Kayseri ‘Ev Hemodiyalizi’ni konuştu!

Türk Nefroloji Derneği ev sahipliğinde Kayseri Hilton Hotel’de gerçekleştirilen ‘Diyalize Güncel Bakış Toplantısı’nda konuşan Prof.Dr.Ercan Ok, “Türk Nefroloji Derneği’nin 18 yaş üzeri 10 bin 872 kişiyle görüşerek yaptığı araştırma, Türkiye’de 7 milyon 300 bin kişinin, böbrek hastası olduğunu bilmediğini ortaya koyuyor. Derneğin araştırması, böbrek yetmezliğine ilişkin tedavi yöntemlerinin sorgulanması bakımından çok önemli” dedi.
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Ercan Ok, “Türk Nefroloji Derneği’nin 18 yaş üzeri 10 bin 872 kişiyle görüşerek yaptığı araştırma, Türkiye’de 7 milyon 300 bin kişinin, böbrek hastası olduğunu bilmediğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte 2 milyon 369’ü ileri derecede böbrek hastası. Herhangi bir şikayetin olmaması, hastalığın sinsice ilerlemesine neden olabiliyor. Türk Nefroloji Derneği’nin araştırması, böbrek yetmezliğine ilişkin tedavi yöntemlerinin sorgulanmasını ve önemini artırıyor” dedi.
Böbrek hasta sayısındaki hızlı artış, tedavide gelinen noktanın önemini artırdı. Ülkemizde henüz 300 civarında hasta tarafından uygulanan Ev Hemodiyalizi, diyaliz hastalarına umut ışığı oldu. Diyaliz hastalarının sürekli hastane ve klinik ortamlarına maruz kalması, hastalık psikolojisiyle yaşaması manasına da gelebiliyor. Ayrıca diyalize girilen günlerde harcanan zaman ve diyaliz sonrası yaşanan fiziksel yorgunluk, bireylerin sosyal yaşamdan silinmesine neden olabiliyor. Böbrek yetmezliği tedavi yöntemleri içerisinde önemli bir etkiye sahip olan Ev Hemodiyalizi, bireylere daha özgür ve kaliteli bir yaşam hakkı sağlıyor” dedi.
Kadavradan böbrek nakline eşit uygulama: Ev Hemodiyalizi
Böbrek yetmezliği ve böbrek yetmezliğinin evde tedavisine yönelik açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ercan Ok, “Günümüzün ve ülkemizin en önemli sağlık problemleri arasınra yer alan böbrek yetmezliği, özellikle tansiyon, şeker ve nefrit (böbrek iltihabı) kaynaklı olabiliyor. Vücut sıvılarının yapısını, hacim dengesini ve atık ürünleri idrar şeklinde atmamızı sağlayan böbreklerin vücuttaki fonksiyonunu yeteri düzeyde yerine getirememesi sonucu böbrek yetmezliği meydana geliyor. Böbrek yetmezliği ilk aşamada ise bir süre ilaçla tedavi edilebiliyor fakat daha ileri safhalarda diyaliz tedavisi uygulanmaya başlanıyor. Klinik diyalizinin alternatifi olan Ev Hemodiyalizi ise kadavradan böbrek nakline eşit, oldukça etkili bir tedavi türü. Böbrek nakli diğer tedavi türleri arasında en net sonuç veren olmasına rağmen uyumsuzluk yaşanması ihtimalini de barındırmaktadır” diye konuştu.
‘Ev Hemodiyalizi’ diyaliz hastalarına yaşam vadediyor
Söz konusu tedaviler içerisinde Ev Hemodiyalizi’nin diyaliz hastaları açısından önemine vurgu yapan Prof. Dr. Ercan Ok, “Hastalık ve tedavi süreci açısından bakıldığında en zor hastalıklardan biri olan böbrek yetmezliği, hastaları ruhsal ve fiziksel açıdan yormakta. Diyaliz hastalarına daha kaliteli bir yaşam imkanı sunan Ev Hemodiyalizi, SGK tarafından ücretsiz olarak sunulmaktadır. Klinikte 3 gün 4 saat diyaliz olma imkanına sahip olan hastalar, Ev Hemodiyalizi’ni tercih etmesi halinde 2 aylık bir eğitimin ardından kendi diyalizini kendi uygulayacak ve diyaliz süresini daha uzun tutma imkanına sahip oluyor. Genelde gece uyurken yapılan ev hemodiyalizi sayesinde hastalar, zamanlarını diledikleri gibi değerlendirebilmenin yanında klinik diyalizi sonrası yaşadıkları tüm yan etkilerden (halsizlik, kramp, bayılma, tansiyon düşmesi vs) kurtuluyor. İlaç kullanımını ve perhiz uygulamasını asgari düzeye indiren ev hemodiyalizi, hastaların yaşama sağlıklı insanlar düzeyinde devam etmesini sağlıyor” dedi.