Kayseri Şehir Hastanesi sümilasyon çalışması ve hareketsiz yaşam ile şeker hastalığı

Kayseri Şehir Hastanesinde Simülasyon Çalışmaları

Açılışına sayılı günler kala Kayseri Şehir Hastanesinde simülasyon çalışmalarında hareketli anlar yaşandı.

Senaryo gereği Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları hasta ve hasta yakını olarak Şehir Hastanesinin her bölümüne eş zamanlı olarak giriş yaptılar. Hasta karşılama, hasta kayıttan poliklinik bekleme ve muayene süreçleri, tetkik sonuç, laboratuvarlar, acil servisler, ameliyathane, servisler ve tüm hastane birimlerinde süreçler canlandırıldı. Bu simülasyon sürecinde hastaneyi ve personeli zorlayacak, hasta yakını stresleri, kavga ve çocuk kaçırmaya kadar oluşabilecek tüm olumsuzlar senaryoda yer aldı.

Simülasyona, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü, Şehir Hastaneleri Koordinasyon Daire Başkanı Sayit Çelebi, Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Öğrt. Üyesi Ali Ramazan Benli, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik, Melikgazi Kaymakamı Erkaya Yırık,çok sayıda sağlık yöneticisi ve sağlık çalışanı katıldı.

Simülasyon tamamına katılan, İl Sağlık Müdürü Dr. Öğrt. Üyesi Ali Ramazan Benli canlı “simülasyonda 500’ün üzerinde sağlık çalışanımız hasta ve hasta yakını olarak buradalar, bunun içinde AcilServis’te bir yanık vakası, bir travma ve bir kalp krizi vakasının ambulans ile simülasyona katıldığını ve acil sonrası tüm süreçlerin işlendiğini” söyledi. “Aynı anda giriş yapan vakaların süreçlerini izledik değerlendirdik, beyaz kod verilip verilmeyeceğini inceledik. Sonuç olarak tüm simülasyon başarı ile tamamlandı. Burası bilindiği üzere kamu ve özel otaklığı ile yürütülen bir hastane olacak, burada kamu ve özel tarafın birbirine entegre bir şekilde işleri yürütmesi gerekiyor. Bunun için bu simülasyon çok önemliydi yakın zamanda açılacak olan Şehir Hastanesi işletmesinde bir sorun yaşamamak için böyle bir simülasyonu öngördük” dedi.

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik ise yeni açılacak olan Şehir Hastanemizde işlemlerin nasıl gerçekleştiğini görmek, olası hataların önüne geçmek amaçlı simülasyon uygulaması gerçekleştirdiklerini söyledi “ Tüm çalışanlarımızın burada olmasını sağlamaya çalıştık, çalışanlarımızın üçte biri buradaydı, netice itibariyle simülasyon, aksaklıklar yaşanmadan başarılı bir şekilde tamamlandı katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi

HAREKETSİZ YAŞAM ŞEKER HASTALIĞINA SEBEP OLUYOR

Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Dahiliye Bölümünden Uzm. Dr. Yahya Güngör, Dünyada ölüm sebeplerinin 8. sırasında gelen Şeker Hastalığının en önemli sebebinin obezite ve hareketsizlik olduğunu söyledi.
Günümüzde fast food tarzı beslenmenin artığına dikkat çeken Uzm. Dr. Yahya Güngör, “ Yiyeceklere olan ulaşım kolaylığı, düzensiz ve özellikle fast food tarzı beslenme şeker hastalığına davetiye çıkarıyor. İki tip şeker hastalığı var. Tip 1 en çok çocuklarda görülür. Tip 2 diyabetin ortaya çıkışı daha yavaştır. Bazı tip 2 diyabetli kişilerde hiç bir erken belirti görülmez ve başlangıçtan bir kaç yıl sonra çeşitli diyabet komplikasyonları varlığıyla teşhis edilirler.” dedi.
Özel Melikgazi Hastanesi Dahiliye Bölümünden Uzm. Dr. Yahya Güngör, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bir kişinin diyabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. Haftada en az 3-4 gün 40-45 dakika tempolu yürüyüş, yürüme mesafesindeki yerlere giderken araç kullanmamak, yürüyerek gitmek, bilinçsiz diyet yapmamak bazı önlemler olabilir.

Kan şekerinin sürekli yüksek olmasına bağlı olarak ileri dönemde önemli sağlık sorunları gelişebilir: Kalp-damar hastalıkları, Böbrek sorunları, Göz sorunları, körlük, Felç, Ayak yaraları, Duyu kayıpları, Sık enfeksiyonlar, Yara iyileşmesinde gecikme, Cinsel sorunlar

Diyabetin Belirtileri Nelerdir?

  • Susama hissi ve sıvı alımındaki aşırı artış
  • Çok ve sık idrara çıkma
  • İştah artışı
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Sık ve aşırı acıkma
  • İstem dışı kilo kaybetme
  • Bulanık görme
  • Ayaklarda hissizlik veya uyuşma, karıncalanma

Diyabetli bireylerin beslenme tedavileri; yaşına, boyuna, vücut ağırlığına, fiziksel aktivite durumuna, sosyo­ekonomik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına göre diyetisyen tarafından hazırlanır. Yemeklerin miktarı ve cinsi kadar, tüketim zamanları da büyük önem taşır. Önerilen besinlerin zamanında ve önerilen miktarlarda yenilmesi hipo ve hiperglisemiyi önler. Uzun aralıklarla düzensiz yemek yenmesi hipo ve hiperglisemiye yol açar. İdeal öğün aralığı ve miktarı bireysel kan glikoz takibine yardımcı olur. 3 ana, 2-3 ara öğün tüketilmesi uygundur. Kahvaltı mutlaka yapılmalıdır. Bizim klasik kahvaltılarımız tip2 diyabeti engellediği gibi diğer diyabet türleri içinde komplikasyonlara karşı bir kalkan vazifesi gördüğü tespit edilmiştir”