Kayseri Şeker’den yatırım, nohut ve mercimeğe fiyat, damlama sulama, Turhal Şeker’den ziyaret

KAYSERİ ŞEKER’DEN, ÜLKE GELECEĞİNE KATKI İÇİN 674 MİLYON TL YATIRIM

Kayseri Şeker tarafından yeni kampanya dönemi için  Ülkemizin, Türk tarımının ve  çiftçisinin  geleceğine katkı için  bir yılda 674 Milyon TL yeni yatırım gerçekleştirildiği belirtildi.

Kayseri Şeker’in yatırımları hakkında bilgi veren Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Kuruluşundan beri Bölgede Sanayi sektörünün adeta lokomotifi olan ve  sürdürülebilir büyümeyi sağlayan Kayseri Şeker; Kayseri ve Boğazlıyan Şeker Fabrikalarından sonra Turhal Şeker Fabrikasını da 569 Milyon TL bedelle bünyesine katmayı başarmıştır.

Kayseri Şeker’in Bölge ekonomisine, Bölge Çiftçisine, İstihdama katkısı, Pancar çiftçisinin pancar bedellerini erken ve değerinde alması, çiftçinin pancar dışındaki ürettiği ürünlerde de sözleşmeli tarımı gerçekleştirerek ürününün değerlenmesine katkısı, çalışanlarının ücretlerini ve sosyal haklarını piyasa şartlarının üzerinde ve zamanında alması, Randevulu söküm ve tesellüm çalışmalarındaki başarısı, Maus uygulaması, Nakliyeci esnafının işlerini kolaylaştırması  çalışmalarını planlayarak ve ciddi bir şekilde uygulayarak gerçekleştirdiğini belirtti.

Başkan Akay sözlerini şöyle sürdürdü; Kayseri şeker Fabrikası kendi faaliyet sahası içerisinde Kayseri’nin bütün ilçeleri. Sivas’ın Şarkışla Gemerek Altınyayla ilçeleri Yozgat’ın Boğazlıyan Yenifakılı Yenipazar. Çandır ilçelere köyleri, Nevşehir’in. Avanos ilçesinin bazı köyleri olmak üzere bu faaliyet sahasında da birtakım yatırımları da planlama sırasına ya da acil ihtiyaca uygun olarak gerçekleştirmeye başladı.

Geçtiğimiz yıllarda Lisanslı depoculuk alanında 80 bin tonluk bir yatırımı gerçekleştirmiştik. Bu yatırımımızın önemi şimdi daha iyi anlaşıldı. Boğazlıyan, Şarkışla ve Develi’deki lisanslı depolarımız şu anda %97 oranında doluluk oranına ulaşmıştır. Ayrıca; *Gemerek’te 1000 Büyükbaş hayvan kapasiteli 6 Milyon 900 bin TL’ye mal olacak   Gebe düve tesisi

*Çandır’da 2 Milyon 200 bin TL’ye mal olacak  Tarım Market, Bölge Binası, Ofis Lojman ve depo inşaatı

*Yeşilhisar ‘da 8 Milyon TL yatay silo inşaatı

*Boğazlıyan Şeker Fabrikasına  9 Milyon 150 bin TL’ye mal olacak  30 bin ton kapasiteli  Big-Bag  şeker deposu ve ambalajlama tesisi, 7 Milyon TL’ye mal olacak Arıtma tesisi Anaerobik tank kapasite artırım inşaatı, 1 Milyon TL’ye mal olan Otomasyon sistem modernizasyonu,

*Kayseri Mimarsinan Organize sanayi Bölgesinde10 Milyon 200 bin TL’ye mal olan Pan-Pazarlama şirketi Bakliyat ürünleri, kabak ve ay çekirdeği  Paketleme tesisi yeri ve makine ekipmanı alınması

İle  4 Milyon 250 bin TLye mal olan Panpa şirketi paketleme ünitesi  kapasite artırımı inşaat alanı için 20 dönümlük arsa alınması

*Kayseri Şeker Fabrikasına; 1 Milyon 500 bin TL ‘ye mal olan 50 ton/Saat kapasiteli  Big-Bag  ambalajlama tesisi, 28 Milyon TL’ye mal olan 500 metreküp kapasiteli Kireç ocağı yatırımı

*2 Milyon 300 bin TL’ye ma lolan Bünyan-Ağcalı mevkisinde  taşı ocağı alınması

*Taş ocağı için 500 bin TL değerinde  makine parkı ve ekipman alınması

*Ar-Ge Merkezi için 24 Milyon TL değerinde  pektin ve diyet lif yatırımı ile Kayseri Şeker, Kayseri’nin Gururu Şeker sektörünün umudu olmaya devam ediyor

KAYSERİ ŞEKER’DEN  NOHUT VE YEŞİL MERCİMEĞE SÜPER FİYAT

Kayseri Pancar Kooperatifi tarafından Şeker pancarı dışında çiftçinin ürettiği diğer ürünler için de başlatılan Sözleşmeli tarım kapsamında ekimi yapılan  Nohut ve Yeşil Mercimeğin 2018 hasat dönemi  alım fiyatları Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay tarafından açıklandı.

