Kayseri Diş Hekimleri Odası, Diş hekimleri gününü kutladı

Kayseri’de Diş Hekimliği Günü dolayısıyla düzenlenen çelenk bırakma töreninde konuşan Kayseri (Kırşehir, Nevşehir, Niğde) Dişhekimleri Odası Başkanı Emrullah Maraş, ‘Diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının oluşma sebebinin başında, şekerli yiyecekler gelmektedir. Yapılan araştırmalarda, 7-14 yaş grubu çocuklarda yüzde 24,6 ile en çok ağız diş hastalığı görülmektedir. Bunu yüzde 13,8 ile göz hastalıkları takip etmektedir” dedi.

Diş Hekimliği Günü nedeniyle Cumhuriyet meydanında bir araya gelen hekimler, Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Saygı duruşundan sonra açıklama yapan Kayseri (Kırşehir, Nevşehir, Niğde) Dişhekimleri Odası Başkanı Emrullah Maraş, meslektaşlarının karşılaştıkları sorunlara değinerek, yönetmelikte düzenleme yapılmasını istedi. Son 10 yıllık süreçte, ağız ve diş sağlığında çocuklara verilen koruyucu tedavi hizmetlerinin yüzde 2 seviyelerinde kaldığını ifade eden Maraş, Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen performans sisteminin de, kaliteli ağız diş sağlığı hizmetinin önünde engel teşkil ettiğini söyledi. Ağız ve diş sağlığına daha fazla önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Maraş, şöyle konuştu: ‘Yapılan araştırmalar, 7-14 yaş grubu çocuklarda yüzde 24,6 ile en çok ağız diş hastalığı görülmekte. Bunu yüzde 13,8 ile göz ve yüzde 9,4 ile enfeksiyon hastalıkları takip etmektedir. İleri yaşlarda ise, ağız diş hastalıklarının daha da arttığı görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) raporları, bulaşıcı olmayan hastalıklar ile diş çürüğü ve dişeti hastalıkları kanser üst solunum yolu hastalıkları ve kalp damar hastalıklarının ortak risk faktörlerinin başında, şekerli yiyecekler gelmektedir. Bunu tütün, tütün ürünleri, alkollü ve gazlı içecekler takip etmektedir. Her yıl 36 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olan bu hastalıklar ile diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının ortak risk faktörlerine sahip olması, daha fazla eğitilmesi gereğini kaçınılmaz kılmaktadır.

Öğretim üyesi açığının kapatılmadan, yeni diş hekimliği fakültelerinin açılmasının da doğru olmadığını dile getiren Maraş, ‘Ülkemizde 12 öğrenciye bir öğretim üyesi düşerken, AB ülkelerinde 6 öğrenciye bir öğretim üyesi düşmektedir. Diş Hekimliği fakülteleri akademisyen sorununu çözmeden açılmamalı, fakülteler performans kıskacından kurtarılarak, gerçek görevi olan bilimsel araştırma ve eğitime yönlendirilmelidir. 43 fakültenin öğretim üyesi ve yardımcı personel açığı kapatılmadan yenileri açılmamalıdır’ ifadelerini kullandı.