Kayseri OSB (9) (Köşe yazısı 12.01.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Kayseri’den neler gitmedi neler?

Şöyle yakın bir tarihimize bakın.

Büyük önder ve lider Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile kurulan, milli mücadelede başkent olması düşünülen Kayseri’deki Türkiye’nin ilk Tayyare fabrikası kapatıldı. Şimdi fabrikanın şehir parkına dönüştürmek içinde ayrı bir çaba var.

Yine Cumhuriyet’in ilk eserlerinden olan Kayseri Şeker Fabrikası’nın durumu da kritik dersem yalan olmaz. Nişaşta bazlı şeker (NBŞ)’in ön plana çıkması,  Şeker Kurulu’nun kaldırılması ile ABD’nin bu konuda öncülüğünü yaptığı şirketleri şeker pancarının yerini NBŞ ve tatlandırıcıların alması için tesislerini bir bir kurmaya başladı. O verimli tarım alanları ve fabrika ne olur belli değil?

Sümerbank Dokuma Sanayi ve Bez fabrikası kapatıldı, bir bölümü Üniversite, bazı bölümleri  kurumlar arasında bölüşülerek küçültüldü.

Çinkur, Taksan, Dikimevi ve diğerleri bir bir bu şehirden gitmesi için ayak oyunlarına kurban edildi.

Şimdi, Kayseri, Mimarsinan, İncesu Organize Sanayi Bölgesi gibi ‘kalelerimizi’ korumak hepimizin boynunun ve topraklara olan borcumuz.

Kayseri olarak bir çok konuda kaybederken, savunma sanayi ve yerli otomobil konusunda en uygun illerden birinin bizim bölge olduğumuzu halen birilerine anlatamadık, seçtiklerimizde yetersiz kaldı.

Kayseri OSB yönetim kurulu başkanı Tahir Nursaçan sonuç olarak şunları söyledi.

Emlak Vergisi, TRT Payı, KOSGEB Payı ve KDV + ÖTV  İndirimi gibi öncelikli konularında Resmi Gazetede yayınlanan somut neticeler sanayinin ve üretimin gücüne güç katacaktır. Bu önemli ve hayati adımların devamının geleceğine ve sürekliliğinin sağlanacağına olan inancımız tamdır.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi olarak, 2023 hedeflerine koşan Türkiye’de yeni sanayi ve üretim anlayışıyla hizmet ve yatırımları her geçen gün arttırmaktayız. Dış ticaretin geliştirilmesi adına; yeni yaklaşımlarla geliştirilmiş, firmalarımıza destek sağlayacak, dış pazar araştırması maksadıyla Dış Ticaret İstihbarat Merkezi kurulmuş olup, sanayicilerimize hizmet vermekte ve yürütmekte olduğu hizmetler memnuniyetle karşılanmaktadır.

İlgili ülkelerdeki potansiyel alıcıların bir araya getirilmesi ve işbirliği imkanlarının artırılması, olası tüm ihracat alternatiflerinin görüşülmesi, pazar payımızın daha da geliştirilmesi, ülkelerin sektörel pazar yapısının yerinde incelenmesi amacıyla, URGE Sektörel Küme Üyesi Metal Ürünler (Çelik Kapı) firmaları ve işbirliği kuruluş temsilcilerinden oluşan ticaret heyetimizin ABD ve Kanada seyahatleri ile olumlu neticeler alınırken, her alanda, sektörel kümelenme çalışmalarına daha da ağırlık verilecektir.

Sanayicilerimizden gelen yoğun talepler üzerine yapımına karar verilen ve inşaat çalışmaları devam eden Kayseri Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ne ilave olarak, yurt dışında, üreticilerimizin ürünlerini 365 gün sergileyeceği bir teşhir merkezi (expo center), yani Türk Ticaret Merkezleri kurulması için çalışmalar sürdürülmektedir.

Kayseri OSB uluslararası büyük projelere imza atma yolunda önemli hamleler yapmaktadır. 30 ay gibi kısa bir sürede birçok önemli proje hayata geçirilmiş olup, örnek alınan bu çalışmalar sadece yerel değil, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından takdirle karşılanmaktadır. Türkiye’nin en büyük Güneş Enerji Santrali; 51 megavat kapasite ile Kayseri OSB tarafından gerçekleştirilmiş, 1 milyon metrekarelik alana kurulan bu devasa proje Türkiye’nin en büyük Güneş Tarlası’dır.

Sanayimizin aranan / nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması amacıyla;  Bölge Müdürlüğümüzün himayesinde açılan, Özel Kayseri OSB Teknik Koleji’nin tüm ihtiyaçları OSB tarafından karşılanmaktadır. Bu kolejde Türkiye’nin geleceği olan gençlerimizi yetiştiriyoruz.

Günümüzün gelişen ve hızlanan üretim sektörünün temel ihtiyaçlarından biri olan endüstriyel tasarım, imalatın ilk aşamasından itibaren tüm süreçlerde önemli rol oynamaktadır. Kayseri Endüstriyel Tasarım Merkezi,  yaptığı çalışmalar ile bölgede faaliyet gösteren firmaların tasarım ihtiyaçlarını, maksimum seviyede karşılamaktadır.

Tam destekle yanında durduğumuz hükümetimizin, 2023 Türkiye vizyonunda belirlenen 500 milyar dolar ihracatın gerçekleşmesi için bizlere düşen görev ürettiğimiz ürünlerle, ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmak, dünyanın dört bir yanında bayrağımızı dalgalandırmak olacaktır.  Kayseri organize sanayi bölgesi yönetimi olarak, Ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için durmadan-yılmadan çalışmalara devam edilecek ve inşallah elbirliğiyle ülkemizin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alması için gereken çaba ve gayret gösterilecektir.

Hani hep açılış, temel atma ve törenlerin sonunda ‘Hayırlı, uğurlu, bereketli olsun’ derler ya bende bu dileklerle umarım Kayseri’deki OSB’lerin ve ‘kale fabrikalarımızın’ gelecek nesillere daha da büyüyerek, örnek ve model olmasını dileyerek bu yazımı noktalıyorum.