Serbest piyasada şu anda 2500 TL/TON  civarında fiyatı oluşan Nohut alım fiyatını  TMO, tarımı desteklemek adına 3.000TL/TON, Yeşil mercimeği ise 3.250 TL/TON olarak  açıklamıştı. Kayseri Pancar Kooperatifi de   TMO fiyatlarından  250 TL/TON daha fazla fiyat vermek suretiyle  çiftçinin yüzünü pancar taban fiyatında olduğu gibi Nohut ve yeşil mercimek ürününde de güldürmüştür.

Nohut ve Yeşil mercimek alım  fiyatları ile ilgili açıklama yapan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulumuz tarafından 2018 hasat dönemi için TMO kriterlerine göre alımlar yapılacak olup, Yeşil Mercimeğin fiyatını  3.250 TL/ton, Nohut fiyatı ise 3.500 TL/TON olarak  belirlenmiştir. Çiftçilerimize hayırlı olsun dedi.

Başkan Akay sözlerini şöyle sürdürdü; Biz Kayseri Şeker olarak sulu tarım alanındaki ürünlerdeki desteklerde  olduğu gibi kuru tarım yapılan alanlardaki ürünlerde de çiftçilerimize,  öncelikle kaliteli tohum, gübre, ilaç ve teknik destek sağlamak suretiyle tarımı daha bilinçli yapması, dekara verimliliğini artırılması ve  kaliteli ürün elde ederek daha çok kazanmasını hedefliyoruz.

Bu sayede aynı zamanda  bölgemiz iklim şartları ve kuru tarım arazilerindeki verimliliğin nohut ve mercimekte dekar başına 70-80 kilolardan 180 kilolara kadar yükselmesi sağlanarak hem Milli gelire hem de çiftçimizin yaşam standartlarını artırmaya katkı  sağlanmaktadır.

Kayseri Şeker tarafından sulu tarım arazilerinde yetiştirilen başta şeker pancarı, silajlık mısır, danelik mısır, ayçekirdeği gibi ürünler dışında kurak arazilerde susuz tarım kapsamında yetiştirilen  ürünlerde de çiftçileri desteklemek adına başlattığı sözleşmeli ürünlerden Kabak çekirdeği, nohut ve yeşil mercimeği de ekleyerek her geçen gün sözleşmeli tarım ağını genişletmeye devam etmekteyiz.

Kayseri Şeker aynı zamanda; Panpa şirketi tarafından bakliyat, ay çekirdeği ve kabak çekirdeği gibi ürünler için   paketleme tesislerini de kurmak suretiyle hem ürünlerin tarladan sofraya kadar olan aşamalarda en güvenilir ve hijyenik koşullarda  hasat yapılması yanında  ürünlerin yurt içi ve yurt dışı  pazar ağını genişletmek suretiyle tüketiciye de kaliteli ve ucuz ürün teminine katkı sağlıyoruz.

Kayseri Pancar Kooperatifi tarafından 2018 yılında sözleşmeli tarım kapsamında; Kayseri  Merkez, Bünyan, Develi, Sarıoğlan, Pınarbaşı Bölgelerinde, Yozgat’ta  Boğazlıyan, Yenifakılı, Yenipazar ve Çandır  Bölgelerinde, Sivas’ta, Şarkışla ve Gemerek Bölgelerinde nohut ekimi yapılırken yeşil mercimeğin  ise Kayseri Merkez, Boğazlıyan, Yenifakılı ve çandır bölgelerinde yapıldığı belirtildi.

KAYSERİ ŞEKER’DEN ŞEKER PANCARINDA AKILLI DAMLA SULAMA DÖNEMİ

Küresel ısınma ve kuraklığa karşı alınacak önlemler kapsamında Sürdürülebilir tarımda su yönetiminin önemine inanan Kayseri Şeker, şeker pancarı tarımında damla sulama sistemlerinin yaygınlaştırıyor.

NASA’nın yayımladığı ve Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda ciddi kuraklık riski ile karşı karşıya kalacak ülkeler arasında gösterildiği raporu nedeniyle oluşacak kuraklık için tarımsal alanlarda alınması gereken önlemler kapsamında Kayseri Şeker tarafından pancar tarımında akıllı damla sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasına başlandı.

