Kayseri Şeker ve TZOB’den haberler…

TZOB Genel Başkanı Bayraktar-Tabii afetler çiftçimizi vurdu, acilen zarar karşılanmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl şiddetli bir kış yaşayan ülkemizde tarımsal faaliyetin devam ettiği Akdeniz ve Ege kıyı şeridinde, çiftçinin, tabii afetlerden büyük oranda etkilendiğini bildirerek, “aşırı yağış, su baskınları, fırtına, hortum gibi tabii afetler, tarım alanlarında büyük hasara neden oldu. Binlerce dekar sera, meyve bahçesinde yıkım yaşadı, tarım arazileri de su altında kaldı” dedi.

Bayraktar, “çiftçimiz zor durumda. Tabii afetler çiftçimizi vurdu. Acilen hasar tespitleri yapılmalı, üreticimizin zararı karşılanmalı, kredi, sigorta, elektrik, vergi başta olmak üzere tüm borçları ertelenmelidir. Üretimde kalabilmesi için çiftçimize yeni finansman sağlanmalıdır. Büyük yıkım yaşanan il ve ilçelerimiz afet bölgesi ilan edilmelidir” taleplerinde bulundu.

Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, ülke genelinde kış mevsiminin tüm sertliğiyle kendini gösterdiğini belirtti. Kış nedeniyle yaşanan olumsuz hava koşullarının tarım sektörünü olumsuz etkilediğini söyleyen Bayraktar, “bu yıl ülke genelinde gerçekleşen kar yağışı hububat üretim bölgeleri ve susuzluğun yaşandığı illerde çiftçimizin yüzünü güldürürken, aşırı yağış, su baskını, don, fırtına ve hortum gibi tabii afetlerin tarlada ürünü olan çiftçimizin afet yaşamasına neden oldu” dedi.

-Aşırı yağışlar ekili, dikili alanlar ve seralarda zarara neden oldu-

Son dönemde etkili olan aşırı yağışların, ekili, dikili alanlar ve seralarda zarara neden olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Aralık ayında özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde gerçekleşen aşırı yağışlar pamuk ve ikinci ürün mısır alanlarında zarara neden oldu. Günlerce devam eden yağışlar pamuk ve ikinci ürün mısır hasadının yapılmasına engel olurken, pamuğun kalitesini düşürdü, ürünler zarar gördü. Bölgede pamuk ürününde yüzde 30’a varan zarar olduğu tahmin ediliyor.

Ocak ayı içinde meydana gelen aşırı yağmur, su baskınları, fırtına, hortum en fazla Akdeniz ve Ege bölgelerimizi etkiledi. Hatay, Adana, Mersin, Antalya, Muğla, İzmir, Manisa gibi illerimizde gerçekleşen aşırı yağışlar tarım alanlarını sular altında bıraktı. Birçok ilçede bir yılda alınan yağış birkaç günde gerçekleşti. Hatay, Adana, Mersin, İzmir, Manisa, Tokat gibi illerimizde aşırı yağış nedeniyle baraj kapakları açılmak durumunda kaldı. Özellikle Adana’da açılan baraj kapakları nedeniyle hala meyve bulunan başta portakal, mandalina bahçeleri olmak üzere bahçeler, seralar ve ekili alanlar su altında kaldı.

Hem Akdeniz hem Ege bölgelerimizde gerçekleşen aşırı yağış, narenciye bahçelerinde hasadı yapılmamış ürüne, tarlada ekili olan veya hasadı yaklaşmış kışlık sebze ürünlerine zarar verdi. Hububat ve yem bitkileri ekili alanların su altında kalmasına neden oldu. Akdeniz Bölgesinde gerçekleşen fırtına ve hortum ise seralara zarar verdi.”

-Zararın boyutu büyük-

Bayraktar, son birkaç gündür, Antalya ve ilçelerinde aşırı yağış, dolu, fırtına ve hortumun tarım alanlarında büyük hasara neden olduğunu bildirerek, “özellikle Kumluca, Finike, Kemer, Kaş ve Antalya merkez ilçede gerçekleşen hortum, aşırı yağış ve dolu, seralara, meyve bahçelerine büyük oranda zarar verdi. Belirtilen ilçelerde saatte 100 kilometre şiddeti bulan hortum evlerin, depoların çatılarını uçurdu, şehir merkezinde afete neden oldu. Sera ve meyve bahçelerinde yıkıma yol açtı. Muğla Bodrum’da aşırı yağış buğday, burçak gibi ekili alanları su altında bıraktı” dedi.

-Kredi borçları yapılandırılmalı-

Son yıllarda tabii afetlerin çiftçinin peşini bir türlü bırakmadığını vurgulayan Bayraktar, üst üste yaşanan tabii afetler nedeniyle biriken tarımsal kredi borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin borçlarının, faizsiz ve uzun vadeli olarak yapılandırılmasını talep ettiklerini bildirdi.

