Kayseri Valiliği’nden işaret dili eğitimi

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, işitme engellilere daha iyi hizmet verilebilmesini sağlamak amacıyla Kayseri Valiliği’nce kamu personeline yönelik düzenlenen “İşaret Dili” eğitimini tamamlayanlara sertifikalarını verdi. İşaret Dilini öğrenen kamu personeli ise eğitimin açılmasını sağlayan Vali Düzgün’e teşekkürlerini işaret dili ile İstiklal Marşı ve yöresel türküler söyleyerek iletti.

Kayseri Valiliğince, merkez ilçe kaymakamlıkları, Emniyet Müdürlüğü, Müftülük, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Aile Ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, SGK Müdürlüğü, İl Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri, Dernekler Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Tapu Sicil Müdürlükleri, İl Sosyal Proje Etüt ve Proje Müdürlüğü personeline yönelik “Müracaatımı Dinler misin – İşaret Dili” projesi kapsamında verilen “İşaret Dili” eğitiminin sone ermesi nedeniyle sertifika töreni düzenlendi. Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen törene, Vali Orhan Düzgün, Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı, Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, Melikgazi Kaymakamı Erkaya Yırık, Talas Kaymakamı Zekeriya Güney, Hacılar Kaymakamı Yasin Tikdağ ve İncesu Kaymakamı Tarık Bahadır ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ve eğitim alan personel katıldı.

Vali Düzgün, burada yaptığı konuşmada, işitme engelli vatandaşların sorun ve taleplerine en kısa sürede çözüm bulmanın gayretinde olduklarını ve bu yönde çalışmalar yürüttüklerini belirterek, İşaret Dili eğitiminin de bunun bir parçası olduğunu ifade etti.

Kamu hizmetlerinden etkin şekilde yararlanabilmenin engelli vatandaşların da hakkı olduğunu anlatan Vali Düzgün, işitme engelli vatandaşların dertlerinin anlaşılmasını sağlayacak ve onlara değer verildiğini gösterecek her türlü projenin destekçisi ve öncüsü olduklarını dile getirdi.

Türkiye’de son yıllarda sosyal politikalar kapsamında engelli vatandaşların toplum ve istihdam hayatına kazandırılması yönünde çok güzel projeler uygulandığını belirten Vali Düzgün, engellilerin sosyal ve ekonomik hayatlarını doğrudan etkileyen projelerin yanında Valiliğin düzenlediği “İşaret Dili Eğitimi” gibi engelli vatandaşların kamu kurumlarında muhatap bulmasını sağlayacak projelerin de önemli olduğuna değindi.

Vali Düzgün, işaret dilini öğrenen farklı kurumlardaki kamu personelini de gösterdikleri azim ve fedakârlıktan dolayı tebrik etti.

Projenin koordinatörlüğünü üstlenen Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı ise, kurumsal kapasiteyi geliştirme kapsamında düzenlenen projelerden biri olan “Müracaatımı Dinler misin?” eğitiminin başarılı bir şekilde tamamlandığını belirterek, şu bilgileri verdi:

“İşitme engelli vatandaşların sosyal hayatta pek çok sorunla karşı karşıya kaldığı, kamu ve özel alanlarda istediklerini anlatmakta ne kadar çok zorlandıkları önemli bir gerçeğimizdir. Bu nedenle, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personellerimizin işitme engelli olan vatandaşlarımızın, müracaatlarında ve bunlara kamu hizmeti sunarken, sorunsuz, anlaşılır ve daha iyi bir iletişim kurmaları amaçlanarak, İl Merkez kuruluşları ve 6 ilçe dâhil 29 kurumumuzdan, 45 personel 2 ayı aşkın sürede 120 saat eğitime tabi tutularak İşaret Dili Sertifikası almaya hak kazanmıştır.”

– İŞARET DİLİ İLE İSTİKLAL MARŞI

120 saat eğitimin ardından İşaret Dili’ni öğrenen ve bundan dolayı çok mutlu olduklarını ifade eden kamu personelinin kendilerine bu imkânı sağlayan Vali Düzgün’e teşekkürü ise İşaret Dili üzerinden oldu.

İstiklal Marşımızı koro halinde işaret dili ile söyleyen kamu personeli, bu alanda ne kadar iyi bir eğitim aldıklarını da Kayseri yöresine özgü türküleri seslendirerek gösterdi. Solo halinde söylenen türkülerin yanı sıra yine koro halinde işaret dili ile söylenen Gesi Bağları türküsüne davetlilerin de eşlik etmesi neşeli anların yaşanmasına neden oldu.

Programın sonunda Vali Düzgün tarafından eğitimci Ali Zadikan’a teşekkür belgesi, kursiyerlere ise sertifikaları verildi.