Kayseri Şeker’den eğitime tablet, Melikgazi’den asfalt ve dil bayramı

Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Kayseri’deki belediyelerin 10 bin tablet ile destek verdiği kampanyada sayı 11 bine ulaştı.

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ 1000 TABLET SÖZÜ DAHA ALDI

 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, uzaktan eğitim gören yardıma muhtaç öğrencilere yönelik başlatılan tablet kampanyasına özel ilgi göstermeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde belediyelerin 10 bin tableti Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışlamasıyla yetinmeyen Başkan Büyükkılıç, Kayseri Şeker Fabrikası’nda düzenlenen törende, Başkan Hüseyin Akay’ı da kampanyaya katılmaya davet ederek, 1000 tablet sözü aldı.

KAYSERİ ŞEKER’DE KAMPANYA COŞKUSU BAŞLADI

Kayseri Şeker’in 66. Pancar Alım Kampanyası düzenlenen törenle başladı. Kayseri protokolünün büyük ilgi gösterdiği açılış töreninde konuşan önceki dönem Çevre ve Şehircilik Bakanı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Kayseri Şeker’in bir taraftan çiftçinin ürününü değerlendiren, diğer taraftan da Kayseri’de yaşayan binlerce insanın ekmek kapısı olduğunu belirterek, Kayseri Şeker’in, Kayseri’nin sosyal hayatına damga vuran en önemli mekânlardan bir tanesi olduğunu söyledi.

Kayseri Şeker Fabrikası’ndan düzenlenen 66. Pancar Alım Kampanyası açılış törenine, önceki dönem Çevre ve Şehircilik Bakanı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, 62 dönem Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Kayseri Milletvekilleri İsmail Emrah Karayel, Hülya Nergiz Atçı, Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri Milletvekilleri İsmail Özdemir ve Baki Ersoy, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, AK Parti Kayseri İl Başkanı Şaban Çopuroğlu ve İl Başkan Yardımcıları, önceki dönem Ak Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kayseri Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ve diğer ilçe Belediye Başkanları ile Kayseri Ticaret Odası Başkanı, Ziraat Odası Başkanları, Tarım İl Müdürü, Nakliye Kooperatiflerinin yöneticileri, muhtarlar ve fabrikaya pancar teslim eden çiftçiler katıldı.

KAYSERİ ŞEKER GÜN GEÇTİKÇE DAHA DA BÜYÜYOR

Törende bir konuşma yapan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker’in sektörde çok önemli bir işleve sahip olduğunu belirterek, Fabrika’nın 66 yıldır bölge çiftçisine hizmet verdiğini ve büyük katkılar sağladığını söyledi. Akay, Kayseri Şeker’in her geçen yıl kendisini biraz daha geliştirerek büyüttüğünü de belirterek, şöyle devam etti. “Bugün siz değerli konuklarımızın da katılımıyla, Kayseri Şeker’in 66. Pancar Alım Kampanyasını başlatıyoruz. 66 yıl az bir süre değil, Kayseri Şeker sektörde çok önemli işleve sahip kuruluşlardan bir tanesi ve 66 yıldır bu hizmeti sürdürüyor. Fabrikamız bölge çiftçilerimizin emeklerinin ve alın terlerinin değerlendirilmesi noktasında elinden geldiği kadar katkı sağlıyor ve bu çerçevede de kendisini giderek büyütüyor. Bildiğiniz üzere 2 sene önce Turhal Şeker Fabrikası’nı bünyemize katmıştık. Şimdi 3 tane fabrika ile sektörde önemli bir yere sahip hale geldik. Bugün kampanya açılış mutluluğumuzun yanı sıra bir başka mutluluğu da birlikte yaşıyoruz. Kayseri Büyükşehir Belediyemiz tarafından 3 kilometre uzunluğunda bir yol yapıldı. Bu aslında bizim 9 yıldır hayalimizdi. Sağ olsunlar Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Belediyemiz, bu gayreti gösterdi ve bu yolu bitirdi. Şimdi Kayseri Şeker’e gelen büyük tonajlı ağır pancar kamyonları, şehrin merkez trafiğine girmeden bu yol aracılığı ile fabrikamıza girme imkânı bulacak. Bu yolun yapılması aynı zamanda, kazaların, can kayıplarının ve ekonomik kayıpların önlenmesi demek. Bu nedenle bu yolu hayata geçiren Büyükşehir Belediye Başkanımıza şükranlarımı sunuyorum”