Afetlerde mal kaybının yanı sıra can kayıpları ve yaralanmalar da yaşandığını belirten Bayraktar, “Kumluca’da hortumda hayatını kaybeden 13 yaşındaki tarım işçisi Berivan Karakeçili ile Bodrum’da sel sularına kapılarak hayatlarını kaybeden Billur Atik ve Çağlar Bencik’e Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Kemer’de fırtına nedeniyle dereye uçan araçta kaybolan Kader Buse Acar’ın bulunamamasından dolayı üzüntülerimi belirtiyorum. Afet bölgelerinde yaralanan tüm tarım işçilerimize ve vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

KAYSERİ ŞEKER’İN UYGULAMALARI ZİLE’DE PANCAR TARIMINA İLGİYİ ARTIRIYOR.

Kayseri Şeker tarafından, Turhal Şeker Fabrikası ile sözleşmeli pancar ekimi yapan Dokuz bölgeden birisi olan Zile Bölgesinde çiftçi eğitim seminerine yoğun katılım sağlandı.

Zile  çiftçi eğitim seminerine, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Pancar Kooperatifi ve Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri, Genel Müdür yardımcıları, Tokat ve Turhal Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanları, Köy Muhtarları ve Pancar ekicileri  katıldı.

2018-2019 Kampanya döneminde Zile Bölgesine bağlı 39 Köyde 1347 çiftçi pancar ekimi yapmış olup Kayseri Şeker’in Turhal Şeker Fabrikasındaki 85 nci kampanya süresi içerisinde yapmış olduğu başarılı uygulamalar sayesinde 2019-2020 kampanya dönemi için Zile Bölgesinde  54 Köyde yaklaşık 2 bin çiftçi ile pancar ekim sözleşmesi yapılarak %35 lik bir artış hedeflendiği belirtildi.

Bölge Müdürü Ali Görkem Kolat’ın Pancar tarımını geliştirme konusunda sunum yaptıktan sonra Çiftçilerden gelen soruları cevaplandırdı.

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’da yapmış olduğu konuşmasında, Zile bölgesi çiftçileri olarak çiftçi eğitim seminerine göstermiş olduğunuz katılımdan dolayı teşekkür etti.

Başkan Akay sözlerini şöyle sürdürdü; Bu toplantıların amacı çiftçileri bilgilendirmektir. Bu eğitim çalışmalarını bahar aylarına girmeden, ekim faaliyeti başlamadan önce  bütün bölgelerimizde 8 yıldan beri yapmaktayız. Bu eğitimlerden çiftçimizin  faydalandığını gördüğümüz gibi bizler de faydasını görmekteyiz. Bu sayede çiftçilerimiz üretim, başarı ve verimlilik  konusunda önemli gelişmeler kaydettiler. Sizlerin de yakın ilginiz ve meseleye sahiplenmeniz sonucunda kısa bir süre içerisinde Kayseri ve Boğazlıyan Şeker fabrikaları ile sözleşmeli pancar ekimi yapan çiftçilerin  yakalamış olduğu gelişmeleri burada elde etmeyi ümit ediyoruz  dedi

Başkan Akay,Kayseri Şeker’in eğitim seminerleri ve tarla günleri gibi çeşitli vesilelerle çiftçi ile bir araya gelerek bilgilenme ve bilgilendirme yapması, sorunların görüşülerek çözüm üretilmesinin üretimdeki başarıya katkısının önemine dikkat çekti ve Kayseri Şeker bir çiftçi kuruluşudur. Bizim önceliğimiz Çiftçi ve çiftçinin işidir. Bizim için çiftçi de değerli işi de değerlidir. O nedene bu sürecin iyi yönetilmesi ve iyi yönlendirilmesi gerekmektedir. İşte bu nedenle Çiftçi bilgilendirme toplantılarını icra etmekte olduklarını belirtti.

KAYSERİ ŞEKER, ŞEKERİN GELECEĞİ ÇALIŞTAYINDA

Şeker Pancarı Sektörünün yıllık istişare toplantısı ve sektörün geleceğini yakından ilgilendiren çalıştay düzenlendi.

Tarım Orman Bakanlığı Şeker Dairesi organizasyonu ile  25-26 Ocak tarihlerinde iki günlük Çalıştaya Kayseri Pancar Kooperatifini temsilen Kayseri Pancar Kooperatifi Başkan Vekili Hurşit Dede, Kayseri Şeker Fabrikasını temsilen Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Osman Canıtez, Kayseri Şeker Fabrikası Ziraat Koordinatörü Oğuzhan Ulu ile Kayseri Merkez Bölge Müdürü Mesut Karabulut katıldılar.

Çalıştayda Kayseri Şeker adına Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Osman Canıtez sunum yaptı. Canıtez sunumunda, Kayseri Şeker’in sektörün geleceğine ışık tutacak önerileri ve Kayseri Şeker tarafından şeker pancarı tarımını geliştirecek uygulamalara yer verdi.

