Kayseri Emniyeti ve TDP (4) (Köşe yazısı 23.04.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Kayseri Emniyet Müdürlüğü, Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü uyarmaya devam ediyor.

Apartman giriş kapınızın ziline basıldığında, zili çalan kişiyi tanımıyorsanız kapı otomatiğine basmayınız.

Apartman giriş kapısını sürekli kapalı tutunuz.

Kapı zili çaldığında mercek deliğinden bakınız. Tanımadığınız bir kişi veya şüpheli durum varsa kapıyı açmadan eşkalini alarak polise bildiriniz.

Seyyar satıcı, pazarlamacı, dilenci, falcı, bohçacı, temizlikçi, tamirci veya çeşitli bahanelerle evinize girmek isteyenleri evinize almayınız.

Hırsızlar gündüzleri genelde kapıları sert bir cisimle kırarak evlere girerler. Kapı kırılma gürültüsü duyduğunuzda komşularınızın kapılarını kontrol ediniz.

Zemin kat ve birinci katta oturuyorsanız özellikle yaz aylarında pencere ve balkon kapılarını açık bırakmayınız. Eğer açık bırakmak zorundaysanız para, altın, cep telefonu gibi kıymetli eşyalarınızı evinizin gelişigüzel yerlerine bırakmayınız.

Zemin kat, birinci kat veya hırsızın girebileceği yükseklikteki pencere ve balkon kapıları tornavida gibi aletlerle açılabileceğinden buralara demir parmaklık yaptırınız.

Çamaşır asma demirlerini diğer katlara çıkışı kolaylaştıracak şekilde yapmayınız.

Evinizin civarında şüpheli kişi gördüğünüzde polise haber verin.

KAPKAÇ-YANKESİCİ MAĞDURU OLMAYIN…

Kapınızın ziline adı ve soyadı yerine sadece baş harflerini ya da sadece soyadınızı yazın.

KAP-KAÇ mağduru olmamak için çantanızı yol tarafında taşımayınız ve kaldırımların yola yakın tarafından yürümeyiniz.

Çantalarınızı vücudunuzun ön tarafına gelecek konumda kullanınız.

Cüzdanlarınızı ve diğer değerli eşyalarınızı ya çantanızın güvenli bir yerinde ya da giysilerinizin kapatılabilen iç kısımlarında taşıyınız.

Yankesiciler özellikle toplu taşıma araçlarında paltonuzun, ceketinizin veya pantolonunuzun dış ceplerinde taşıdığınız cüzdan veya değerli eşyalarınızı kalabalıkta sizi sıkıştırarak kolaylıkla çalabilirler.

Cüzdanınızı ve değerli eşyalarınızı fermuarlı iç cebinizde taşıyınız.

Siz almayı düşündüklerinize el uzatırken, başkalarının da sizden çalmayı düşündüklerine el uzatmalarına fırsat vermeyin…

İNTERNET DOLANDIRICILIĞI…

İnternet üzerinde hacker’ların en çok kullandıkları yöntemler neler?

Hackerlar genellikle bilgisayar sistemlerindeki açıklardan faydalanmaya çalışıyor.  Bu açıkları kullanırken “trojan” adı verilen programları devreye sokuyorlar. Hackerlar trojan ve benzeri programlarla, kullanıcıların bilgisayarlarını ele geçirerek, istedikleri işlemi yapabiliyorlar.

Bu programların yanında ayrıca kullanıcıların gizli bilgilerini ele geçirmek için “phishing” denilen yöntemi de kullanabiliyorlar. Bu yöntemde hackerlar ilk önce çok kullanılan ve güvenilir bir kurumun (banka veya e-ticaret sitesinin) sahte websitesini oluşturuyor ve bu sitede çeşitli bilgi güncelleme formları yaratıyorlar.

İnternet bankacılığının böylesine yaygınlaştığı günümüzde hacker’ların şifrelere ve parolalara ulaşma yolu kesin olarak engellenebilir mi? Ya da başka bir deyişle nasıl engellenebilir?

Bu sorunun cevabını hem kurum hem de kullanıcılar tarafından yapılabilecekler olarak ikiye ayırmak mümkün.

Kurum, kullanıcıların giriş yaptığı sunucularda sürekli olarak güvenlik kontrollerini yapmalı ve bu sunucuları mutlaka  bir firewall ile koruma altına almalı, sitekey kullanmalı ve kullanıcılarını “phishing” gibi yöntemler konusunda ve güvenlik konuları hakkında her zaman bilgilendirmelidir.

Kullanıcılar ise özellikle şifre seçimlerinde tahmin edilmesi kolay olmayan (doğum tarihi , isim-soyisim gibi) şifreler seçmelidir. Bu şifrelerin alfanumerik olması yani hem rakam hem de harflerden oluşması şifrelerin tahmin edilmesini zorlaştıracaktır. Ayrıca kullanıcılar internet bankacılığına giriş yaptığı bilgisayarın herkesin kullanımına açık bir bilgisayar olmamasına ve kullandığı bilgisayarda antivirüs ve firewall yazılımlarının güncel  halleriyle yüklü olmasına dikkat etmeli.

Virüs gönderilen e-mail adresleri kesin olarak tehlike altında mıdır?

Gönderilen her virüsün amacı bilgisayarınızı ele geçirmek olmasa da bunun dışında başka zararları da vardır. Eğer virüs gönderilen e-mail adresleri korumasız bir durumda bulunuyorlarsa (kullanılan bilgisayarda antivirüs programı ve firewall yüklü değilse) virüs tehlikesi var demektir.

Bir yazılımın güvenlik anlamında riski azaltmasının yöntemi ne olabilir?

Antivirüs, spyware ve firewall gibi güvenlik sağlayan yazılımlar ile bilgisayarlarımızdaki riski azaltabiliriz.

Kablosuz internete bağlanılabilen alanlar kredi kartı kullanımı ya da internet şubesine girmek açısından kesinlikle riskli midir bu risk minimize edilebilir mi?

Kablosuz internete bağlanılan ortamlar kredi kartı kullanımı veya internet bankacılığı için riskli ortamlardır. Kullanıcılar kendi bilgisayarlarını koruma altına almış olsalar bile, kullanılan bilginin iletimi kablosuz bir ortamda olduğundan dolayı aynı kablosuz ortamı kullanan bir hackerin bu iletilen bilgileri yakalama olasılığı bulunuyor. Kablosuz internet ortamı bir özel kurum veya kişiye ait ise ve özel bir şifre (WEP, WAP vb.) ile korunuyorsa internet ortamı daha güvenli olabilir