Akay, 2020-2021 Pancar Alım Kampanyası döneminde elde edilecek ürünler hakkında da rakamsal bilgiler vererek, “Kayseri Şeker 66. kampanya döneminde yaklaşık 90 gün çalışacak ve 1 milyon 170 bin ton Pancar işleyerek, işlenen bu pancarın karşılığında 174 bin ton şeker, 45 bin ton melas ve 234 bin ton yaş küspe üretimi gerçekleştirecektir. Bu yıl 1650 personelimiz ile bu kampanya döneminde üretim gerçekleştireceğiz. Kayseri Şeker Fabrikası sadece bundan ibaret değildir, Kayseri Şeker Fabrikası’nın geniş bir coğrafyada büyük bir önemi var. 3 fabrikamızda toplam 3 milyon 200 bin ton pancar işlenecek ve bölgede 6 il, 43 ilçe ve 421 köyde 14 bin 980 çiftçimiz ile sözleşmeli üretim yaparak toplamda 460 bin ton şeker elde edilecektir. Tarımsal üretimin başlangıcından itibaren çiftçilerimize ayni ve nakdi olarak 436 milyon 500 bin TL tutarında avans ödemesi gerçekleştirdik. Kayseri Şeker olarak bu desteği, çiftçilerimizin daha kolay ve huzurlu bir şekilde üretim yapabilmeleri için veriyoruz, bu destekler Kayseri Şeker’in çiftçisine özgü bir uygulamadır. Ödediğimiz bu avanslar için hiçbir şekilde faiz almıyoruz” şeklinde konuştu.

Kayseri Şeker ve şeker sektörüne sahip çıkan Bakan ve Milletvekillerine de teşekkür eden Başkan Akay, sözlerine şöyle devam etti. “Geçmişte verdiğiniz destekler ve sahiplenmeniz için sizlere çok teşekkür ediyorum, zaten açılışımıza katılmanız, çiftçimize ve çiftçimizin işine verdiğiniz değerin bir ifadesidir. Bizler sorunlarımızı sizlerle zaman zaman paylaştık ve desteklerinizi de gördük. Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri Milletvekilimiz Sayın İsmail Özdemir, sorunlarımız ile ilgi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir soru önergesi verdi. Siz değerli konuklarımızın da şeker sektörüne destek vereceği inancındayım. Çünkü sorunlarımız sadece Kayseri Şeker’in değil tüm sektörün ve 58 ildeki 100 bin pancar üreticisinin sorunlarıdır. Eğer Şeker Pancarı bu coğrafyadan çıkacak olursa, çiftçimizin yegâne gelir kaynağını sağlayacak başka bir ürün yoktur”

BÜYÜKKILIÇ, “BİZLERE DE YAKIŞAN SAHİP ÇIKMAK VE DESTEK OLMAKTIR”

Başkan Akay’ın ardından kürsüye çıkan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, uyumlu kültürüyle şehrin önemli bir değeri olan Kayseri Şeker Fabrikası’nda Başkan Akay ve ekibinin, çiftçiler ile iyi bir ilişki kurarak, Kayseri’ye yakışır bir anlayış içerisinde görevini sürdürdüğünü ifade etti. Büyükkılıç, trafiği rahatlatmak adına yapılan yol ile ilgili de bilgiler vererek, şöyle devam etti. “Geçtiğimiz yıl kampanya açılışımız için geldiğimizde çiftçi kardeşlerimizin bizden isteği, bu yol konusu ile ilgili bir çalışmaydı. Yaptığımız bu yolun bağlantısı ile sadece Kayseri Şeker Fabrikamıza değil, Keykubat Millet Bahçemize bağlayan bir ana arter olma özelliği taşımaktadır. Ben her şeyden önce uyumlu kültürüyle şehrimizin bir değeri olan Kayseri Şeker Fabrikamızda, çiftçilerimiz ile olan ilişkilerini Kayserimize yakışır bir anlayış içerisinde sürdüren Hüseyin Başkanımıza ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Kayseri’nin ruhuna uygun bir hareket tarzı. Çünkü Hüseyin Bey deneyimli, birikimli bir insan ve Devlet tecrübesi, yöneticilik tecrübesi var. İşte tüm bu güzellikler bir araya gelince kendisi, Kayseri için bir değer olan Şeker Fabrikamızı ve onun kuruluşlarını daha yukarı taşıma noktasında, gayret gösteriyor. Bizlere de yakışan sahip çıkmak ve destek olmaktır.