Çalıştaydan, özelleştirme sonrası sektörde yaşanan  olumsuzlukların ortadan kaldırılması konusunda  önemli kararlar alması bekleniyor.

KAYSERİ ŞEKER ÇİFTÇİ EĞİTİMLERİNE ÇAMLIBEL’DEN REKOR KATILIM

Kayseri Şeker tarafından, Turhal Şeker Fabrikası ile sözleşmeli pancar ekimi yapan  9 bölgede düzenlenen  eğitim seminerlerinin rekor katılımı 800 çiftçi ile Çamlıbel  bölgesinde  sağlandı.

Çamlıbel çiftçi eğitim seminerine  Tokat Çamlıbel  Belediye Başkanı Adem Akgül, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Pancar Kooperatifi ve Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri, Genel Müdür yardımcıları, Tokat ve Turhal Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanları, Köy Muhtarları ve 800 Pancar ekicisi  katıldı.

Bölge Müdürü Ceyhun Tuğrul’un Pancar tarımını geliştirme konusundaki sunumu sonrası konuşan Çamlıbel Belediye Başkanı Adem  Akgül; Şeker Fabrikasının özelleştirme süreci gündeme geldiğinde yaşanan olumsuzluklara  en güzel cevabı, Çamlıbel bölgesinden 800 çiftçi Kayseri Şeker çiftçi eğitim seminerine katılarak vermiştir. Kayseri Şeker’in yöneticilerine binlerce kez teşekkür ediyorum. Bölgemizde çiftçi bilgilendirme toplantısı ilk defa yapılıyor. Bu nedenle çiftçilerimiz de büyük teveccüh gösterdi. Kayseri Şeker Turhal Şeker Fabrikasını aldıktan sonra gördük ki  samimiyet içerisinde Bölgemizdeki pancar tarımının verimi ve kaliteli ürün elde etmenin yollarını aramaktadır. Kayseri Şeker ekibi gece gündüz demeden çiftçinin tarlasında pancarın yetişmesinde ve gelişmesinde büyük gayret içerisindeler. Özelleştirme sonucunda daha hayırlı olacağını söylemiştim. Şimdi Kayseri Şeker de bunu ispatlamış oldu. Başta Başkan Hüseyin Akay ve emeği geçen katkısı olan herkese teşekkür ediyorum dedi.

Çamlıbel çiftçi eğitim seminerinde konuşan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Çamlıbel çiftçileri olarak çiftçi eğitim seminerine göstermiş olduğunuz katılımdan dolayı teşekkür etti. Başkan Akay sözlerini şöyle sürdürdü; Bu toplantıların amacı çiftçileri bilgilendirmektir. Bu eğitim çalışmalarını bahar aylarına girmeden, ekim faaliyeti başlamadan önce  bütün bölgelerimizde 8 yıldan beri yapmaktayız. Bu eğitimlerden çiftçimizin  faydalandığını gördüğümüz gibi bizler de faydasını görmekteyiz. Bu sayede çiftçilerimiz üretim, başarı ve verimlilik  konusunda önemli gelişmeler kaydettiler. Sizlerin de yakın ilginiz ve meseleye sahiplenmeniz sonucunda kısa bir süre içerisinde Kayseri ve Boğazlıyan Şeker fabrikaları ile sözleşmeli pancar ekimi yapan çiftçilerin  yakalamış olduğu gelişmeleri burada elde etmeyi ümit ediyoruz dedi.

Artova Bölgesindeki eğitim seminerinde ise  Bölge Müdürü Sadık Ceylanın Pancar tarımında verim ve kaliteyi artırma yöntemleri  ile ilgili sunumu sonrasında konuşan  Artova Belediye Başkanı Lütfü Yalçın da konuşmasında Pancar tarımının bölge ekonomisine katkısı yanı sıra  sulama konularındaki karşılaşılan sorunların çözümü konusunda da Belediye, Kayseri Şeker ve Çiftçilerin işbirliği içerisinde olması gerektiğine dikkat çekti.

Artova  çiftçi eğitim seminerinde konuşan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Kayseri Şeker’in eğitim seminerleri ve tarla günleri gibi çeşitli vesilelerle çiftçi ile bir araya gelerek bilgilenme ve bilgilendirme yapması, sorunların görüşülerek çözüm üretilmesinin üretimdeki başarıya katkısının önemine dikkat çekti.

 Başkan Akay konuşmasını şöyle sürdürdü; Kayseri Şeker bir çiftçi kuruluşudur. Bizim önceliğimiz Çiftçi ve çiftçinin işidir. Bizim için çiftçi de değerli işi de değerlidir. O nedene bu sürecin iyi yönetilmesi ve iyi yönlendirilmesi gerekmektedir. İşte bu nedenle Çiftçi bilgilendirme toplantılarını icra etmekteyiz.