendikal örgütlülüğün teşvik edilmesini, sendikalı işletmelere pozitif ayrımcılık sağlanmasını istiyoruz. İşçi hak ve hürriyetlerine saygı gösteren ve destekleyen, kayıt dışı, çocuk işçi çalıştırmayan, vergisini düzenli ödeyen, çevreye duyarlı üretim yapan ve sürdürülebilir politikaları bulunan işletmelerin haksız rekabete karşı korunmasını istiyoruz. Mobbing’e, çocuk istismarına, şiddetin her türlüsüne hayır diyoruz. Kadınların çalışma hayatında daha güçlü bir şekilde yer almasını istiyoruz.

“Tekstil ve Hazır Giyim sektörüne hak ettiği desteğin verilmesini istiyoruz”

İstihdam, ihracat ve katma değer bakımından ülkemiz ekonomisinin temel direklerinden biri olan tekstil, hazır giyim ve deri sektörünün sorunlarının giderilmesini ve sektörünün koruma altına alınmasını istiyoruz. Tekstil ve hazır giyim sektörü Türkiye’de işsizlik problemine çözüm üretmektedir. Kadın istihdamını artırmak için, tekstil ve hazır giyim de oldukça uygun sektörler. Bu sektöre sahip çıkmamız gerekiyor. Devletimizden, Tekstil ve Hazır Giyim sektörüne hak ettiği desteğin verilmesini istiyoruz.

“1 Mayıs Emekçilerin Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun”

Biz, 1 Mayıs Emekçilerin Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla; haksızlıklara, hukuksuzluklara, darbelere, teröre ve şiddete karşı tek ses olduğumuzu göstereceğiz. Mazlum ve mağdurların sesi olacağız. Adaletli, daha özgür, yaygın ve engelsiz bir örgütlenme,çalışma şartlarının düzelmesi, çalışma barışının değişmesi ve yerleşmesi isteğimizi yineleyeceğiz.

Bireysel hak ve özgürlüklere, sosyal adalete ve toplumsal barışa inandığımızı ve bu uğurda mücadelemizi sürdürmekte kararlı olduğumuzu bir kez daha vurgulayarak Öz İplik-İş Sendikası adına tüm çalışanların 1 Mayıs İşçi Bayramını kutluyorum”

Hak-İş Konfederasyonu İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Serhat Çelik yaptığı açıklama da 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü Adana’da coşkuyla, heyecanla, sevinç ve yeni umutlarla kutladıklarını söyledi.

Daha Çok Örgütlenme, Daha Güçlü HAK-İŞ” ve “Ücretlerdeki Vergi Yüküne Hayır” talepleriyle gerçekleştirilen kitlesel 1 Mayıs kutlamasını, Adana İstasyon Meydanında binlerce Hak-İş üyesinin coşkuyla kutladığını söyleyen Çelik açıklamasına şu şekilde devam etti, “ Hak-İş Konfederasyonumuz 5 yıl önce aldığı karar doğrultusunda 1 Mayıs’ı her yıl ayrı illerde kutlama kararı alınmıştı. 2014 de Kayseri, 2015 de Konya, 2016 da Sakarya’da, 2017 de Erzurum’da, bu yıl da Adana’da coşku ve heyecanla kutlama yaptık. Hak-İş Konfederasyonu Kayseri İl Başkanlığı olarak Kayseri’den programa 27 otobüsle yaklaşık 1500 üyemizle katıldık. Ülkemizin dört bir tarafından kutlamalara katılan üyelerimiz alış veriş yaparak esnaflarımıza katkı sağlıyor. Adana esnafımızda bundan mutlaka olumlu etkilenmiştir. Kavgasız, gürültüsüz, taşsız, sopasız, gazsız ve tomasız 1 Mayıs kutlamalarının yapılabileceğini Hak-İş Konfederasyonu olarak herkese defalarca göstermiştik. Adana da yaptığımız kutlamalarımızda bunu bir kez daha başarıyla gerçekleştirdik. Bizleri yalnız bırakmayarak mitingimize katılan tüm üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum.” Dedi.