ÖZDEMİR, “ŞEKER VE PANCAR TABAN FİYATLARI KONUSUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir ise yaptığı konuşmada Kayseri Şeker’in ve sektörün sorunlarına ilişkin yaptıkları çalışmalardan bahsederek, çiftçilerin ve üreticilerin taleplerini sırasıyla Tarım Bakanlığı’na ve ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine taşıdıklarını söyledi. Özdemir, konunun önümüzdeki dönemlerde de takipçisi olacaklarını belirterek, şöyle devam etti. “Pancar fiyatının henüz açıklanmamış olması nedeniyle sıkıntı yaşandığını öğrenerek, konuyu Tarım Bakanlığımıza arz ettik. İlave olarak şeker ve şeker pancar taban fiyatlarını yine meclis gündemine getirdik. Sunmuş olduğumuz bu son öneride Şeker Pancarı tarımının ve çiftçisinin hem geleceği hem de sektörün sürdürülebilirliği açısından Şeker ve Şeker Pancarı taban fiyatlarının doğru bir şekilde belirlenmesinin, bir ihtiyaç olduğunu belirttik. Burada siz değerli çiftçilerimizin, gübresine, tohumuna, ilacına, akaryakıtına ve işçilik ücretlerine gelen zamların telafi edilebilmesi için bir zam talebi olduğunu da söylemiş olduk. Önümüzdeki dönemde yine mecliste çiftçilerimizin hassasiyetlerinin ve taleplerinin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bilhassa siz Pancar eken çiftçilerimizin taleplerini mutlaka dikkate alacak, Şeker Pancarı taban fiyatlarının ilan edilmesi ve şeker fiyatlarına zam talebiniz ile ilgili gündemi yakinen takip edeceğiz. Covid 19 salgını ile dünyada tarımın öneminin artacağı değil, öneminin arttığı artık kesinlik kazanmıştır. Bu şartlarda 21. Yüzyılda vereceğimiz küresel mücadelede siz değerli çiftçilerimiz, büyük bir yere sahiptir, bu gerçek hiçbir zaman unutulmamalıdır.

YILDIZ, “BU AÇMAZ ÇÖZÜLEREK EN İYİ FİYAT VERİLECEKTİR”

Özdemir’in ardından söz alan 62 dönem Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı, AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız ise pancar tarımı ile uğraşan 15 bine yakın çiftçinin hakkını daima koruyacaklarını belirterek, “Açıklanacak olan pancar fiyatları bu hakkı korumak adına olacaktır. Aynı zamanda kristalize edilmiş şekerin satışı ile ilgili fiyatların doğru bir şekilde açıklanması da, şeker fabrikalarını koruyacaktır” dedi. Yıldız, Kamu ve özel sektörün paylaştığı her değerin, mutlaka bir ‘Emanet’ titizliğinde değerlendirilmek zorunda olduğunun da altını çizerek, şöyle devam etti. “Ziraat Fakültesinin dekanlığını yapmış olan değerli hocamız ile biraz sohbet ettik, Hüseyin Akay Başkanımızın yapmış olduğu bir çalışma daha varmış. Hemen hemen her sektörde yerlileştirme ve millileştirme ile yapılan çalışmalara ek olarak, Pancar tohumunun yerlileştirilmesi ile ilgili bir çalışma. Kendileri özel bir tohum geliştirilmesi ile ilgili çalışıyorlar ve uğraşıyorlar. Bizim Almanya’dan Macaristan’dan ve diğer farklı ülkelerden almış olduğumuz tohum yerine, yılda 30 milyon TL civarında tohuma ödediğimiz para, hem çiftçimiz hem de şeker fabrikamız bakımından daha uygun bir maliyet haline dönüşecektir. Buradaki fiyat mekanizmasını hep beraber biliyoruz. Kamuyla özel sektörün paylaştığı her değer, mutlaka bir ‘Emanet’ titizliğinde değerlendirilmek zorunda. Çünkü çiftçimiz, şeker fabrikalarımız ve vatandaşımız bizimdir. Bugün burada 15 bin kişiye varan çiftçimizin hakkını koruyacağız ve açıklanacak olan pancar fiyatları da bu hakkı korumak adına olacaktır. Aynı zamanda kristalize edilmiş şekerin satışı ile ilgili fiyatların doğru bir şekilde açıklanması da, şeker fabrikalarını koruyacaktır. Ama dengenin diğer tarafında vatandaşımız vardır. Ne çok yüksek bir fiyatla vatandaşımızın aleyhine olacak bir fiyat, ne de çok düşük bir rakamla üreticimizin aleyhine olacak bir fiyat. İşte bu açmaz çözülerek en iyi fiyat inşallah belirlenecektir, bundan kimsenin şüphesi olmasın”

ÖZHASEKİ, “KAYSERİ ŞEKER BİNLERCE İNSANIN EKMEK KAPISIDIR”

Son olarak kürsüye çıkan önceki dönem Çevre ve Şehircilik Bakanı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ise 66 yıl önce Fabrika’nın kuruluşu ile birlikte yapılan evlerin, Kayseri’de şehirciliğin temellerini oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi.

