Kayseri Sağlık Müdürlüğü’nden basına, halka proje ve eğitimler…

Kayseri il Sağlık Müdürlüğü’ne Yar. Doç. Dr. Ali Ramazan Benli’nin atanmasından sonra halka yönelik etkinlikler, faaliyetler, projeler artırıldı. İşte onlardan bazıları.

Kayseri il Sağlık Müdürlüğü tarafından Basın Mensubu ve Kamu Çalışanlarına İlkyardım Kursu Başladı.

29.07.2015 tarihli ve 29429 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İlkyardım Yönetmeliği doğrultusunda; Fertlerin ve toplumun temel sağlık bilgisinin arttırılması, ilkyardım bilgi ve becerisinin topluma öğretilmesi, tüm kamu ve özel kurum/kuruluşlarında personel sayılarına göre ilkyardımcı bulundurulması ile kazalara bağlı ölüm ve sakatlık riskinin azaltılması amacıyla 27.02.2018 tarihinde Sağlık Müdürlüğüne bağlı Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi eğitim salonunda ilimiz Basın Mensubu ve Kamu Çalışanlarına İlkyardım Eğitim Kursu Başlamıştır.

İki gün sürecek olan eğitime; ilimiz Basın mensupları ve Gümrük müdürlüğü çalışanları katılmıştır.İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uz. Dr. Ahmet Ceylan, Başkan Yardımcısı Dr. Deniz Güney, Eğitim Sorumlusu Dr. Fatma Gündoğan ve birim çalışanlarının katıldığı eğitimde, açılış konuşmasını Başkan Ahmet Ceylan yapmıştır.

Katılımcılara interaktif ve uygulamalı Genel İlkyardım ana  konularından; İlkyardım nedir? Acil tedavi nedir? Hasta/Yaralı ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi, Temel Yaşam Desteği ve Uygulama, Bilinç bozuklukları, Kanamalar,112 nasıl ve hangi durumlarda aranmalı, Arı Sokması, Göze ve Kulağa Yabancı Cisim Batması, Kırık, Çıkık, Burkulma, Boğulma, Zehirlenmeler, Yanık ve Donmalar, Hava Yolu Tıkanması ve Koma Pozisyonu gibi konular anlatılacaktır.

Eğitimin sonunda, yazılı ve uygulama ölçme ve değerlendirmelerinden başarılı olan katılımcılara İlkyardımcı Sertifikası ve Kimlik Kartı verilecektir.

2018 yılı içerisinde yine Güvenlik Güçlerimize, Kamu/Kurum ve Kuruluşlarına, Afad, İtfaiye Ekiplerine, Bakanlığımız bünyesinde bulunan personele ve talep eden vatandaşlarımıza yönelik İlkyardım eğitimlerimiz verilmeye devam edecektir.

Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü Güçlü Kadınlar Projesi Viyana Hareketliliği Tamamlandı

Müdürlük Proje Yönetimi ve Sağlık Hizmetleri Danışmanlığı Birimi tarafından hazırlanarak AB Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı 2017 yılı Erasmus+ Yetişkin Eğitimi Personel Hareketliliği faaliyeti kapsamında 30.918,00 Avro hibe ile desteklenmeye hak kazanan ‘’Güçlü Kadınlar’’ isimli projemizin Viyana Hareketlilik programı 18-24 Şubat 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Hareketlilik süresince İlimizde görev yapan 4 Aile Hekimine ve 2 Aile Sağlığı Personeli ÖGMÖ Aile Hekimliği Derneği, Viyana Devlet Hastanesi Kadın Sağlığı Merkezi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği ve Sağlık Meslek Lisesi ile eğitim, uygulama ve örnek çalışmalar hakkında görüşmeler ve bir dizi ziyaretler gerçekleştirilmiştir.

Ziyaretler esnasında Avrupa ve Avusturya Sağlık Sistemleriyle Türkiye’de uygulanan birinci basamak Kadın Sağlığı Çalışmaları karşılaştırılmıştır. Ülkemiz’de Aile Hekimliği sisteminde Kadın Sağlığı standartlarının çok iyi seviyede olduğu, Kadın ve Çocuk Sağlığı konusunda halkın kendi sağlığını koruma ve takibine yönelik sorumluluk almasına dair eğitimlerin artırılması gerektiği kanaatine varılmıştır.

Kayseri Sağlık Müdürlüğünden Türkiye’de Bir İlk

16 Ocak 2016 İstanbul ve 07 Ekim 2017 Burdur’da ve 2017 yılı içerisinde Yozgat’ta meydana gelen elim ambulans kazalarını bir daha yaşamaması için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, 01.01.2018 tarihinde yürürlüğe giren tehlikeli malların karayolu ile uluslararası taşımacılığına ilişkin Avrupa Anlaşması (adr) esas alınarak ar-ge çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar neticesinde Kayseri merkezine 40 km ve daha uzağında bulunan ilçe 112 acil sağlık hizmetleri istasyonlarına portatif oksijen depoları yapıldı. Yapılan bu depoların amacı personelin oksijen tüplerine en kısa zaman ve güvenli bir şekilde ulaşılabilmesini sağlamak.

Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü olarak Ar-Ge Birimi ve Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığına bağlı Bakım Onarım ve Lojistik Merkezinde, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı ve Uluslararası Sözleşmeler (adr) ile ilgili ar-ge çalışmalarımız en üst düzeyde devam etmektedir. Hastanelerde bulunan 60’ı aşkın tehlikeli madde içinde çalışmalar yapılmaktadır.

Akılcı İlaç Eğitimlerimiz Devam Ediyor

Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğünün başlatmış olduğu ‘’ Akılcı Antibiyotik Kullanımı’’ medya kampanyası kapsamında yapılan Erişkin ve Pediatrik Hastalarda Antibiyotik Kullanımı Akılcı Yaklaşım Eğitimlerinde, Sağlık Hizmetleri Başkanımız Uzm. Dr. Ahmet Ceylan, Akılcı İlaç İl Koordinatörümüz Dr. Erdal Yücel, Akılcı İlaç İl Temsilcilerimiz Uzm. Dr. Mehmet Kara, Ecz. Osman Küçükçakmak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geriatri Eğitim Salonunda Hekimlerimiz ve Eczacılarımızdan oluşan bir toplulukla bir araya geldiler.

Toplantının başında bir konuşma yapan Sağlık Hizmetleri Başkanımız Uzm. Dr. Ahmet Ceylan, Akılcı İlaç Kullanımı konusuna dikkat çekerek, gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi hususunun önemine değindiler.

Ardından eğitim faaliyetlerimiz kapsamında bir sunum gerçekleştiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Zehra Beştepe Dursun; akılcı ilaç kullanımında aile hekimlerinin önemi ve günün eğitim konusu olan, hekimlerin sinüzit tanısında izleyeceği aşamalar ile dikkat etmesi gereken klinik belirti bulgularını içeren bir sunum yaptılar.

Sağlıklı Yaşam Araçları Projesi

“Sağlıklı Yaşam Araçları” projesi kapsamında Bakanlığımızca yürütülen özellikle Kanser taramaları, obezite ile mücadele, sağlıklı beslenme, hareketli hayat ve toplumda fiziksel aktivitenin arttırılması gibi programlar ile kırım kongo Kanamalı ateşi, hipertansiyon, diyabet gibi hastalıklar hakkında farkındalık oluşturarak topluma sağlıklı yaşam kültürü kazandırmak amacıyla Sağlıklı Yaşam Araçları İlimiz genelinde aralıksız hizmet vermeye devam etmektedir.

İl İzleme Sistemi – Temel Tesis Göstergeleri Belirleme Çalıştayı Ankara’da Devam Ediyor

25.08.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 694 sayılı “Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” doğrultusunda Sağlık Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilat yapısında bir takım değişikler yapılmıştır. Bu çerçevede 28 Şubat – 02 Mart Tarihleri arasında Ankara’da “İl İzleme Sistemi – Temel Tesis Göstergeleri Belirleme Çalıştayı” gerçekleştirilmektedir.

İl Sağlık Müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Ali Ramazan Benli ve Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Ahmet Ceylan; Ankara Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Üzeyir Erdoğan Sekreteryasında Adana, Balıkesir, Yozgat Sağlık Müdürleri ile görüş alış verişi yaparak durum değerlendirmesinde bulunmuşlardır.

Çalıştayda, Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilat yapısında yapılan değişiklik ile İl koordinasyon, izleme ve değerlendirme süreçlerinin ve yazılımının yeniden gözden geçirilip Sağlık Tesislerinin değerlendirilmesinde ihtiyaç duyulan temel göstergeler belirlenecektir.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Kılıç Sarıoğlan İlçe Entegre Hastanesine Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi

İl Sağlık Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. İsmail Kılıç ve Başkan Yardımcısı Hacı Bedir, Sarıoğlan İlçe Entegre Hastanesine çalışma ziyareti gerçekleştirmiştir.

Ziyarette, İlçe Hastane Başhekimi Uzm. Dr. Seher Mercan, Hastane Müdürü Bahattin Aksel, Sağlık Çalışanları ve Aile Hekimleri ile görüşülmüş olup Sağlık Hizmetlerinin daha üst seviyeye taşınması konusunda görüş alışverişinde bulunulmuştur.

Er ve Erbaşlara Cinsel Sağlık Eğitimi Verildi

Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan Eğitim ve İşbirliği Protokolü gereğince, İl Sağlık Müdürlüğümüz Çocuk Ergen Kadın Üreme Sağlığı Birimi Eğitimcisi Faruk Yavuz Temür tarafından Kayseri Jandarma Komutanlığı 1. Komando Tugayı ve Köşk Kışla da görev yapan Er ve Erbaşlara yönelik “Üreme Sağlığı ve Cinsel Sağlık” modüler eğitim programı kapsamında halk eğitimleri vermiştir.

Eğitimlerde aile planlaması, üreme sağlığı, hijyen, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve gençlerin sosyal gelişimi konuları işlenerek Er ve Erbaşlar bilgilendirilmiştir.