Çelik açıklamasında HAK-İŞ’in taleplerini şöyle sıraladı: “Ülkemizde ücretlerden kesilen vergi yükü çok fazladır. Vergi toplamadaki temel ilke az kazanandan az, çok kazanandan çok almak olmalıdır. İşçinin eline geçen net ücret yüksek vergi tarifeleri nedeniyle yıl başından yıl sonuna kadar giderek erimektedir. Bu yüzden ağır vergi yükleri için HAK-İŞ olarak yeni bir çalışma başlattık. İşçinin hele ki asgari ücret ile çalışıyorsa ilave bir yükün altında girmesi doğru değildir. Bu yüzden ısrarla bir kez daha söylüyoruz ki, ücretlerdeki ağır vergi yükü kaldırılmalıdır. Bunun yerine, daha adil ve emekçiden yana bir vergi sistemi uygulanmalıdır. Kadınların, gençlerin, emeklilerin ve işsizlerin sorunları var. Bu sorunların çözülmesini istiyoruz. Örgütlenme sorunumuz var. Sendikalaşma oranları ülkemizde ne yazık ki çok düşük. Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, örgütlenen işçilerin işten çıkarılmamasını istiyoruz. Örgütlülüğün daha geniş tabana yayılmasını istiyoruz. Hep birlikte daha çok örgütlenmeli, ülkemize yakışan sendikalaşma oranlarına bir an evvel ulaşmamız gerekmektedir. Canımızı yakan iş kazaları var. İş kazalarında daha çok canımız yanmasın istiyoruz. Ülkemizdeki milli istihdam seferberliğinin başarılı olmasını ve işsizlik rakamlarının tek haneli rakamlara indirilmesini istiyoruz. İstihdam temelli kalkınma politikaları oluşturulsun istiyoruz. Kıdem tazminatı fonu kurulmasını istiyoruz. Çalışanların kıdem tazminatından, işverenin inisiyatifine bırakılmadan yararlanmasını istiyoruz. Çocuk işçiliği mücadele yılı olarak kabul edilen 2018 yılında bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Enflasyon rakamlarının aşağı seviyelere inmesi, kişi başına düşen milli gelirin artması, daha iyi ücret seviyelerinin belirlenmesini istiyoruz. Emekçiler olarak ücret artışlarında, enflasyon kadar zam dayatmasına hayır diyoruz. Büyüyen gelişen Türkiye’den emekçiler daha fazla pay alsın diyoruz. Kayıtdışı istihdamın azaltılmasını, insan onuruna yakışmayan, güvencesiz çalışma sisteminin sona erdirilmesini, daha iyi bir sosyal güvenlik sisteminin oluşturulmasını istiyoruz. Teşvik mekanizmalarında sendikalı işyerlerine öncelik verilmesini istiyoruz. Sosyal diyalogun etkin işletilmesi, birlikte çalışma kültürünün yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Ücretlilerin milli gelirden aldığı payın artırılmasını, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı istiyoruz. İnsanı merkeze alan, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya ve Türkiye ekonomisi istiyoruz. Annelik hakkının korunmasını, kreş ihtiyacının karşılanmasını istiyoruz. Gençlerin eğitim, staj, işe giriş ve istihdam imkânlarının geliştirilmesini istiyoruz. Engellilerin toplumsal yaşama etkin bir şekilde katılımının sağlanmasını istiyoruz. Ülkemize sığınan bütün göçmen kardeşlerimiz için uygulanabilir, sürdürülebilir, ulusal ve uluslararası politikaların geliştirilmesini istiyoruz.” Dedi.

HAK-İŞ Konfederasyonu bağlı tüm üye sendikalarıyla ve on binlerce üyesiyle birlikte 1 Mayıs’ı Adana’da kitlesel olarak kutlamasının sevincini davul-zurnalar, halaylar, oyun havaları, türküler, şarkılar ve şiirlerle paylaştılar.