“Bu fabrika bir taraftan çiftçimizin emeğini ve ürününü değerlendirirken diğer taraftan da Kayseri’de yaşayan binlerce insanın ekmek kapısı olmuştur. Ayrıca Kayseri’nin sosyal hayatına damga vuran en önemli mekânlardan bir tanesidir. Cumhuriyetle birlikte Kayseri’de kurulan 3 tane önemli tesis var, birincisi Hava İkmal Fabrikası, ikincisi Sümer Bez Fabrikası ve arkasından da tabi ki Kayseri Şeker Fabrikası. Buradaki işçilerimiz için yapılan evler bile Kayseri’de daha sonra planlanacak olan şehirciliğin bozulmaması adına en güzel örneklerden bir tanesidir.  Geriden bakıldığı zaman bahçeler içerisinde, birbirinin manzarasını güneşini kesmeyen, en doğal ve en doğru şehircilik örnekleri burada verilmiştir. İşte bu nedenle Fabrikamızın böyle önemli bir misyonu var. Allah razı olsun yıllardan beri hizmet veren Hüseyin Bey ve ekibi, 3 fabrikaya ve dışarıda birçok önemli tesise daha sahip olarak, bizim kayseri ticaretinin can damarlarından bir tanesini oluşturuyorlar. Bu fedakârca çalışmalarından dolayı ben de kendilerini kutluyorum ve kampanyanın bereketli olmasını Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum”

Yapılan bu konuşmaların ardından Kayseri Şeker’in 66. Pancar Alım Kampanyası, yapılan dua, kesilen kurban ve açılış kurdelesi ile resmen başlamış oldu.

Başkan Dr. Mustafa Palancıoğlu “iki mahalle de toplam 5800 metre yol asfaltlandı”

Alt yapı çalışmalarına ağırlık veren Melikgazi Belediyesi, Keykubat ve Şirintepe mahallerin de gerçekleştirildiği yol ve çevre düzenleme çalışmaları ile adeta iki mahallenin tüm yollarını yeniledi.

2020 yılını ağaçlandırma yılı ilan ettiklerini ama asfalt çalışmasında da rekor kırdıklarını belirten Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, “Melikgazi Belediyemiz korona virüsle birlikte düşen bitüm fiyatını değerlendirerek, ilçede asfalt çalışmalarını hızlandırdık. Sadece Şirintepe ve Keykubat mahallelerimizde olmak üzere gerçekleştirilen çalışmalar ile 6.850 ton asfalt üretetimi ile 5 km 800 metre yolumuzu asfaltladık. Her iki mahallemizin tüm yolları kaldırım çalışmaları ile bir bütün içinde yenilenmiştir. ” dedi.

Melikgazi’nin yollarını güvenli,seri ve konforlu hale getirmek için hız kesmeden çalıştıklarını vurgulayan Başkan Dr. Mustafa Palancıoğlu, Bir taraftan imarda yeni yollar açarken, diğer taraftan yoğun kullanımdan dolayı bozulan yolları asfaltladıklarını sözlerine ekledi.

Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu ‘işyeri ve meskenine soyadın gibi Türkçe isim ver’

Melikgazi Belediye Başkanı Dr.Mustafa Palancıoğlu, Dil Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkçe’nin korunması, geliştirilmesi ve yabancı kelimelerden arındırılması için herkese görev düştüğünü söyledi.

Belediye olarak ilçe sınırları içerisinde apartman ve işyerlerine Türkçe isim verilmesi yönünde Meclisin Tavsiye Kararı bulunduğunu hatırlatan Başkanı Dr.Mustafa Palancıoğlu,mesajında şu açıklamalarda bulundu:

“1932’de düzenlenen “Birinci Türk Dil Kurultayı”nın açılış günü olan 26 Eylül, her yıl “Dil Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Bugün 88. Yılı kutlanan Türk DİL BAYRAMI çok önemlidir. Çünkü sadece Türkilye de değil bir çok ülkede konoşuluyor. Türkçe dünya de konuşulan en çok diller sıralamsında 250 milyon kişi ile beşinçi sırada yer almaktadır. Bu neden ile Soyadın gibi işyeri ve meskenine Türkçe isim ver” sloganı ile Türkçimize sahip çıkmalıyız”

Başkan Dr.Mustafa Palancıoğlu; oturma ruhsatı veya işyeri açma ruhsatı için belediyeye başvuruda bulunanlara bu tavsiye kararının tebliğ edildiğini söyledi.