Kayseri Şeker’e ait  55 parselde 35 pancar çeşidi, 20 çeşit gübre ve ilaç denemesi ile 20 çeşit deneme tarlasında tekerrürlü pancar ekim alanlarında damla sulama sistemleri yapıldı. Ayrıca; Kayseri Şeker ile sözleşmeli pancar ekimi yapan Kayseri Merkeze bağlı Mahzemin, Bünyan, Yeşilhisar ve Develi bölgesi Zile köyü olmak üzere 4 bölgede çiftçi tarlalarında da örnek olarak Rivulis Eurodrip şeritli damla sulama boruları ile uygulamalar başlatıldı.

2018-2019 Kampanya döneminde 20’şer dönüm pancar tarlasında damla sulama sistemi yapan Kayseri Merkez Mahzemin Çiftçilerinden Mehmet Yasman, Bünyan Çiftçilerinden Fatih Çam, Yeşilhisar çiftçilerinden İbrahim Göktaş ile Develi Zile  çiftçilerinden Bayram Alay, damla sulama sistemi sayesinde su, enerji ve işçilik  şu aşamada  %50 tasarruf sağlandıklarını, uydu sistemi aracılığı ile tarlalarının Kayseri Şeker Fabrikası tarafından sürekli izlenerek kendilerinin tarladaki hangi bölgenin suya ihtiyacı olup olmadığının sürekli olarak bilgilendirildiklerini kendilerinin de o doğrultuda sulamaya yön verdiklerini damla sulama sisteminden memnun olduklarını belirttiler.

Kayseri Şeker’in şeker pancarı tarımını geliştirmek, verimliliği artırmak ve   akıllı damla sulama dönemi çalışmaları hakkında bilgi veren Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; “Bir damla suyun ülkenin ve insanımızın geleceği açısından çok önemli olduğu bilinci ile hareket edilmesi gerekmektedir. Tarımın sürdürülebilir ve devamlı olabilmesi, gelecek nesillere su kaynaklarımızın ve tarım arazilerimizin korunarak bırakılmasına bağlıdır.

Bu kapsamda su kaynaklarının akılcı, verimli ve ekonomik kullanımı ve pancarın verim ve kalitesi artarken su tasarrufunun da sağlanması sayesinde damla sulama çok önem arz etmektedir.

Pancarda damla sulama sayesinde su tasarrufu yanında enerji ve işçilik tasarrufu da sağlanmaktadır. Aynı zamanda Kayseri Şeker deneme tarlalarında Manna uydu sistemleri aracılığı ile tarladaki pancarın hangi bölgesinin ne zaman ve ne kadar suya ihtiyacı olduğu tespit edilerek uyduya göre su ihtiyacının giderilmesi sistemi başlatılmıştır. Bu sistem  sayesinde Şeker pancarında %40 daha az su ile %20 verim artışı mümkün hale gelecektir” dedi.

Damla sulama sistemlerinin yapıldığı alanlarda Temmuz ayı sonu itibariyle su tasarrufu, yaprak hastalıklarının önlenmesi, verimlilik ve kalite artışı ile şeker oranının artış değerlerindeki  olumlu gelişmeler kaydedildiği belirtilirken, IPCC-iklim değişikliği kaynaklarının verilerine göre kuraklığın, aşırı su kullanımı ve yüksek sıcaklık sebebiyle, 2025 itibari ile çoğu tarımsal alanda artacağına dikkat çekilmesi damla sulama sistemlerine olan rağbeti her geçen gün artırması bekleniyor.

TURHAL ŞEKER’E AK PARTİ’DEN ZİYARET

Ak Parti Tokat Milletvekili Mustafa  Arslan ve Ak Parti Tokat  İl  Başkanı Metin Polat  Kayseri Şeker’in bünyesine yeni kattığı Turhal Şeker Fabrikası   ve Fabrika Müdürü Hulusi Yüksel’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundular.

Ak Parti Tokat İl Teşkilatının Turhal Şeker’i ziyaretine Ak Parti Turhal İlçe Başkan Yardımcıları Bekir Ay, Özdemir Bay güneş, Ali Altuğ, Gençlik kolları başkanı   İsmail aydın, Kadın Kolları İlçe Başkanı Ayla Bedirhan Çelik ve Ak Parti Meclis üyeleri de katıldılar.

Ziyaret esnasında konuşan Ak Parti Tokat Milletvekili Mustafa  Arslan Kayseri Şeker gibi sektör lideri konumundaki bir kurumun Turhal Şeker Fabrikasını bünyesine katmasından duyulan memnuniyeti dile getirdi.

Turhal Şeker  Fabrika Müdürü Hulusi Yüksel de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek  Turhal Şeker Fabrikasındaki 84 ncü Kampanya hazırlıkları hakkında heyeti bilgilendirdi.